Na Cetinju nema registrovanih slučajeva koronavirusa

Lokalna uprava je u saradnji sa građanima i privrednim društvima preduzela niz akcija kako bi se pravovremeno reagovalo i spriječilo širenje virusa
2030 pregleda 2 komentar(a)
Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan prati dezinfekciju naselja Gipos, Foto: Ivana Jovićević
Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan prati dezinfekciju naselja Gipos, Foto: Ivana Jovićević
Ažurirano: 27.03.2020. 19:56h

Na Cetinju nema zaraženih koronavirusom, a trenutno se 82 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom. Danas nije bilo ni testiranih na koronavirus, dok je muškarac koji je sinoć testiran negativan, saopšteno je Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje.

Lokalna uprava je u saradnji sa građanima i privrednim društvima preduzela niz akcija kako bi se pravovremeno reagovalo i spriječilo širenje virusa.

Sve gradske ulice, prilaz Domu zdravlja i plato ispred Opšte bolnice „Danilo I“ već su dezinfekovani hlorom, a u tu aktivnost bili su uključeni Služba zaštite i preduzeće Vodovod i kanalizacija, uz asistenciju Komunalne policije i službenika OB Cetinje.

U saradnji sa kompanijom Slavisan, dezinfikovani su ulazi stambenih zgrada, od prvog do posljednjeg sprata, kao i podrumske prostorije u svim gradskim naseljima, kao i romsko naselje na Zagrablju.

dezinfikovani su ulazi stambenih zgrada Cetinje
Dezinfikovani ulazi stambenih zgrada(Foto: Ivana Jovićević)

Za 100 osoba u stanju socijalne potrebe i za osobe starije dobi podijeljeni su paketi sa osnovnim životnim namirnicama u saradnji sa Organizacijom Crvenog krsta Prijestonice i kompanijom Martex, kao i dezinfekciona sredstva koja je obezbijedila lokalna uprava. Ova aktivnost, kao i dezinfekcija gradskih ulica, biće nastavljena I narednih dana.

Opština je Crvenom krstu ustupila transpotno vozilo za lakše kretanje volontera i dopremanje pomoći.

Dezinfikovano i romsko naselje na Zagrablju
Dezinfikovano i romsko naselje na Zagrablju(Foto: Ivana Jovićević)

Za Opštu bolnicu „Danilo I“ u saradnji sa firmom Glosarij obezbijeđen je respirator. Prijestonica je za Bolnicu kupila i mobilni RTG aparat vrijedan 40 hiljada eura, koji bi u toku naredne sedmice trebalo da bude isporučen.

Bolnica Danilo I
U saradnji sa firmom Glosarij obezbijeđen respirator(Foto: Ivana Jovićević)

Za medicinsko osoblje ove zdrastvene ustanove obezbijeđen je smještaj u Domu učenika i studenata, čiji dio je za tu namjenu opremila Prijestonica Cetinje uz podršku porodice Martinović i kompanije Gornič, te uz saglasnost Ministarstva prosvjete. Objekat za smještaj medicinskog osoblja ustupio je i vlasnik „Pansiona 22“ Peja Martinović.

Humanost na djelu pokazali su i vlasnici hotela „Grand“ sa Cetinja, Etno sela „Sveti Georgije“ sa Njeguša, hotela „Monte Rosa“ sa Ivanovih korita i bivši rukometni reprezentativac Crne Gore Marko Dapčević koji su ponudili svoje smještajne kapacitete.

Komunalna policija je samostalno i u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Cetinje non stop na terenu gdje kontroliše poštovanje mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Poslata poruka #OstaniDoma
Poslata poruka(Foto: Ivana Jovićević)

Kao podrška nacionalnoj kampanji prevencije širenja korona virusa pod nazivom #ostanidoma, Prijestonica je kreirala posebno dizajnirane bilborde za Cetinje #śedidoma i snimila video kojim se promoviše dobrovoljna izolacija I ostanak kod kuće.

Bonus video: