Socijalni radnici obavljaju zahtjevan posao

Purišić: Obezbijediti bolje uslove podgoričkom Centru za socijalni rad

Sagovornici su konstatovali da su zaposleni u socijalnoj djelatnosti često izloženi neprihvatljivim verbalnim napadima i prijetnjama od strane nezadovoljnih stranaka
2237 pregleda 3 komentar(a)
Purišić u Centru za socijalni rad, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Purišić u Centru za socijalni rad, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Zaposlenima u podgoričkom Centru za socijalni rad nephodno je obezbijediti bolje prostorne kapacitete i uslove za rad i prijem stranaka, zaključeno je na sastanku predstavnika Centra i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministar Kemal Purišić je kazao da je potrebno ispuniti standarde u smislu prostorih uslova za obavljanje delikatnih poslova socijalne zaštite u predmetima porodičnih odnosa, zaštite prava djeteta, nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djecom.

Sagovornici su konstatovali da su zaposleni u socijalnoj djelatnosti često izloženi neprihvatljivim verbalnim napadima i prijetnjama od strane nezadovoljnih stranaka.

Socijalni radnici, kako je istaknuto, obavljaju zahtjevan posao, a ujedno zahvalan za društvo i zajednicu, nerijetko radeći i noću, za šta nisu adekvatno nagrađeni.

„Zbog toga su zaposleni u centru inicirali pred svojim granskim sindikatom razmatranje mogućnosti za izmijenu Granskog kolektivnog ugovora zaposlenih u socijalnoj djelatnosti kojom bi se predvidio noćni rad i njegovo adekvatno plaćanje“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji potreba da se jednom u tri mjeseca organizuju sastanci socijalnih radnika sa predstavnicima vrtića, škola, zdravstvenih ustanova i mjesnih zajednica, kako bi se stekao bolji uvid u socijalne odnose i materijalni položaj porodica, posebno onih koje podižu djecu.

Direktorica Centra Ana Stijepović je kao dobar primjer pomenula dobru saradnju i rezultate koje centar ima sa Dječjom bolnicom, a koji su u najboljem interesu djece.

„Ministar je još jednom istakao važnost stalnog prisustva socijalnih radnika u zajednici i njihovog preventivnog postupanja u sprovođenju socijalne i dječje zaštite“, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas