Privremeno stopirano uvođenje stečajeva

Poreska uprava priprema nove stečajeve za dužnike, ne podnosi zahtjeve dok sud ne normalizuje rad
1499 pregleda 0 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Zbog specifičnog režima rada Privrednog suda u kojem su ročišta od 16. do 30. marta odložena, usljed epidemije koronavirusa, Poreska uprava (PU) je privremeno obustavila podnošenje predloga za pokretanje stečajnih postupaka nad poreskim dužnicima, kod kojih se duže vrijeme ne mogu naplatiti dospjele obaveze.

„PU je nastavila da priprema predmete kod kojih će biti predloženo otvaranje stečajnog postupka zbog nemogućnosti da se poreski dug naplati kroz ostale mehanizme, a koji će biti dostavljeni Privrednom sudu kada se za to steknu uslovi. To znači kada se epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilizuje, a sud nastavi sa redovnim održavanjem ročišta i ostalim procedurama koje se odnose i na procesuiranje zahtjeva za otvaranje stečaja“, saopštili su „Vijestima“ iz PU na čijem čelu je Miomir M. Mugoša.

Poreska uprava je od početka 2020. sudu podnijela 73 zahtjeva za otvaranje stečajnog postupka za poreske obveznike sa ukupnim dugom od 3.832.781 eura. Tokom 2019. podnijeli su 593 zahtjeva za otvaranje stečajnog postupka sa ukupnim iznosom duga od 56.296.474,59 eura.

“PU je svijesna situacije u kojoj se, zbog smanjenja privredne aktivnosti, poreski obveznici trenutno nalaze te podsjeća na zakonske odredbe koje omogućavaju izmirenje poreskih obaveza u ratama predviđene Uredbom o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja i Uredbom o odloženom plaćanju poreza na dobit pravnih lica, ali i na mjere podrške omogućene nedavno donijetom odlukom Vlade“, dodali su iz PU.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li su zbog vanrednih okolnosti stopirali prinudnu naplatu potraživanja od poreskih dužnika, iz PU su naveli da preduzimaju „sve zakonom propisane mjere, uključujući i mjere prinudne naplate, radi obezbjeđenja poreskih potraživanja”, osim za potraživanja koja su obuhvaćene mjerama za podršku privredi - odlaganje poreza i doprinosa na lična primanja i obaveza iz reprograma za 90 dana.

Poreznici napominju da je pred njima „težak zadatak da obezbijede kontinuitet naplate javnih prihoda, neophodnih za finansiranje infrastrukturnih potreba u društvu, kao što su zdravstvena zaštita, bezbjednost i odbrana, a da pritom svojim mjerama propisanim zakonom ne ugrozi poreske obveznike u svjetlu trenutne teške situacije u crnogorskoj ekonomiji“.

Bonus video: