Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
1786 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Foto: Savo Prelević
Bar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2020. 22:23h

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 82 osobe su oboljele od koronavirusa.

Na poziv Opšte bolnice i Doma zdravlja, ali i samoinicijativno, u Bijelo Polje je stiglo 20 ljekara koji su prekinuli specijalizaciju i stavili se na raspolaganje u borbi protiv koronavirusa. Oni su raspoređeni u trijažni centar koji je formiran u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju “Tisa” i radiće u tri smjene.

Među mladim ljekarima su Jusuf Kadić, Selim Agić, Nikola Veličković, Tijana Rovčanin, Denisa Kovačević, Ilda Kadić, Elmasa Kapetanović, Davor Bulatović, Emil Nasufović, Ivana Boškovič, Nikola Delević, Admir Hasić, Meliha Nasufović, Snežana Vuković, Sonja Veličković, Marko Simonović, Miloš Raičević, Mirela Banda, Ćatović i Damir Ćorović

Iz Berana za Boje jutra.
"Zdravstveni radnici iz Andrijevice, koji su bili u kontaktu sa pacijentom ne znajući da je pozitivan na koronavirus, nalaze se u kućnoj izolaciji i njihovo stanje se prati", saopštava Kljajić. ažurirano Za Boje jutra je govorila Lidija Kljajić, infektološkinja Opšte bolnice u Beranama, u kojoj se liječi pacijent iz Andrijevice koji je zaražen koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric
"Mali ugostitelji u teškoj situaciji"
„Biće potrebno neko vrijeme da se stvari vrate u normalu, naročito za male ugostitelje, koji se oporavljaju teže od većih sistema", ističe Stijović. Ugostitelj Srđa Stijović je za Boje jutra govorio o posljedicama koje koronavirus ostvaruje na ugostitelje u Crnoj Gori.
Vijesti.me | Sourcefabric
Treba vjerovati zdravstvenom sistemu.
"Panika i strah postoje, ali da još uvijek imamo grip, a sa pojavom proljeća se javljaju i alergije, zbog čega ne smije biti mnogo prostora za paniku, već treba vjerovati zdravstvenom sistemu i pratiti uputstva", ističe doktorka Drašković. Ivona Drašković, epidemiološkinja u Domu zdravlja u Nikšiću, za Boje jutra je potvrdila da u Nikšiću još uvijek nema zaraženih koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Nastava prilagođena okolnostima.
"Za one učenike koji nemaju dovoljno tehničkih mogućnosti, nastava se sprovodi i putem platforme za komunikaciju - Viber, gdje se komunikacija redovno održava i učenici šalju svoje radne zadatke", napominje nastavnica Veličković. Nastavnica iz Bijelog Polja, Danijela Veličković, za Boje jutra saopštava da se nastava održava prema nastavnom planu i programu, a u skladu sa novonastalim okolnostima, uglavnom putem različitih digitalnih platformi.
Vijesti.me | Sourcefabric
Bili u misiji "Odlučna podrška".
"Ministarstvo odbrane zahvaljuje se Vladi Hrvatske, jer je organizovala let za pripadnike oružanih snaga svoje zemlje, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije" Pripadnici XI kontingenta Vojske Crne Gore u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu vraćaju se u Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Vijesti.me | Sourcefabric
Marković se javno zahvalio.
"Kazao sam da Crna Gora ima respektabilne i društveno odgovorne investitore. Potvrda tome je i Samih Saviris, vlasnik Luštica Bay kojeg sam lično zvao da pomogne nabavku medicinske opreme", saopštio je Marković Vlasnik kompanije Lustica Bay, Samih Saviris uplatio je na račun Nacionalnog koordinacionog tima donaciju od pola miliona eura.
Vijesti.me | Sourcefabric
Zbog specifičnog režima rada.
Poreska uprava priprema nove stečajeve za dužnike, ne podnosi zahtjeve dok sud ne normalizuje rad Zbog specifičnog režima rada Privrednog suda u kojem su ročišta od 16. do 30. marta odložena, usljed epidemije koronavirusa, Poreska uprava (PU) je privremeno obustavila podnošenje predloga za pokretanje stečajnih postupaka nad poreskim dužnicima, kod kojih se duže vrijeme ne mogu naplatiti dospjele obaveze.
Vijesti.me | Sourcefabric
Dobili rješenje da plate porez.
Nikšićki taksisti ostali bez prihoda i pomoći, a dobili rješenje da plate porez za parkiranje na stajalištima Ministarstvo zdravlja donijelo je 18.marta, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, naredbu da se obustavlja taksi prevoz zbog zaštite građana od širenja korona virusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Aktivnosti policije.
"Kivična prijava je podnijeta u Nikšiću zbog kršenja privremenih mjera, pa je protiv R.Đ. zbog prevoza više od dva lica vozilom podnijeta krivična prijava. U vozilu se nalazilo lice koje nije imalo prijavljen boravak iz Republike Srbije i njemu je donijeto rješenje o samoizolaciji"
Vijesti.me | Sourcefabric
Objekat zatvoren za rad.
Iz Uprave policije je saopšteno da je krivično procesuirala odgovornu osobu Barska policija uhapsila je vlasnika frizerskog salona u tom gradu. Kako je objavljeno na Twitter nalogu Uprave policije, uhapšeni je otvorio frizerski salon i pored zabrane. "Policija je krivično procesuirala odgovornu osobu, a objekat je zatvoren za rad", navode iz policije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Poruka predsjednika Bošnjačke stranke.
Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore pokazala je izuzetnu spremnost i odgovornost u borbi sa tim nevidljivim neprijateljem Crna Gora će u borbi protiv novog koronavirusa izaći kao pobjednik, ukoliko svaki pojedinac bude odgovoran i marljiv, prvenstveno prema svom, a onda i životima svojih najbližih, poručio je lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović.
Vijesti.me | Sourcefabric
Prijestonica Cetinje u saradnji sa kompanijom „Slavisan ddd“ nastaviće danas preventivnu dezinfekciju ulaza stambenih zgrada u više gradskih naselja.
"Radnici Slavisana akciju će započeti dezinfekcijom ulaza Opšte bolnice „Danilo I“, nakon čega će taj posao biti nastavljena u zgradi Cetkoma, Crvenkapi, u naselju „Luke Ivaniševića“, Gradiću Pejton, Plavenkapi i drugima.
Već je završena dezinfekcija romskog naselja na Zagrablju, a radnicima Slavisana podršku pružaju službenici Komunalne policije i zaposleni u d.o o. Komunalno Cetinje. Juče, kada je akcija započela, dezinfekovana su 82 ulaza stambenih zgrada", saopšteno je iz Prijestonice.
Dezinfekcijom su, podsjećaju, obuhvaćeni ulazi zgrada, stepeništa od prvog do posljednjeg sprata, kao i podrumske prostorije. Sat nakon završetka dezinfekcije stanarima se ne preporučuje da izlaze iz stanova.
"Prijestonica Cetinje i preduzeće Slavisan nakon dezinfekcije u stambenim zgradama, taj posao nastaviće u objektima državnih ustanova i institucija, kao i javnih preduzeća čiji je osnivač Prijestonica. Planirano je da budu dezinfekovani i svi nadzemni i podzemni kontejneri u gradu, kao i prostor gdje se nalaze", zaključeno je.

Bonus video: