"Otpadne vode" traže radnike za spas postrojenja

Opštinska firma “Otpadne vode” raspisala oglas za radnike na kolektoru u Vještici, kažu nije namješten, a trajaće tri dana jer nije predviđena provjera radnih sposobnosti
4237 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović

Opštinsko preduzeće “Otpadne vode“ iz Budve raspisalo je konkurs, koji će biti otvoren samo tri dana, za zapošljavanje ključnog kadra koji će ubuduće upravljati postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Firma “Otpadne vode“ zvanično je 3. marta osnovana i, kako stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, stoodstotni osnivač je Opština Budva, dok je v.d. izvršnog direktora Goran Pejović.

On je ranije bio zaposlen u njemačkoj ispostavi firme “WTE otpadne vode“, postavio ga je gradonačelnik Marko Bato Carević, a njegovo imenovanje moraće na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine da potvrdi i odbornički saziv. Za sada nije izvjesno kada će sjednica biti održana.

Na konkursu koji je objavljen i na zvaničnom sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore potrebno je popuniti mjesto tehničkog direktora, rukovodioca pravnog sektora, rukovodioca finansijskog sektora, mehaničara i električara.

Vlada je odobrila zapošljavanje. Iako su u Opštini, koja je osnivač firme “Otpadne vode“, kategorični da konkurs nije “namješten“, odnosno da se mogu svi prijaviti, ono što je krajnje interesantno je, kako se navodi u oglasu, da nije predviđena provjera radnih sposobnosti. U svakom slučaju upošljavanje ljudi je prioritet, kako bi firma mogla u punom kapacitetu preuzeti upravljanje prečišćivačem otpadnih voda i kako bi se izbjegli eventualni ekološki incidenti.

Kao glavnu stavku na kojoj insistira Opština, odnosno novoformirana firma, je radno iskustvo od tri do pet godina, u zavisnosti od radnog mjesta. Ono što je krajnje primamljivo je da se zaključuje radni odnos na neodređeno vrijeme, a nema ni probnog rada.

Dok se čeka kompletiranje firme, Opština očekuje i nalaze vještaka koji treba da utvrde tačno u kakvom stanju je njemačka firma WTE krajem januara ostavila postrojenje, počev od tehničke ispravnosti do finanijskog stanja.

Gradonačelnik Carević prošle sedmice zatražio je od zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore da Opštini dostavi kopije kompletnu dokumentaciju Ministarstvu finansija vezano za njemačku kompniju WTE i projekat otpadnih voda.

Carević je i u ovom dopisu ponovio da mu je potrebna i dokumentacija koja se odnosi na naplatu 29,3 miliona eura, koje je država isplatila na ime bankarske garancije, za koju prvi čovjek Budve tvrdi da je u pitanju ugovor o jemstvu, te da je trebalo sačekati odluku suda.

Prvi čovjek Budve nedavno je obavijestio i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da je javnost obmanuta, i da Ministarstvo finansija nije bilo dužno da odmah isplati njemačkoj kompanija WTE iz državnog budžeta 29,3 miliona eura, jer u pitanju nije bila bankarska garancija, već ugovor o jemstvu, koji je morao prvo biti osporen pred sudom.

Vladin resor je uoči Nove godine, nakon što je njemačka kompanija uputila protest isplatilo 29,25 miliona eura garancije koje je država Crna Gora dala na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Darko Radunović, su ocijenili da “namjera reakcije predsjednika Opštine nije usmjerena u pravcu utvrđivanja bilo kakvih nezakonitih aktivnosti”, već da se pokuša izbjeći obaveza isplate koju Opština ima prema državi, odnosno skrenuti pažnja sa suštinskog problema i drugih gorućih pitanja u Opštini.

Tužioci da vide ko je kriv za garanciju od 66 miliona

Carević je prije dvadesetak dana podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače i drugih osoba, čiji identitet treba utvrditi zbog potpisivanje sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za postrojenje za tretman otpadnih voda. Carević od tima Milivoja Katnića traži da se utvrdi ko su sve osobe koje su sa Kuljačom dogovorile milionsku garanciju, ne isključujući mogućnost da je imao pomagače i sa državnih, a ne samo lokalnih adresa.

Njemčko-austrijski koncern WTE/EVN je napustio postrojenje za tretman otpadnih voda krajem januara, dva mjeseca prije Protokolom predviđenog roka, te aktivirao državnu garanciju Vlade od 29,3 miliona eura, a na adresu Opštine dostavio i garanciju od 66 miliona eura, koja ne postoji u arhivi lokalne uprave niti je na nju Skupština opštine, kao ni Ministarstvo finansija dalo saglasnost.

Bonus video: