Ne mogu na ulice, a fali im hrana

Bez hrane i sredstava za higijenu, kako upozoravaju iz nevladinog sektora, ali i sami pripadnici RE populacije, predstavljaju rizičnu grupu i za sebe i za druge
13431 pregleda 4 komentar(a)
Romsko naselje Gračanica u Nikšiću, Foto: Setlana Mandić
Romsko naselje Gračanica u Nikšiću, Foto: Setlana Mandić

U situaciji izazvanoj pandemijom virusa Covid 19 u posebno teškoj situaciji našli su se pripadnici romske i egipćanske (RE) zajednice. Bez hrane i sredstava za higijenu, kako upozoravaju iz nevladinog sektora, ali i sami pripadnici RE populacije, predstavljaju rizičnu grupu i za sebe i za druge.

“Kako nam je? Nikako. Nema gore, bez da umremo. Nemamo hrane, sredstava za higijenu, ništa nemamo. Nemamo ni socijalnu pomoć. Prije smo mogli da obiđemo kontejnere, sakupimo bakar, limenke, gvožđe, ali i hranu. Sada ne smijemo da izađemo, a gladni smo. Ne tražimo mi puno hrane, samo da smo malo siti“, kažu Nusret Bećo i njegova supruga Šemsija Ademaj, koji sa sedmoro djece, od šest do 20 godina, žive u nikšićkom naselju Gračanica.

Nusret Bećo i Šemsija Ademaj
Nusret Bećo i Šemsija Ademaj(Foto: Svetlana Mandić)

Nusret objašnjava i da šestoro djece ne mogu da prate nastavu jer nemaju ni televizor ni Internet.

U istoj situaciji je i Širibana Šakoli i njena devetočlana porodica. “Ništa nemamo. Živimo od 68 eura socijalne pomoći. Još mi je došla kćerka sa bebom od deset mjeseci, a druga kćerka je trudna. Danas sam od muke izlazila da tražim po kontejnerima, ali ništa nijesam našla. Srećom Fana Delija mi je dala vreću od 25 kilograma brašna. Strah nas je od ove bolesti, od gladi, od svega. Posteljinu perem vrućom vodom, jer nemam praška ni sapuna. Higijena je uvijek potrebna, i kad nema ovog virusa. A kako će biti čisto ako nemaš čime da opereš“, kaže Širibana koja je često pred novinarskim ekipama znala sa ponosom da pokazuje čistu posteljinu.

Širibana Šakoli
Širibana Šakoli(Foto: Svetlana Mandić)

U tom naselju živi oko stotinu porodica romske i egipćanske populacije i većina njih je u izuzetno teškom stanju.

Azren Delija, koji ima desetočlanu porodicu, objašnjava da je u naselju svima teško, da se svi snalaze kako znaju i umiju, da ako on, koji ima posao, jedva uspijeva da porodici obezbijedi najosnovnije, kako je tek onima koji ne rade.

“Radim u Komunalnom preduzeću i trudim se da u ovoj situaciji doprinesem i na poslu i kući. Vazda je falilo, ali sada je posebno svima teško i dosta smo svi pogođeni. Trudim se i da mi djeca završe škole i njih četvoro sada treba da uče preko televizije i Interneta, a kako samo ja imam telefon onda mogu Internet koristiti samo kada dođem s posla. Da je Internet besplatan lakše bi bilo. Ali... kako drugima u naselju, tako i meni“, kaže Delija.

Iz Nevladine organizacije “Centar za romske inicijative” (CRI) apelovali su na građane, međunarodne organizacije i društveno odgovorne firme da pomognu RE zajednici jer im je, u ovakvoj situaciji, pomoć najpotrebnija.

“U potpunosti razumijemo veoma teško stanje u Crnoj Gori koje je prouzrokovano virusom Covid 19 kao i napore Vlade i drugih institucija da sačuvaju živote i zdravlje građana. Svjesni smo činjenice da je danas veoma važno da damo doprinos ličnim razumijevanjem, ali moramo ukazati na probleme sa kojima se dodatno suočavaju pripadnici ove zajednice, prvenstveno zbog teškog materijalnog položaja, ali i loših higijenskih uslova u naseljima u kojima žive. Za zajednicu je dodatno opasno to što nedostaju osnovna sredstva zaštite od širenja zaraze u brojnim naseljima u Crnoj Gori”, istakla je Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative.

Fana Delija
Fana Delija(Foto: Privatna arhiva)

Dodala je da se Romi i Egipćani suočavaju sa nemogućnošću da obezbijede Internet kako bi njihova djeca pohađala online nastavu a roditelji, nažalost, ne mogu da im pomognu u savladavanju školskog gradiva.

“Zbog toga bi bilo korisno donijeti set mjera pomoći na olakšicama za plaćanje struje i vode, kao i drugih obaveza, kako bi oni lakše prebrodili ovu nastalu krizu”, zaključuje Delija.

Obezbijeđen prvi set pomoći u hrani

Dnevni centar za djecu i porodicu“ Defendologija” ovih dana intezivno radi na pružanju i prikupljanju pomoći porodicama čija djeca žive i rade na ulici i zahvaljujući firmi “Popović” iz Kličeva, Mesnoj industriji “Goranović”, međunarodnoj organizaciji “Save the children”, Centru za socijalni rad Nikšić i donator koji je želio ostati anoniman a koji, kako su istakli, godinama pomaže ovu ciljnu grupu, obezbijedili su prvi set pomoći u hrani za 20 porodica iz Nikšića čija djeca žive i rade na ulici ili su u potencijalnom riziku.

“Ispred prostorija Dnevnog centra došla su nam djeca tražeći bilo šta za jelo. Dali smo im nešto od hrane što smo imali u zalihama”, kazala je direktorica Dnevnog centra Jelena Milić.

Upozorila je da su “djeca ulice” posebno ranjiva i izložena opastima koje sa sobom nosi ovako složena zdravstvena situacija.

“Naš zahtjev je bio da se uz donešene privremene mjere od strane Nacionalnog koordinacionog tima zabrani svaki samostalni boravak djece na ulici, posebno djeci koja su od ranije prepoznata kao djeca ulice”, ističe Milić.

Primjetno je, kaže ona, da porodice koje se uglavnom bave sakupljanjem sekundarnih sirovina ili nigdje ne rade, nemaju dovoljno hrane, ljekova, a nedostaju im i sredstva za higijenu.

“Kasnije će se pojaviti problem plaćanja struje, vode i drugih komunalija, jer značajan broj porodica nema mogućnost da plati ovu vrstu nastalih troškova. Mi ćemo se truditi da dio pomoći obezbijedimo i za jedan drugi broj ugroženih pripadnika romske i egipćanske zajednice koji teško žive”, kazala je ona i pozvala sve koji su u mogućnosti da na bilo koji način pomognu djeci ulice i ugroženim porodicama da se obrate na broj telefona DC Defendologija: 069/604 – 604.

Aktivnosti usmjeriti na suzbijanje prosjačenja

U okviru akcije koje su organizovale NVO koje se bave problemima Roma i Egipćana i uz pomoć donatora, u Bijelom Polju je romskim porodicima koje godinama žive u barakama u naselju Nedakusi, obezbijeđen rezervoar od 500 litara vode. Akciji se priključila i kompanija „Put Gross“ koja će svakog dana dostavljati hljeb i mlijeko i obezbijediti i paket higijene. Tim porodicama suhomesnate proizvode donirala je mesara “Burko“, a Romima u Nedakusima i u Rakonjama, bjelopoljske pekare “Šar“ i „Pekara 6“ dijeliće pekarske proizvode. Na terenu su stalno i nevladine organizacije “Romi sa sjevera“ i “Romski pokret“. Jedan od ciljeva akcije je da se zaustavi prosjačenje, a samim tim spriječi moguće širenje virusa.

Komunalnoj policiji i Centru bezbjednosti upućen je apel da usmjere aktivnosti kako bi sklonili ljude koji prose.

Bonus video: