Godine stigle internet stranice Vlade

Veb sajtovi na gov.me adresama povremeno nedostupni, iz Ministarstva javne upravr kažu da su razvijeni 2009. godine i najavljuju javni poziv za izradu novog portala
13955 pregleda 3 komentar(a)
Veb stranica Vlade, Foto: Printscreen
Veb stranica Vlade, Foto: Printscreen

Ministarstvo javne uprave (MJU) objaviće uskoro javni poziv za izradu novog veb sajta Vlade, što bi trebalo da ubuduće obezbijedi nesmetano korišćenje stranica na gov.me domenu.

To su “Vijestima” kazali iz resora Suzane Pribilović odgovarajući na pitanja o povremenim zastojima u radu internet stranica državnih institucija.

Internet stranice Vlade Crne Gore i pripadajući servisi već neko vrijeme često su nedostupni, a korisnici nerijetko dobijaju poruku o grešci, ili poruku kako im nije dopušten pristup sadržajima.

“Ministarstvo javne uprave je svjesno problema koji povremeno postoje u pristupu i korišćenju veb portala Vlade. Razlog tome treba tražiti u činjenici da je portal razvijen 2009. godine nakon potpisivanja ugovora sa kompanijom S&T, sa kojom je tada potpisan desetogodišnji ugovor o održavanju”, kazali su “Vijestima” iz MJU.

Podsjećaju i da je ugovorena cijena usluge iznosila 91.845 eura.

Navode i da je, u okviru održavanja, u prethodnom periodu rađeno na određenim prilagođavanjima i otklanjanju nedostataka, ali da je činjenica da je “portal tehnološki zastario i očigledna je potreba za izradom novog”.

“S druge strane, sve češći sajber napadi uslovili su povećane mjere na podizanju bezbjednosti portala. Upravo iz tih razloga MJU je u Planu javnih nabavki za tekuću 2020. godinu planiralo izradu novog veb portala Vlade i uskoro ćemo uputiti javni poziv za sve zainteresovane kompanije”, kazali su iz resora Suzane Pribilović.

Prema planu javnih nabavki za ovu godinu, za prvu fazu uspostavljanja portala Vlade planirano je 140 hiljada eura.

Iz MJU su podsjetili da je na gov.me domenu trenutno više od 70 potsajtova - počev od sajta Vlade, predsjednika Vlade, sajtova potpredsjednika, ministarstava, uprava i ostalih organa državne uprave.

“Preko 130 administratora iz različitih organa svakodnevno pristupa CMS-u kako bi mijenjali sadržaj sajtova, što sistem čini znatno opterećenijim u odnosu na trenutak inicijalne izrade. Do trenutka izrade i implementacije novog rješenja, MJU obezbjeđuje funkcionisanje postojećeg portala. U cilju održavanja sistema u funkcionalnom stanju izvršiće se hardverska nadogradnja postojećeg sistema, u mjeri koja je razumna s obzirom na planirani prelazak na novi sistem”, poručili su iz tog resora.

Bonus video: