Turistički radnici Željeznici: Ne podižite cijene prevoza pred sam početak sezone

To je i jedna od glavnih poruka sa danas održanog sastanka predstavnika turističkih organizacija i agencija sa nadležnima iz preduzeća ŽPCG, na kojem su učesnici razgovarali o pripremama predstojeće turističke sezone
1840 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Turistički radnici tražili su od uprave Željezničkog prevoza da ove godine ne dižu cijene voznih karata, te da takve odluke ni ubuduće ne donose pred početak sezone, već godinu unaprijed.

To je i jedna od glavnih poruka sa danas održanog sastanka predstavnika turističkih organizacija i agencija sa nadležnima iz preduzeća ŽPCG, na kojem su učesnici razgovarali o pripremama predstojeće turističke sezone.

“Po cijenu da otkažemo ugovorene ture, ne možemo da prihvatimo povećanje cijena pred samu sezonu makar da je u pitanju jedan cent”, poručili su iz turističkih agencija

Iz Željeznice nisu imali i precizan odgovor da li će vozne karte ovog ljeta koštati više, ali su kazali da će razmotriti zahtjev koji im je upućen.

Turistički radnici kazali su da oni mjesecima unaprijed imaju rezervisane termine i grupe gostiju, kojima su uslugu prodali po tada važećem cjenovniku i da ne mogu da trpe gubitke, jer ŽPCG cijene mijenja pred sam početak sezone.

Učesnici sastanka saglasni su da interesovanje turista za prevoz željeznicom postoji, da su strani turisti zainteresovani i za specijalizovane ture vozom, tokom kojih iz voza mogu da snimaju i vide, pored ostalog, i Most na Maloj rijeci, najviši željeznički most u Evropi...

“Naša pruga je jedna od najatraktivnijih u Evropi, putnici se voze iz Bara, sa tri metra nadmorske visine, do Kolašina, na oko 1.000 mnv. Tu mogućnost ne treba propustiti, već bi trebalo raditi na unaprjeđenju usluge”, poručili su turistički radnici.

Pored zahtjeva da ŽPCG cijene prevoza ne mijenja pred početak sezone, tražili su i da im to preduzeće ne naplaćuje vozne karte za one koji vode turističke grupe.

“To se nigdje u svijetu ne naplaćuje”, kazali su.

Upravi Željeznice predložili su i neke promjene u načinu poslovanja, koji bi, kako smatraju, doprinijeli da ponuda za turiste bude atraktivnija – da ponude kafu, piće ili možda obrok pakete za turiste. Ukazali su da vozovi moraju da polaze na vrijeme i prema redu vožnje. Poručili su i da Željeznica, uz sve, mora da vodi računa i o higijeni vozova i više puta ukazali na prljave prozore, koji turiste ometaju u fotografisanju predjela zbog kojih su se i neki i odlučili za prevoz vozom.

“U redu je da nemate novca da kupite nove vozove, ali dovedite u redu toalete i prozore. Mi smo na Balkanu naučili i pristajemo na svašta, ali strani turista ne želi zamazane prozore”, kazao je jedan od učesnika sastanka.

Iz Turističke organizacije Podgorica, Željeznici je sugerisano da poradi na sadržaju i ažurnosti veb sajta.

Za domaće putnike, iz Željeznice su podsjetili da su lani nudili popuste na karte iz pravca Bijelog Polja prema moru i dodali da će, iako akcija nije bila najuspješnija, i ove godine za roditelje sa djecom dati istu ponudu.

Iz ŽPCG kazali su da ni ove sezone, zbog remonta pruge u Srbiji, neće saobraćati voz na relaciji Subotica-bar.

Novi vozovi neće brzo

Izvršni direktor ŽPCG Nenad Babić kazao je da to preduzeće nije u prilici da putnicima ponudi nešto više u smislu kapaciteta.

“Nadamo se da će tokom godine biti raspisan tender, ali je problem vrijeme isporuke – nakon tendera, novi vozovi mogu biti isporučeni tek za godinu i po do dvije”, kazao je on.

Bonus video: