Katnić upoznao Tužilački savjet o istrazi protiv Vujoševića

"Tužilački savjet je jednoglasno konstatovao da je sprovedena nezavisna, nepristrasna, efikasna i objektivna istraga, koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv N.V. i drugih lica..."
5823 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2020. 19:21h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić upoznao je članove Tužilačkog savjeta, na današnjoj vanrednoj sjednici, sa rezultatima istrage protiv bivšeg sekretara VDT-a Nenada Vujoševića i drugih osoba, protiv kojih je SDT 10. januara podiglo optužnicu.

Na sjednici TS nije bilo rasprave o podršci v.d. VDT-a Ivici Stankoviću, jer su članovi prvo tražili da se upoznaju sa detaljima istrage oko sekretara Vujoševića, kako bi donijeli odluku o daljem statusu prvog čovjeka tužilačke organizacije.

"Na sjednici je Tužilački savjet detaljno informisan o postupku u predmetu, koji je formiran protiv bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva N.V. i drugih. Tužilački savjet je jednoglasno konstatovao da je sprovedena nezavisna, nepristrasna, efikasna i objektivna istraga, koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv N.V. i drugih lica, o čemu je javnost već informisana", saopštio je Tužilački savjet.

Tromjesečni rok uslovne podrške člana Tužilačkog savjeta Velimira Rakočevića, istekao je 7. januara, zbog čega su se na posljednjoj sjednici tog tijela - 14. januara, dogovorili da do kraja tog mjeseca zakažu novu sjednicu kako bi raspravljali o učinku Stankoviću, kojem je ljetos istekao petogodišnji mandat. Tužilački savjet krajem je decembra kandidovao specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević za novog šefa tužilaštva, ona je saslušanja u Skupštini, ali sasvim je sigurno da ne postoji mogućnost da taj predlog na plenumu, početkom marta, dobije dvotrećinsku većinu poslanika.

Stankoviću je sa nekoliko adresa, na čelu sa Ministarstvom pravde, sugerisano da se ne kandiduje za v.d. šefa VDT-a, naročito nakon hapšenja sekretara Vrhovnog tužilaštva Nenada Vujoševića, koji je tokom obajavljenih razgovara sa optuženim Duškom Kneževićem - tvrdio da je davao mito Stankoviću u zamjenu za pomoć u istragama protiv tog biznismena sa potjernice.

Stanković je negirao te informacije.

Početkom oktobra, članovi TS podržali su da Stanković ostane na čelu Tužilaštva u v.d. stanju, ali je prevaga bila glas profesora Rakočevića, koji mu je dao uslovnu podršku na tri mjeseca kako bi se okončala istraga u tom predmetu. Specijalno državno tužilaštvo, 10. januara podiglo je optužnicu protiv sekretara VDT-a Nenada Vujoševića, Duška Kneževića ali se u tom predmetu ne pominje nijedan drugi tužilac...

I prije nego je Stanković 2014. godine dobio petogodišnji mandat - Tužilaštvo je godinu i po bilo u v.d. stanju, što su pratile oštre kritike dijela domaće javnosti kao i međunarodnog faktora.

Tada je sa adresa EU i SAD ukazivano na problem izostanka izbora vrhovnog državnog tužioca, pa čak su izražavali i razočaranje i ukazivali da je ta funkcija neophodna za ostvarenje mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i u izgradnji pravne države.

Bonus video: