Pljevaljski Dom starih tražio pomoć, pa demantovao da im je potrebna

Iz Doma za stare u Pljevljima prije nekoliko dana pozvalli su sve ljude dobre volje, pravne subjekte i institucije, ukoliko su u prilici, da doniraju javnim ustanovama Domu starih Pljevlja, Bijelo Polje i Grabovac nedostajuću zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva u cilju efikasnijeg spriječavanja širenja virusa COVID-19
3600 pregleda 2 komentar(a)
Dom starih u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Dom starih u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Uprava Doma starih u Pljevljima tvrdi da posjeduju dovoljne količine sredstava za dezinfekciju I propratne opreme u kriznim situacijama, iako su samo prije nekoliko dana na svojoj fejsbuk stranici objavili poziv svima koji su u mogućnosti da im doniraju nedostajuću zaštitna opremu i dezinfekciona sredstva.

Iz Doma za stare u Pljevljima prije nekoliko dana pozvalli su sve ljude dobre volje, pravne subjekte i institucije, ukoliko su u prilici, da doniraju javnim ustanovama Domu starih Pljevlja, Bijelo Polje i Grabovac nedostajuću zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva u cilju efikasnijeg spriječavanja širenja virusa COVID-19.

Na fejsbuk stranici ove ustanove objavljeno je da je oprema koja na tržištu nedostaje i do koje je gotovo nemoguće doći: zaštitne maske, kape, kaljače, rukavice, jednokratni mantili-kecelje, zaštitne naočare i dezobarijere, alkohol, i koncetrovani asepsol.

“Ne zaboravite da se u ovim ustanovama nalazi najranjivija grupa naših građana, kojima su posljednja linija odbrane naši zaposleni. U njihovo ime i ime svih zaposlenih, unaprijed se zahvaljujemo”, navodi se u apelu Doma starih u Pljevljima, objavljenom na fejsbuk stranici te ustanove. U međuvremenu je informacija koju je prinijelo više medija, uklonjena sa fejsbuk stranice Doma starih.

“Obraćamo se kako bi demantovali navode koji su se pojavili na portalima, a u vezi sa nedostatkom sredstava u Domu starih. Ovom prilikom vas obavještavam da je uprava Doma preduzela apsolutno sve mjere i na vrijeme obezbjedila dovoljne količine sredstava za dezinfekciju, kao i propratne opreme za rad u krzinim situacijama. Takođe donijete su i odluke o strogoj zabrani posjeta korisnicima kao i izlascima korisnika van ustanove, zabrani grupnih aktivnosti korisnika, odlaganju pregleda korisika u medicinskim ustanovama van naše ustanove, nabavci dodatnih količina sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i sve potrebne opreme kod Uprave za imovinu, kao i odluka da zaposleni mogu da rade od kuće ili ako imaju djecu mlađu od 11 godina ne dolaze na posao”, navodi se u reagovanju uprave Doma starih.

Tvrde da su obezbijedili prostorije za izolaciju korisnika, zabranu ulaska u dom trećih lica, strogi nadzor isporuke robe dobaljača od strane tehničke službe doma, pojačana je dezinfekcija svih prostorija, radnih površina, obezbjeđen je prostor za presvlačenje svih zaposlenih, postavljene dezobarijere kako bi se maksimalno sprječilo unošenje virusa u dom.

“Obavezno je nošenje zaštitne opreme i niz drugih preventivnih mjera kako bi naše korisnike zaštitili od virusa. Korisnici, zaposleni, dobavljači, kao i sva lica sa kojima naša ustanova sarađuje obavješteni su da su dužni da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Svi su dobro, maski ima dovoljno

Iz Doma poručuju da se trenutno se u toj ustanovi nalaze 54 korisnika koji su za sada dobrog opšteg zdravstvenog stanja, tako da nije bilo potrebe za testiranjem na virus.

“Uložićemo maksimalne napore da stanje tako i ostane. Maski imamo dovoljno u količinama za redovan rad, trudimo se da nabavimo dodatne količine. Zatražili smo dodatne količine, ali je bez obzira na to dobrodošla svaka donacija rukavica i maski.Trudimo se da kod naših korisnika ne bude prisutan strah, s obzirom na to da se radi o rizičnoj kategoriji stanovništva. Prije pojave virusa u našoj državi imali smo predavanje epidemiologa korisnicima i zaposlenim u ustanovi kako bi ih upoznali o opasnosti i načinima zaštite, tako da su svi svjesni rizika. Svi zaposleni se maksimalno trude da zaštite korisnike naše ustanove poštujući preporuke da se održava socijalna distanca kako među zaposlenima tako i među korisnicima. Održavamo kontakte s porodicama korisnika i uoznajemo ih o svim mjerama koje smo preduzeli. Sa korisnicima se po potrebi radi individualno, jer po preporukama Ministarstva zdravlja nema grupnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju Doma starih.

Bonus video: