Parkiranje u Pljevljima poskupljuje 67 odsto?

Osim cijene za podzemnu garažu, Čistoća je u Pljevljima odredila i cijene za druga parkirališta koji će se, do kraja mjeseca ili sredine aprila, po prvi put početi naplaćivati u nekoliko ulica i parkirališta u gradu
1627 pregleda 1 komentar(a)
Već iscrtan parking u Ulici Zekerijaha Ćinare, Foto: Goran Malidžan
Već iscrtan parking u Ulici Zekerijaha Ćinare, Foto: Goran Malidžan

Ukoliko Skupština Opštine Pljevlja da saglasnost na predloženi cjenovnik, cijena parkiranja u podzemnoj garaži ispod Trga 13. jula u Pljevljima poskupjeće za oko 67 odsto.

O novom cjenovniku opštinskog preduzeće Čistoća, kojem je lokalna uprava nedavno povjerila naplatu usluge parkiranja, odbornici će se izjasniti na sjednici lokalnog parlamenta koja bi trebalo da se održi 20 marta.

Predviđeno je da će za svaki započeti sat parkinga u jedinoj podzemnog garaži u gradu korisnici plaćati 50 centi, umjesto 30 koliko je do sada naplaćivan parking, a osim cijene za podzemnu garažu, Čistoća je odredila i cijene za druga parkirališta koji će se, ukoliko Skupština da saglasnost, do kraja mjeseca ili sredine aprila, po prvi put početi naplaćivati u nekoliko ulica i parkirališta u gradu. Za svaki započeti sat parkiranja na tim parkiralištima vozači će plaćati 40 centi, s tim što su predviđene povoljnosti za kupovinu mjesečnih karata za građane, a posebnu povoljnost će imati stanari okolnih zgrada.

Mjesečna karta za stanare okolnih zgrada i zaposlene koji svoje radne zadatke obavljaju u prvoj zoni iznosiće osam eura a za ostale građane 12 eura mjesečno.

Upravljanje gradskim parkinzima Opština Pljevlja je krajem septembra prošle godine povjerila Čistoći, radi efkasnijeg pružanja ove usluge korisnicima. Preduzeće Komunalne usluge u čijoj su nadležnosti do tada bili poslovi parking servisa, zbog finansijskih problema nije bilo u mogućnosti da to nastavi da radi. Deset radnika Komunalnih usluga preuzela je Čistoća i oni će biti angažovani na poslovima pružanja parking usluga.

Trenutno se parking naplaćuje jedino u podzemnoj garaži ispod Trga 13. jul u centru grada. Osim u podzemnoj garaži parking će se uskoro početi naplaćivati na parkiralištu iza zgrade nekadašnjeg Ekspres restorana koji ima 89 parking mjesta.

Parking će se naplaćivati u Ulici kralja Petra I u dijelu kraka ulice prema Rudničkj upravi i pristupnoj saobraćajnici zgradama iznad JU “Zračak nade”, gdje ima 13 parking mjesta, isto koliko i u Ulici Zekerijaha Ćinare kod Doma kulture. U Ulici Miloša Kneževića parking će se naplaćivati za 11 parkirališta, Boška Buhe pet i Sava Dimitrijevića, ispred Milet bašte za 12 parking mjesta.

U Ulici Glasinačkoj, iza zgrade Trepča označeno je šest parking mjesta za naplatu parkinga u Ulici Skerlićevoj, naspram magacinskih prostorija Hotela “Pljevlja” devet, kod Atlas banke šest i iza zgrade bivšeg Borova 59.

Za nekoliko mjeseci odložen je početak naplate parking usluga u Ulici Mila Peruničića, pored Breznice dok se ne riješi problem parkiranja za stanare okolnih zgrada.

Na ovim lokacijama biće označeno ukupno 351 parking mjesto od kojih će za naplatu biti opredjeljeno 333. Narednih dana parkirališta će biti opremljena horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Na svim parkiralištima, osim podzemne garaže, parkiranje će se naplaćivati radnim danima i subotom u vremenu od 6 do 22 sata, a nedeljom i državnim praznicima parkiranje se neće naplaćivati. Naplata parking u podzemnoj garaži radiće se svakodnevno 24 sata dnevno. Na području Opštine Pljevlja registrovano je oko 7.130 vozila, a u preduzeću Čistoća očekuju da će godišnje od naplate parkinga prihodovati oko 150.000 eura.

Bonus video: