Za pristup tajnim podacima 504 zahtjeva

Direkcija je nadležna za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima stepena tajnosti “strogo tajno”, “tajno” i “povjerljivo”
918 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay/tayeb Mezahdia
Ilustracija, Foto: Pixabay/tayeb Mezahdia

Više od 500 zahtjeva podneseno je prošle godine za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima, stoji u izvještaju o radu Direkcije za zaštitu tajnih podataka.

Direkcija je nadležna za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima stepena tajnosti “strogo tajno”, “tajno” i “povjerljivo”.

Od 504 zahtjeva, 84 su bila za produženje važenja dozvole.

Za pristup “strogo tajnim” podacima, izdate su 83 dozvole, a produžen je rok važenja za 48. Za pristup podacima označenim kao “tajno” izdato je 137 dozvola, a produžen rok važenja za 66.

Za pristup tajnim podacima stepena tajnosti “povjerljivo” izdato je 77, a produžen rok važenja za jednu dozvolu.

“U 2019. godini, na zahtjev Nacionalnih bezbjednosnih organa (NSA) drugih država, procesuiran je veći broj bezbjednosnih provjera za strance koji su rođeni, živjeli ili radili u Crnoj Gori”, navodi se u izvještaju.

Kada je u pitanju razmjena nacionalnih tajnih podataka sa Stalnom misijom Crne Gore pri NATO u Briselu, razmijenjena su ukupno 242 tajna podatka, od čega 131 stepena tajnosti “tajno”, 66 stepena tajnosti “povjerljivo” i 45 stepena tajnosti “interno”.

U toku prošle godine izvršeno je više od 2.100 bezbjednosnih provjera po raznim osnovama, stoji u izvještaju o radu Ministarstva odbrane za 2019. godinu, koji se odnosi na njen Obavještajno bezbjednosni direktorat.

Obavještajni poslovi od značaja za odbranu su prvenstveno bili usmjereni na praćenje regionalnih i globalnih procesa koji su uglavnom bili vojnog, vojno-političkog i vojno-ekonomskog karaktera, koji bi mogli imati negativnog uticaja na Ministarstvo i Vojsku ili saveze i organizacije čiji je Crna Gora član, pojašnjava se u dokumentu koji se našao na posljednjoj sjednici Vlade.

“Kako je proces evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore uslovio pojačano interesovanje određenih stranih subjekata za različite sfere crnogorskog društva, uključujući i oblast odbrane, kontraobavještajni poslovi su u najvećoj mjeri bili vezani za kontraobavještajnu zaštitu pripadnika i infrastrukture Ministarstva i Vojske, u zemlji i inostranstvu”, navodi se.

Pojašnjava se i da su se osnovni zadaci odnosili na bezbjednost i zaštitu zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci, kao i pripadnika Vojske angažovanih u međunarodnim misijama i operacijama. Takođe, oni su se odnosili i na zaštitu prostora, materijalnih sredstava i vojne opreme, prostorija u kojima se čuvaju dokumenti označeni različitim stepenima tajnosti, kao i bezbjednost informacija.

Pored 2.112 bezbjednosnih provjera, nastavilo se sa analitičkom obradom i procjenom prikupljenih podataka.

“U cilju kontinuiranog i sistematičnog tretiranja različitih bezbjednosnih pojava, kao i davanja adekvatnih i pravovremenih procjena. Obrađeno je i analitički tretirano više od 800 različitih predmeta”, navodi se u izvještaju o radu resora na čijem je čelu ministar odbrane Predrag Bošković.

Uspostavljena je saradnja sa vojno-obavještajnim i bezbjednosnim strukturama partnerskih država u regionu i članica NATO.

Iz Ministarstva napominju da je Vlada u decembru utvrdila i Predlog zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, koji bi trebalo da dodatno unaprijedi ovu oblast.

Bonus video: