EU podržala inovativne projektne ideje sa skoro milion eura

Iz Ministarstva nauke kazali su da će u okviru Programa pretpristupne podrške EU Crnoj Gori (IPA II) “Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje”, biti finansirano 13 projekata u iznosu od 953 hiljade eura
1207 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija podržala je inovativne projektne ideje sa skoro milion eura, a glavni cilj je angažovanje istraživača, doktoranada i doktora nauka u akademskom i nevladinom sektoru i privredi, kako bi ojačali sistem istraživanja i inovacija i podigli konkurentnost ekonomije.

Iz Ministarstva nauke kazali su da će u okviru Programa pretpristupne podrške EU Crnoj Gori (IPA II) “Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje”, biti finansirano 13 projekata u iznosu od 953 hiljade eura.

“Jedan od glavnih ciljeva grant šeme je angažovanje mladih istraživača, doktoranada i doktora nauka u akademskom i nevladinom sektoru i privredi, kako bi se realizacijom inovativnih ideja doprinijelo jačanju sistema istraživanja i inovacija i podigla konkurentnost nacionalne ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva nauke rekli su da se vrijednost pojedinačnog grant ugovora kreće od 60 hiljada do 80 hiljada eura, dok je period realizacije projekata između 18 i 24 mjeseca.

Kako je saopšteno, u cilju dodatne podrške za korisnike grantova, Ministarstvo nauke, u saradnji sa EU, realizuje i projekat Tehničke podrške.

Iz Ministarstva su objasnili da će tim projektom korisnicima biti obezbijeđena direktna ekspertska podrška za implementaciju grantova uz puno poštovanje EU standarda, a njegova vrijednost je 116 hiljada eura.

Kako su dodali, IPA II program je nadgradnja nacionalnih programa u segmentu istraživanja i inovacija, programa inovativnih grantova, stipendiranja mladih doktoranada za doktorska istraživanja, nacionalnih naučno-istraživačkih projekata i drugih koji su orjentisani na mlade koji mogu da podignu konkurentnost nacionalne ekonomije i doprinesu jačanju naučne zajednice.

Iz Ministarstva su naveli da su sve projektne ideje usklađene sa tematskim prioritetima definisanim Strategijom inovativne djelatnosti 2016-2020.

Kako su kazali, usklađene su i sa Strategijom naučno-istraživačke djelatnosti 2017-2021: Energija, Poljoprivreda i hrana, Održivi razvoj i turizam, Informaciono-komunikacione tehnologije, Medicina i zdravlje ljudi, Novi materijali, proizvodi i usluge i Nauka, obrazovanje i identitet.

„Takođe, navedeni prioriteti u potpunosti korespondiraju sa prioritetima Strategije pametne specijalizacije, koji će svakako biti osnov za nove grant sheme Ministarstva nauke, u okviru IPA III“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: