Narodna kuhinja u Bijelom Polju: Podijelili 20 hiljada obroka, potrebe mnogo veće

Broj od 35 korisnika narodne kuhinje u Bijelom Polju u minulih godinu dana je povećan na 75
2343 pregleda 6 komentar(a)
Velika pomoć za brojne porodice, Foto: Jadranka Ćetković
Velika pomoć za brojne porodice, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.02.2020. 08:29h

Za godinu dana rada iz narodne kuhinje u Bijelom Polju podijeljeno je oko 20 hiljada obroka. Broj od 35 korisnika za godinu dana je povećan na 75, a stvarne potrebe su, kako navode iz Crkvene opštine, mnogo veće.

Za mlade majke Jelenu Grdinić i Tanju Drpljanin bez obroka iz narodne kuhinje, ionako težak život bio bi nezamisliv.

“Bilo bi nemoguće živjeti bez narodne kuhinje. Nemamo nikakva primanja ni pomoć, stvarno da nije njih, bilo bi preteško, jer imam troje djece”, kaže Grdinić.

I Drpljanin, majka dvoje djece, kaže da bi teško živjeli bez pomoći iz narodne kuhinje.

“Teško bi bilo bez njih, zato što nemamo struje u stanu, koja nam je isključena zbog duga od 3.000 eura, koje nemam da platim”.

Iz Crkvene opštine kažu da je vrijeme pokazalo da je narodna kuhinja pokazala dobre rezultate u pomoći najsiromašnijih sugrađana.

“I mi se nadamo da će ti rezultati u narednom periodu pomoću našeg blagočestivog naroda i svih onih koji su se uključili u rad ove narodne kuhinje biti još bolja. Pored 75 korisnika kojima je u protekloj godini podijeljeno oko 20 hiljada obroka, Crkvena opština Bijelo Polje dijeli i jednokratnu pomoć u hrani za više od 20 korisnika, koji žive u udaljenim dijelovima opštine“, priča predsjednik Crkvene opštine Ranko Damjanović.

Iz Crkvene opštine naglašavaju da obroci nisu rezervisani samo za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti. Damjanović je kazao i da u toku godine ima skoro pola godine posnih dana, kada se ne sprema meso nego riba, povrće i druge vrste posne hrane, tako da je ta hrana prijemčiva svakome ko ima potrebu za tim.

Narodna kuhinja BP
Zaposleni i rukovodioci narodne kuhinje(Foto: Jadranka Ćetković)

“I pored velikog broja humanih ljudi iz Bijelog Polja i šire, rad narodne kuhinje bi bio nezamisliv bez pomoći Mitropolije crnogorsko-primorske i manastrira Ostrog. I mi ćemo nastaviti moleći se Gospodu, da bolesti, slabosti i nevolje bude što manje, da nas prati zdravlje, sloga, ljubav i napredak, ali svjesni smo da će toga uvijek biti. Skoro da nema firme koja se nije odazvala i koja nam ne pomaže“, kazao je protojerej stavrofor Darko Pejić.

Pored pomoći u hrani crkva pomaže u odjeći, liječenju, akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi, a u poslednjih 15 godina pomogla je ili izgradila isto toliko kuća.

Bonus video: