Dobavljač Fondu prijavio konfiskaciju, Srbija otkupila respiratore

Zašto je Crna Gora ostala bez aparata iako je crnogorski Fond zdravstva ugovorio njihovu nabavku
26177 pregleda 78 komentar(a)
Iz Ambasade Srbije tvrde da su respiratori kupljeni u zakonitoj proceduri (ilustracija), Foto: Utastech.eu, Utastech.eu
Iz Ambasade Srbije tvrde da su respiratori kupljeni u zakonitoj proceduri (ilustracija), Foto: Utastech.eu, Utastech.eu
Ažurirano: 27.03.2020. 08:33h

Da li je bilo propusta tokom nabavke dijela respiratora od švedskog proizvođača i ko je u toku tog procesa napravio propust, pitanja su na koje “Vijesti” juče nijesu mogle dobiti precizan zvaničan odgovor.

Iz kompanije “Farmont”, koja je potpisala ugovor sa crnogorskim Fondom zdravstva, tvrdili su prekjuče da je Republika Srbija konfiskovala respiratore za njihove potrebe, a potom da roba nije plaćena avansno i da u Beogradu nisu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je tarifni broj pod kojim se respiratori vode bio pod blokadom za izvoz, pa su u međuvremenu prodati drugoj kompaniji u Srbiji.

Iz Ambasade Republike Srbije u Podgorici juče su saopštili da susjedna zemlja nije konfiskovala respiratore i da je tamošnji Fond “po zakonitoj proceduri i ugovoru te aparate kupio od firme Medical Invovation”.

“Vijestima” iz Vlade juče nisu odgovorili da li smatraju da je poručena roba mogla biti isporučena Crnoj Gori, bez obzira na to što je u Srbiji na snazi zabrana izvoza, da li se zabrana izvoza odnosi na ono što se proizvodi u Srbiji ili i na strane proizvođače i njihove predstavnike u Srbiji, kao ni šta su ih obavijestile kolege iz te zemlje.

Kompanija “Farmont” prekjuče je tvrdila u dopisu Fondu za zdravstveno osiguranje da nije u mogućnosti da isporuči tri respiratora, jer ih je “Republika Srbija konfiskovala za njihove potrebe”.

To piše u dopisu, koji je izvršni direktor te kompanije poslao direktoru Fonda Seadu Čirgiću.

“Povodom isporuka robe po ugovoru o isporuci aparata za mehaničku ventilaciju (respiratora) za potrebe JZU Crne Gore broj 09-1785 od 13.03.2020, želimo da Vas obavijestimo da su dva respiratora koji su bili u Hrvatskoj ocarinjenja i da je jedan već isporučen juče 23.03.2020 korisniku JZU Bolnica Bar, a da će drugi biti isporučen sjutra 25.03.2020 korisniku JZU Bolnica Berane. Vezano za preostala tri respiratora koja su se nalazila u Srbiji i za koje ste obaviješteni dopisom od 19.03.2020. i mejlom od 18.03.2020, da zbog odluke Vlade Repubilke Srbije o zabrani izvoza medicinskih sredstva i opreme, imamo problem da istu preuzmemo i ocarinimo, nažalost, moramo da Vas obavijestimo da su respiratori konfiskovani od strane Republike Srbije za njihove potrebe i da iste nismo u mogućnosti isporučiti”, navodi se u dopisu koje potpisuje direktor kompanije Petar Popović.

“Vijesti” su prekjuče, po saznanju da je navodno došlo do spora u vezi sa respiratorima, uputila pitanja Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, Ambasadi Crne Gore u Beogradu, Ambasadi Srbije u Podgorici i Ministarstvu vanjskih poslova. Niko od njih nije odgovorio.

Nakon što su “Vijesti” dobile nezvaničnu informaciju da je Fond za zdravstveno osiguranje naručilac respiratora, kontaktiran je direktor Fonda, koji je zvanično odgovorio da su tri respiratora, prema informacijama dobavljača - kompanije “Farmont”, konfiskovana.

“Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća”, rekao je Čirgić “Vijestima”. Čirgić nije rekao da su respiratori plaćeni, već je kazao da nije riječ o donaciji.

“Farmont” je juče, nakon objavljivanja teksta o respiratorima, Fondu uputio novi dopis, u kojem ne pominju da su aparati konfiskovani.

“Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja. Roba nije ni dolazila do granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa FZO Crne Gore, ‘Farmont’ je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu - Srbiji, a dva u Zagrebu - Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije ‘Getinge Group’ - Beograd - Srbija i nalazili su se na carinskom lageru. Nakon potvrđene narudžbe od ‘Getingea’, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, to jest tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji”, saopšteno je juče iz te kompanije.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, čija je članica Privredna komora Crne Gore, zatražio je od Evropske komisije da u jeku pandemije novog koronavirusa, sve zemlje regiona budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije.

Bonus video: