"situacija znatno bolja nego prije tri i više godina"

O zdravlju Pljevljaka brine 27 ljekara

Trenutno radi 27 ljekara specijalista i subspecijalista koji su u stalnom radnom odnosu
815 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica paviljonskog tipa, Foto: Goran Malidžan
Bolnica paviljonskog tipa, Foto: Goran Malidžan

Kadrovska situacija u Opštoj bolnici u Pljevljima trenutno je znatno povoljnija nego prije tri i više godina, kada se zdravstvena ustanova suočavala sa nedostatkom ljekara raznih specijalnosti.

To tvrdi direktor Opšte bolnice u Pljevljima Erdal Edo Lalović koji je upravljanje preuzeo krajem jula prošle godine.

Trenutno radi 27 ljekara specijalista i subspecijalista koji su u stalnom radnom odnosu. Od skoro je pljevaljska bolnica bogatija za dvojicu ljekara specijalista interne medicine, a tokom 2020. očekuje se dolazak još tri ljekara koji se vraćaju sa specijalizacije - specijaliste opšte hirurgije i dva radiologa.

Tokom 2021. očekuje se i dolazak još pet specijalista različitih medicinskih grana. “Ministarstvo zdravlja je u posljednje tri godine imalo ogromno razumijevanje prema kadrovskoj politici Opšte bolnice u Pljevljima, pa je samo u ovom periodu dodijeljeno 23 specijalizacije i 4 subspecijalizacije za pljevaljsku bolnicu”, kazao je Lalović.

Trenutno se na specijalizaciji nalazi 18 ljekara od kojih je većina iz Pljevalja i očekuje se da se svi nakon završetka školovanja vrate u Opštu bolnicu u Pljevljima.

Prema ugovoru koji su potpisali ljekari, nakon specijalizacije u pljevaljskoj zdravstvenoj ustanovi moraju provesti najmanje onoliko vremena koliko su proveli na specijalizaciji, a neki i dva puta duže.

Kako bi se obezbijedila što kvalitetnija zdravstvena zaštita cjelokupnom stanovništvu sa područja opština Pljevlja i Žabljak, u prelaznom periodu nedostatak ljekara određenih specijalnosti Opšta bolnica, uz podršku Ministarstva zdravlja, obezbjeđuje angažovanjem specijalista iz drugih zdravstvenih ustanova.

Angažuje se i dio ljekara specijalista iz Srbije, izuzetno kvalitetnog medicinskog iskustva, tvrdi Lalović.

“Krajem 2023. i početkom 2024. u pljevaljskoj bolnici radiće 45 ljekara raznih specijalnosti i subspecijalnosti”, rekao je Lalović.

Kaže da nema nagovještaja, niti je ko od ljekara najavio, da će napustiti pljevaljsku bolnicu nakon isteka ugovora kojim su nakon specijalizacije bili vezani da rade u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sredinom oktobra prošle godine, ministar zdavlja Kenan Hrapović najavio je izgradnju nove bolnice u Pljevljima, ali nije precizirao kada će početi radovi i koliko će trajati. Lalović kaže da je sadašnja bolnica paviljonskog tipa, što otežava rad ljekarima i medicinskom osoblju.