"Djeca sa smetnjama u razvoju među najmarginalizovanijim i socijalno isključenijim grupama u CG"

"Skupština je saglasna sa potrebom formiranja nacionalne baze podataka o djeci sa smetnjama u razvoju, unapređenja sistema prikupljanja i analize podataka i neophodnosti bolje medusektorske koordinacije", kaže se u zaključcima
567 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2020. 14:33h

Djeca sa smetnjama u razvoju su među najmarginalizovanijim i socijalno isključenijim grupama u Crnoj Gori, ocijenio je Odbor za ljudska prava i slobode.

To se navodi u zaključcima Odbora dostavljenim parlamentu, poslije kontrolnog saslušanja ministara za ljudska i manjinska prava i javnu upravu Mehmeda Zenke i Suzane Pribilović o zaštiti lica sa invliditetom od diskriminacije i promociji jednakosti.

Saslušanje je održano u decembru prošle godine.

"Skupština je saglasna sa potrebom formiranja nacionalne baze podataka o djeci sa smetnjama u razvoju, unapređenja sistema prikupljanja i analize podataka i neophodnosti bolje medusektorske koordinacije", kaže se u zaključcima.

Kako se ocjenjuje, tako bi se djeci sa smetnjama u razvoju pružila integrisana podrška tokom cijelog životnog ciklusa, što je sugestija Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

"Koje je ukazalo da u Crnoj Gori dijete sa smetnjama u razvoju prolazi niz procedura i sastanaka sa strućnjacima i komisijama kako bi steklo pravo na materijalna davanja i usluge, zbog čega je potrebno izbjeći uskraćivanja određenih prava djece sa smetnjama u razvoju, davanje sukobljenih preporuka i dupliranje usluga", smatraju članovi Odbora.

Pozivaju se nadležni organi da preduzmu aktivnosti na implementaciji preporuka UNICEF-a koje se odnose na unapredenje sistema finansiranja usluga za djecu sa smetnjama u razvoju, poboljšanje integrisanog pristupa ranom razvoju i ranom obrazovanju djece.

"Neophodno je kontinuirano ulaganje u unapređenje medusektorske saradnje i mehanizama kofinansiranja i razvoj većeg broja usluga za podršku djeci i porodici na lokalnom nivou", kaže se u zaključcima Odbora.

Skupština Crne Gore, kako se navodi, izražava zadovoljstvo napretkom ostvarenim u poboljšanju prava djece i adolescenata sa smetnjama u razvoju.

"Broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnom obrazovanju od 2008. do 2018. povećao se više od deset puta. Takođe, za pohvalu je dobra pokrivenost teritorije Crne Gore uslugama 14 dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju", kaže se u zaključcima.

Bonus video: