Kolašin: Dogovorene nove aktivnosti Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje

Na području kolašinske opštine, od jutros, jedna osoba, koja je doputovala iz inostranstva, je pod ljekarskim nadzorom
2855 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.03.2020. 14:17h

Kolašinski Opštinski tim za zaštitu i spasavanje dogovorio je još nekoliko mjera, kojim bi se, kako je saopšteno, pojačali preventivni efekti u borbi protiv korona virusa. Na sastanku tog tima konstatovano je da Dom zdravlja nema sve što je potrebno za preventivne mjere, pa, kako je rekla dr Jelena Zindović, nema dovoljno maski za osoblje, kojih nema ni u apotekama, nema testova za korona virus, nedostaju inhalacioni kortikosteroid, a trebalo bi nabaviti još flaša sa kiseonikom i ostale terepije...

Ona je sugerisala da se u Domu zdravlja i službi Hitne pomoći odrede osobe koje će biti pripravne i na raspolaganju građanima za informacije tokom cijelog dana.

Na području kolašinske opštine, od jutros, jedna osoba, koja je doputovala iz inostranstva, je pod ljekarskim nadzorom.

„Doputovala je iz Njemačke autobusom, prije nekoliko dana, ima neke simptome , nije testirana. Biće u svakodnevnom kontaktu sa ljekarima Doma zdravlja... Gužve ispred ljekarskih ordinacija danas su mnogo manje. Apelujem na sve kojima su potrebni uputi i recepti da to završe pozivom na broj 020/865 180 i ne stavaraju gužve u čekaonicama. Ovo se naročito odnosi na starije sugrađane“- rekla je dr Zindović.

Predsjednik Opštine Milosav Bulatović sa saradnicim obavezao se da što hitnije kontaktirati nadležne u zdravstvenom sistemu na državnom nivou, kako bi se nabavila nedostajuća oprema u Domu zdravlja.

Dr Zindović je predložila da nadležni što prije pribave informacije o broju stranih gostiju u Kolašinu i objektima u kojima oni borave. Te informacije danas nije imao niko od prisutnih na sastanku, jer je to, kako su rekli, nije nadležnost Odjeljenja bezbjednosti, već inspektora za strance.

U okviru preventivnih mjera, Komunalno preduzeće od danas počinje detaljno pranje gradskih i prigradskih ulica, a predsjednik SO Milan Đukić predložio je da se to čini određenim dezinfekcionim sredstvima.

Kako je kazao direktor Komunalnog Milivoje Bulatović, od naredne sedmice biće, vjerovatno, zatvorena i gradska pijaca, s obzirom da se na njoj prodaje, uglavnom, tekstil. To preduzeće, kazao je on, istaklo je upozorenja i na gradskoj kapeli, a rad sa strankama u kancelarijma je od juče ograničen.

Iz kolašinskog Crvenog krsta saopštena je spremnost da volonteri te organizacije i ovog puta budu na raspolaganju za dostavljanje namirnica i sredstva za higijenu onima koji u nabavku ne mogu sami.

Potpredsjednik Opštine Danilo Medenica apelovao je na učenike srednjih i osnovnih škola da se ne okupljaju na sportskim terenima, jer kako je kazao, „ treba da shvate da nijesu na raspustu“. Nepoštovanje propisane socijalne distance, to jest grupisanje ljudi, primjetio je i komandir Službe zaštite Željko Darmanović.

Opštinski tim razgovarao je i o mogućim rješenjima za karantin na području te opštine, kapacitetima kada je riječ o krevetim, paravanima, postelji...

Bonus video: