Tivat: Ignorisali Vladu, pa udvostručili broj zaposlenih

Istraživanje pokazalo da je lokalna administracija Tivta, sa oko 90 zaposlenih u 2015. godini, narasla na 140 u 2018, da bi trenutno po zvaničnom spisku u Opštini angažovano 165 zaposlenih
7821 pregleda 11 komentar(a)
Panorama Tivta, Foto: Opština
Panorama Tivta, Foto: Opština

Uprkos tome što su na centralnom nivou u posljednjih pet godina usvojena dva plana smanjenja javne administracije, od kojih je posljednji Plan optimizacije javne uprave 2018-2020, koji je u julu 2018. donijela aktuelna Vlada premijera Duška Markovića (DPS), Opština Tivat je postupila sasvim suprotno i značajno je uvećala lokalnu administraciju.

Tako je lokalna administracija Tivta koju vodi koalicija DPS-SD-HGI, sa oko 90 zaposlenih u Opštini u 2015. godini, narasla na čak 140 zaposlenih u 2018, kada je donesen posljednji Plan optimizacije javne uprave u državi, da bi trenutno po zvaničnom spisku u Opštini Tivat bilo angažovano 165 zaposlenih.

To proizilazi iz istraživanja “Crnogorske opštine i upravljanje ljudskim resursima: između potreba i partije”.

Analiza je pripremljena u okviru projekta „(Anti)koruptivno djelovanje u Crnoj Gori” koji sprovodi Politikon mreža u partnerstvu sa Mrežom za otvoreni dijalog i Institutom za poslovnu i finansijsku pismenost. Projekat je podržan od strane Centra za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa “Smjestimo korupciju u muzej!”, a koji se finansira iz sredstava EU i Ministarstva javne uprave i tokom njega analizirana je politika vođenja ljudskih resursa u opštinama Tivat, Kotor i Kolašin.

“Funkcionalne analize o jačanju ljudskih resursa i/ili racionalizaciji ne postoje ni u jednoj od tri opštine koje su bile predmet istraživanja. Štaviše, u Opštini Tivat smatraju da je ‘Plan optimizacije samo preporuka, a ne obavezujući dokument kojim se lokalnim samoupravama sugeriše optimizacija radnih mjesta, ali ne uskraćuje mogućnost zapošljavanja ukoliko za tim ima potrebe’. Nesporno je, naravno, da je zapošljavanje u skladu sa realnim potrebama i zbog deficitarnih kadrova zaista neophodno i prioritetno, ali na takav pregled nismo naišli ni u Tivtu, ni kod druge dvije opštine”, konstatovali su istražitelji Politikona.

Oni su došli do podataka da je broj zaposlenih u Opštini Tivat u periodu od 2016. do 2020. skoro udvostručen ali da im iz Opštine koju vodi gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS), iako su ga tražili, nije dostavljen pregled zaposlenih u tom četvorogodišnjem periodu.

“U Opštini smatraju da višak zaposlenih ne postoji, te da Tivat u posljednjoj deceniji bilježi značajan razvoj, u čemu prednjači u Crnoj Gori, pa je prirodno da raste potreba i za novim kadrovima”, piše u analizi, uz podatak da osim dobijanja u nadležnost poslova Komunalne policije, u tom periodu i nije bilo skoro nikakvog povećanja obima nadležnosti, a time i poslova koje obavljaju lokalne samouprave, da bi se time mogao pravdati toliki porast broja zaposlenih i gotovo dupliranje broja sekretarijata, direkcija i službi.

“Nova organizacija je Službu zapošljavanja izmjestila i prebacila u kabinet predsjednika Opštine što utiče na percepciju o kontroli procedura zapošljavanja od strane partije, uprkos npr. preporukama UNDP iz 2011. godine da se služba organizuje pri kabinetu glavnog administratora. Veliki broj zaposlenih utiče na ogromnu potrošnju koja u 2019. godini nije praćena uobičajenim prihodima. Finansijski pokazatelji dovode u pitanje tvrdnju da je sadašnji broj zaposlenih optimalan i potreban. Međutim, u Opštini ne planiraju da se zaustave, pa je trenutno aktivno 17 konkursa, što je simptomatično, budući da su lokalni izbori u Tivtu zakazani za 5. april, dok se rok za zabranu oglašavanja radnih mjesta približava”, piše u analizi Politikona, uz napomenu da su im istovremeno iz Odjeljenja za upravljanje ljudskim resursima tivatske Opštine kazali da su “sva sistematizovana radna mjesta popunjena”.

Autori analize posebno su zapanjeni stavom koji su dobili od tivatskih opštinara u vezi sa činjenicom da Državna revizorska institucija često ukazuje na to da lokalne samouprave treba da traže mišljenje Ministarstva finansija prilikom sprovođenja procedura zapošljavanja:

”Saglasnost Ministarstva je jedna od preporuka lokalnim samoupravama koja za Opštinu Tivat nije obavezujuća, jer se radi o opštini koja dobro posluje i koja nije potpisala reprogram duga”, saopšteno im je iz Odjeljenja za upravljanje ljudskim resursima. Istraživanje je pokazalo da su prilikom zapošljavanja u Opštini Tivat izražena politizacija, a ne meritornost prilikom odabira kadrova, da informisanje javnosti o upravljanju ljudskim resursima “nije uvijek redovno, niti su tražene informacije uvijek lako dostupne zainteresovanim stranama”, te da je to posebno slučaj od kada je Opština Tivat nedavno redizajnirala svoj sajt, pa su istraživači Politikona imali problem da do nekih informacija dođu čak i putem napredne pretrage.

Za nepune četiri godine pola miliona eura više za plate

Od početka godine Opština Tivat raspisala je javne oglase za popunjavanje ukupno čak 18 radnih mjesta u lokalnoj uopravi, kao i tri interna oglasa za popunjavanje tri činovnička mjesta na neodređeno vrijeme.

Podaci iz budžeta Opštine, koje su ranije objavile “Vijesti“, jasno pokazuju da bruto i neto troškovi rada značajno uvećane lokalne administracije, konstatno rastu. Stavka “bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca“ za zaposlene u Opštini Tivat ove godine iznose 3.390.050 eura, dok je lani ta stavka bila 3.236.900 eura, 2018. godine 3.105.220 eura, a 2017. je iznosila “samo“ 2.892.143 eura. U nepune četiri godine troškovi za plate i doprinose administracija gradonačelnika Kusovca, porasli su za pola miliona eura. U neto iznosima, zarade tivatskih opštinara porasle su sa ukupno 1,63 miliona u 2017. na čak 2,008 miliona eura u 2020.

Bonus video: