CDT: Narušeno ustavno pravo na privatnost, vanredne mjere se ne uvode kasnovečernjim tvitovima

"Ustav je napisan i za redovne i za vanredne situacije i mora se poštovati u svakom trenutku. Vlada na ovaj način, u trenutku kad nam je povjerenje u institucije najbitnije, stvara atmosferu nepovjerenja i nesigurnosti"
6075 pregleda 8 komentar(a)
CDT
CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Vladu da još jednom razmotri odluku o objavljivanju imena i adresa građana u izolaciji i zaustavi dalje objavljivanje ovih podataka.

Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti uz, kako je sinoć saopšteno iz Vlade, saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, počeo je da objavljuje imena lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji.

"Smatramo da ovakvo postupanje predstavlja narušavanje ustavnog prava na privatnost. Njime se narušava privatnost svih građana u izolaciji, a ne samo onih koji krše pravila i na taj način ugrožavaju zdravlje drugih i čine krivična djela. Institucije države Crne Gore, a naročito zdravstvene institucije, su se u prethodnim danima ponašale odgovorno i kredibilno i zaslužile povjerenje građana. Mi želimo da tako i ostane", istakli su iz CDT.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da su svjesni ozbiljne opasnosti koju može prouzrokovati nepoštovanje mjera izolacije.

"Zato podržavamo napore nadležnih organa da identifikuju i rigorozno kazne one koji ugrožavaju javno zdravlje u ovoj ozbiljnoj situaciji. Međutim, vjerujemo da objavljivanje podataka o svim građanima nije neophodno, niti srazmjerno legitimnom cilju ovog ograničenja, a očekivani pozitivni efekti nijesu sigurni. Ukoliko su potrebni radikalni potezi, Vlada mora donijeti odluku u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, makar to i bila zabrana kretanja građana. Što prije to bolje", kazali su iz CDT.

Iz te NVO su poručili i da se vanredne mjere i ograničenja prava građana uvode odlukama i pravnim aktima koji se objavljuju u Službenom listu.

"A ne kasnovečernjim tvitovima. Ustav je napisan i za redovne i za vanredne situacije i mora se poštovati u svakom trenutku. Vlada na ovaj način, u trenutku kad nam je povjerenje u institucije najbitnije, stvara atmosferu nepovjerenja i nesigurnosti. Otvoreni poziv građanima da reaguju se može različito tumačiti pa možemo doći u situaciju da pojedinci počnu da “primjenjuju pravdu”, a to može imati ozbiljne posljedice – diskriminaciju, stigmatizaciju i narušavanje sigurnosti pojedinaca i njihovih porodica. A ako su građani policija – onda nema države", kazali su iz CDT.

Rekli su i da se takođe, u objavljenim spiskovima može vidjeti da je nekim građanima netačno naveden datum početka obavezne samoizolacije, a i to može biti dodatan razlog za nesigurnost.

"Gotovo istovremeno sa objavljivanjem spiska, počeo je da kruži i spisak koji osim ovih podataka sadrži i jedinstvene matične brojeve ili brojeve ličnih dokumenata i brojeve telefona građana. Vlada Crne Gore je dužna da utvrdi i objasni kako se ovaj spisak našao u prometu", naveli su iz CDT.

Građane pozivaju da budu solidarni.

"Naši poznanici koji su u obaveznoj samoizolaciji nijesu ništa skrivili. Pomozite im da im taj period lakše prođe. Oni koji krše samoizolaciju čine krivično djelo, i njima treba da se brinu nadležni organi. Građani nijesu i ne treba da budu policija.CDT će nastaviti da kroz svoje aktivnosti, a naročito aktivnosti portala Raskrinkavanje.me, daje svoj doprinos borbi protiv dezinformacija stigmatizacije i izazivanju etničke ili vjerske mržnje. Još jednom pozivamo građane da nam sve neprovjerene informacije i dezinformacije koje uoče u medijima, na društvenim mrežama ili drugim kanalima komunikacije prijave preko sajta https://www.raskrinkavanje.me/sugestija ", zaključuje se u saopštenju CDT.

PODIJELI:

Bonus video: