Obrazovanje da prati informatiku i internet

Boravak u sajber prostoru treba da bude prilika za usavršavanje i za bržu, jednostavniju komunikaciju sa svijetom, a ne da bude mjesto na kojem se ne može osjećati sigurnim, poručila je Pribilović
498 pregleda 0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Ms.gov.me
Suzana Pribilović, Foto: Ms.gov.me

Obrazovanje treba da prati poznavanje informatike, mogućnosti interneta, unapređene digitalnih vještina i dobro snalaženje na sajber prostoru, poručila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović na konferenciji povodom Dana sigurnog interneta.

Ministarstva javna uprave, sporta i mladih, unutrašnjih poslova, i Uprava policije potpisali sporazum o saradnji na temu „Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na inrernetu“, sa ciljem suzbijanja nasilja i zloupotrebe putem interneta.

Pribilović je kazala da internet danas ima i svoju manifestaciju koja predstavlja odraz stvarnog svijeta i na njemu postoje rezici od zloupotreba, odavanje ličnih podataka i sajber nasilje.

„Sjutra će i vaša obaveza biti da doprinesete razvoju digitalnog društva, ali želim da vas podsjetim da živimo u svijetu u kojem razvoj inovacija i novih tehnologija prate opsanosti koje treba da budemo svijesni svakog trenutka u sajber prostoru“, kazala je Pribilović.

Ona je podsjetila da se gotova milion internet korisnika svakodnevno nađe na meti sajber predatora.

Prema njenim riječima, važno je pridržavati se osnovne sajber kulture kojom se sprječava 80 odsto nasilja.

"Vi ste generacija koja raste i razvija se na interenut i koja je često na društvenim mrežama. Treba da budete svijesni da u svijetu društvenih mreža nije realna slika stvarnosti i da baš niko nema pravo da vas ugrožava na ovim platformama“, rekla je Pribilović.

Boravak u sajber prostoru, kako je rekla, treba da bude prilika za usavršavanje i za bržu, jednostavniju komunikaciju sa svijetom, a ne da bude mjesto na kojem se ne može osjećati sigurnim.

„Iako kao nadležne institucije želimo da stvaramo digitalnu društvo, naša obaveza je da vam kroz ovakve forme ukazujemo na sve opasnosti i rizike koje postoje u online prostoru“, rekla je Pribilović.

Pribilović je kazala da pitanje bezbjednosti na internetu postaje sve veći izazov za one koji žele da internet učine sigurnim mjestom za sve njegove korisnike, a prije svega za najmlađe.

"Pozivam vas da danas ali i bilo kada i bilo gdje otvoreno razgovarate o svim neprijatnostima koje doživljavate u sajber prostoru, i da sve uznemirujuće događaje prijavljujete nadležnim institucijama, jer svako prijavljivanje osim lične zaštite internet čini bezbjednijim mjestom i za druge korisnike2, rekla je Pribilović.

Ministar sporta i mladih Nikola Janović kazao je da je nasilje na internetu globalni problem.

Nikola Janović
Nikola Janović(Foto: ms.gov.me)

"Mladi naročito adolescenti izloženi su globalnoj komercijalizaciji kada su u pitanju savremene tehnologije, a roditelji, generalno zajednica kojoj pripadamo, u dovoljnoj mjeri ne ostvaruju djelotvornu komunikaciju sa djecom i mladima„ rekao je Janović.

Janović je kazao da je zbog brojnih izazova globalizacije, roditelji često nisu u mogućnosti da u potpunosti objezbjede adekvatnu zaštitu za djecu u sajber vremenu u kojima ne postoje granice.

"Mladima su društveni, digitelni mediji danas najvažnije sredstvo komunkicije u razmjeni informacija, jer savremene tehnologije bitno utiču na razvijanje identiteta mladijh, njihovo učenje, izražavanje mišljenja, jednom riječju njihovu socijalizaciju“, rekao je Janović.

Kako je kazao, činjenica je da su danas profili na društvenim mrežama daleko od realnih prikaza života korisnika, pa je potrebno omladinu usmjeriti na zdrave nečine života, ne lažnog virtuenlog svijeta.

Prema njegovim riječima, edukacija sajaber bezbjednosti treba da bude ključni faktor u zaštiti djece i omladine.

"Neophodno je da državne institucije i u saradnji sa svim relevantnim subjektima, uključujući mlade i njihove roditelje ulože maksimalno napore u oblasti digitalnog opismenjavanja i upoznavanje mladih sa rizicima u internet komunikaciji“, kazao je Janović.

On je rekao da će Minstarstvo sporta i mladih u saradnji sa ostalim institucijama koji su potpisnici sporazuma o saradnji, nastojati da osigura podršku mladima i njihovim roditeljima sa ciljem suzbijanja nasilja i zloupotrebe putem interneta.

Bonus video: