Počeo projekat toplifikacije Pljevalja

Nekoliko zgrada u centru Pljevalja, u kojima se stanovi zagrijavaju iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici, dobiće novi izgled
961 pregleda 0 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja potpisala je sa podgoričkim preduzećem “Dencon” ugovor o konsultantskim uslugama za izradu projekta toplotnog konzuma toplifikacije grada Pljevalja, čime je kako tvrde u lokalnoj upravi, i zvanično otpočeo projekat toplifikacije grada.

Osim toga, nekoliko zgrada u centru Pljevalja, u kojima se stanovi zagrijavaju iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici dobiće novi izgled, nakon završetka radova koji se rade u okviru programa energetske efikasnosti.

Kroz program energetske efikasnosti, Vlada je za ovu namjenu i opredijelila pomoć Opštini Pljevlja u vrijednosti od 490.000.

Tokom 2020. novi izgled dobiće zgrada Skupštine opštine Pljevlja (bivša SDK) i Sekretarijata za privredu i poljoprivredu, Fonda PIO, zgrada “Korzo“ i dvije zgrade iznad bivše državne apoteke. Sve zgrade nalaze se u Ulici kralja Petra I u centru grada. Radove na zgradama uradiće pljevaljsko preduzeće Tehnogradnja sa kojim je Opština Pljevlja potpisala ugovor vrijedan 339.961 eura sa uračunatim PDV-om. Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Iz Direkcije za izgradnju i investicije Opštine je saopšteno da će radovi poćeti tokom marta.

Osim izrade fasada, tenderom je predviđena zamjena stolarije, ulaznih i balkonskih vrata, ograda na terasama i zamjena oluka.

Nakon završetka posla na ovih pet zgrada, smanjiće se količina potrebnog energenta za grijanje zgrada iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici za pet do sedam odsto.

Iz Opštine su saopštili da će ostatak novca u iznosu od oko 150.000 eura utrošiti za nove projekte čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti zgrada koje su priključene na gradsku kotlarnicu.

Ugovor o uslugama za izradu projekta toplifikacije, čija je vrijednost radova je 20.000 eura, izabrani konsultant se obavezao da u ugovorenom roku sačini analizu postojeće prostorno-planske dokumentacije u vezi s toplifikacijom Pljevalja, izvrši analizu konzuma u skladu sa trenutnim i planiranim potrebama za daljinsko grijanje, kao i da izradi tendersku dokumentaciju za realizaciju projekta izgradnje primarnog vrelovoda od Termoelektrane do grada.

Sredstva za ovaj projekat obezbijeđena su Budžetom Crne Gore za 2019. godinu u okviru programa “Projekti očuvanja životne sredine“, tj. projekta “Sprovođenje mjera smanjenja zagađenja i toplifikacije Pljevalja“ za čiju je realizaciju država izdvojila značajna sredstva. Ovim sredstvima raspolaže Opština u skladu sa Ugovorom sklopljenim sa Upravom javnih radova, koji je potpisan 18. novembra 2019. godine.

Bonus video: