UIP: Formiranje cijena sredstava za dezinfekciju je slobodno

“U vezi pisanja pojedinih medija da u većini apoteka nema medicinskog alkohola i da je cijena skočila obavještavamo da je formiranje cijena medicinskog alkohola i drugih hemijskih dezinfikacionih sredstava slobodno”, navodi se u saopštenju
4735 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2020. 15:26h

Formiranje cijena medicinskog alkohola i drugih hemijskih dezinfikacionih sredstava je slobodno, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Mediji su objavili da su pojedine apoteke iskoristile pandemiju kako bi podigle cijenu medicinskog alkohola.

“U vezi pisanja pojedinih medija da u većini apoteka nema medicinskog alkohola i da je cijena skočila obavještavamo da je formiranje cijena medicinskog alkohola i drugih hemijskih dezinfikacionih sredstava slobodno”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su objasnili da su Uredbom o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova propisani kriterijumi za formiranje maksimalnih cijena ljekova na veliko i na malo koji se upotrebljavaju u humanoj medicini, a propisuju se i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

To, kako su naveli, znači da se slobodno formiraju cijene za ostale ljekove i druge proizvode koji se prodaju u apotekama.

Iz Uprave su kazali da su tržišni inspektori angažovani u pojačanom nadzoru apoteka u kojima se posebno provjeravaju cijene ljekova, a koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Kako su naveli, do sada inspektori nijesu utvrdili nepoštovanje propisanih kriterija iz Uredbe.

“Do sada smo dobili jednu pritužbu i nijesu utvrđene nepravilnosti u pogledu formiranja cijena suprotno Uredbi, kao ni propisa iz oblasti unutrašnje trgovine i Zakona o zaštiti potrošača, kada su u pitanju drugi proizvodi koji su prometovani u prijavljenoj apoteci”, rekli su iz Uprave.

Kako su naveli, pojačani nadzor formiranja cijena ljekova u svim apotekama u Crnoj Gori biće nastavljen.

Bonus video: