Nikšić: Obnovljen plato kod Spomenika palim borcima

Spomenik ispod Trebjese, na kome je uklesano: “Vašem junaštvu vjekovima će pokoljena da se dive“, podignut je u čast 32 rodoljuba koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, među kojima su Ljubo Čupić i Joka Baletić
2275 pregleda 3 komentar(a)
Spomenik palim borcima u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Spomenik palim borcima u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.02.2020. 16:26h

Lokalna uprava obnovila je plato kod Spomenika palim borcima u Drugom svjetskom ratu pod Trebjesom, u Nikšiću, sa kojeg su vandali u aprilu 2016.godine poskidali ukrasne granitne kocke. Kako su iz lokalne uprave kazali razlog zbog čega nije to ranije urađeno je što nijesu mogli naći adekvatne granitne kocke.

„Radi se Dom za stare i uspjeli smo da nađemo kocke, a radove je izvela firma 'LD gradnja' iz Nikšića“, kazao je „Vijestima“ potpredsjednik Opštine, Marko Radojević.

Spomenik ispod Trebjese, na kome je uklesano: “Vašem junaštvu vjekovima će pokoljena da se dive“, podignut je u čast 32 rodoljuba koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, među kojima su Ljubo Čupić i Joka Baletić.

Pored pomenutih ploča obnovili su spomenik u Goliji i uskoro će biti postavljena ograda.

„Ove godine, fokus će biti stavljen na rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole i radove koji će, nadamo se, uskoro početi. Otvaranje tendera je 17.februara. Prošli tender je poništen i nadamo se da će ovoga puta sve biti u redu, da ćemo naći izvođače radova i brzo početi sa istm“, kazao je Radojević.

Radovi na Dvorcu, čija je vrijednost 1,2 miliona eura, kako su ranije najavili iz lokalne uprave, podrazumijevaju kompletnu rekonstrukciju zidova, plafona, podova, dijela krova, sanaciju kamenih prilaza i stepeništa, prilagođavanje objekta osobama sa invaliditetom, dok će posebna pažnja biti poklonjena sistemu grijanja i hlađenja u službi zaštite eksponata u Zavičajnom muzeju. Rok za završetak radova je 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Dvorac kralja Nikole
Dvorac kralja Nikole(Foto: Svetlana Mandić)

Dvorac kralja Nikole, najljepši objekat koji su Petrovići sagradili, nalazi se pored gradskog parka i Saborne crkve. Sagrađen je 1900. godine, povodom proslave četrdesetogodišnjice vladavine knjaza Nikole. Od 1919. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, u Dvorcu je bila smještena Gimnazija. Tokom rata, znatno je porušen, a od 1949. do 1975. godine u njemu se nalazila Osnovna škola ‘’Luka Simonović’’, dok je prizemlje Dvorca od 1976. do 1980. godine koristila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. Dvorac, u kome se do prije nekoliko godina nalazilo i arhivsko odjeljenje koje je premješteno u zgradu Nikšićkog pozorišta, renoviran je 1984. godine.

Godinama je Dvorac, u kome se nalaze Zavičajni muzej, dvije galerije i biblioteka, propadao, a zbog vlage i krova koji prokišnjava muzejski eksponati su bili ugroženi. U muzejsko-galerijskom dijelu nalazi se pet zbirki - arheološka, antika i srednji vijek, etnološka, istorijska i zbirka galerijskog fonda.

Bilo je i pet provalnih krađa i zbirke, posebno numizmatička, su oštećene.

Bonus video: