Blažove firme u plusu

Kompanija “BB solar” lani je ostvarila dobit od 424.000 eura, a “Kodio” 346.000 eura
18413 pregleda 12 komentar(a)
Založio sve što se vodi na njega za kredit: Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Založio sve što se vodi na njega za kredit: Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Kompanije u (su)vlasništvu Blaža Đukanovića, sina šefa države i DPS-a Mila Đukanovića, ostvarile su lani profit od oko 770 hiljada eura.

Prema finansijskom izvještaju dostavljenom Poreskoj upravi 26. marta, Đukanovićeva kompanija “BB solar“ nastavila je sa dobrim poslovanjem, pa je i prošle godina ostvarila dobit od 424 hiljade eura.

Kompanija “Kodio”, koja se bavi informacionim tehnologijama, u kojoj Đukanović ima 40 odsto vlasništva, ostvarila je neto profit od 346 hiljada eura.

Blažo i njegov poslovni partner Ivan Burzanović prihodovali su prošle godine od prodaje oko 3,1 milion eura, i to su bili ključni prihodi kompanije “BB solar”, dok su rashodi iznosili oko 2,6 miliona eura. Stalna imovina firme je uvećena i procijenjena je na 1,3 miliona eura, što je za 300 hiljada eura više nego 2018.

Firma potražuje 1,4 miliona eura.

Ta Đukanovićeva firma je 2018. završila sa dobitkom od 350 hiljada eura.

Đukanovićeva firma “Capital Invest”, koju mu je poklonio otac u junu 2018. godine, kako je navedeno u centralnom registru, dobila je bez naknade 40 odsto udjela u firmi “Kodio” od Vladimira Perunovića. Sada 50 odsto te firme ima Saša Šćepanović, 40 odsto “Capital Invest”, a 10 odsto Perunović.

Od kada je mlađi Đukanović ušao u tu firmu prihod im je porastao sa 2,1 na 5,7 miliona eura, a neto profit sa 46 hiljada na 346 hiljada eura. Ukupna aktiva firme je procijenjena na 920 hiljada eura.

“Capital Invest” još nije predao izvještaj za prošlu godinu.

Firma “BB solar” registrovana je za postavljanje električnih instalacija i dobila je posao ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja.

“Vijesti” su nedavno objavile da do potpisivanja ugovora o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane sa izabranim konzorcijumom “Dec Intenacional” - “Bemax” - “BB Solar” - “Permonte” nije došlo u februaru, što je bila jedna od najava državne Elektroprivrede (EPCG).

Investicija je vrijedna 54 miliona eura, a do odlaganja je došlo zbog epidemije koronavirusa koja je tada zahvatila Kinu, gdje je sjedište DEC.

Prema prvobitnim najavama, ugovor o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane trebalo je da bude potpisan do kraja 2019. godine. Od tog posla zavisi i čistiji vazduh u Pljevljima, najzagađenijem crnogorskom gradu.

Komisija za otvaranje i vrednovanje EPCG izabrala je 8. novembra prošle godine ponudu vrijednu 54.427.700 eura sa PDV-om, konzorcijuma koji predvodi kineski DEC, a u kojem je i sin predsjednika Crne Gore preko firme “BB solar”.

Odbijene su ponude kineske “Shangai Electric Group Co.Ltd” od 97.922.683 eura i njemačko-slovenačkog konzorcijuma “Hamon - Rudis” od 72.539.500 eura.

Nije bilo žalbi na odluku EPCG o izboru najpovoljnije ponude na tenderu.

Termoelektrana
Termoelektrana(Foto: Savo Prelević)

Projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, prema prvobitnim najavama, trebalo je da bude realizovan do 2021. godine i da omogući nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana-Rudnik uglja) u narednih 20 do 30 godina.

Gubitak na hidrocentralama, ali vrijednost imovine raste

Mlađi Đukanović sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem vlasnik je i firme “BB hidro” sa kojom su ušli u posao izgradnje malih hidroelektrana.

Ta firma je prošle godine ipak zabilježila gubitak od 59 hiljada eura, ali joj je imovina uvećana za 600 hiljada i procijenjena na 1,8 miliona eura.

Kompanija “BB solar” je svoju imovinu, pet poslovnih prostora u zgradi u podgoričkom naselju Kruševac, u više navrata zalagala na ime kredita koje je uzimala kao pomoć “BB hidro” u gradnji male hidroelektrane Bistrica u Kolašinu.

Izgradnju male hidroelektrane Đukanović finansira na osnovu kredita od milion i po eura kod Hipotekarne banke. Kao garanciju da će novac biti vraćen, Đukanović je založio svu imovinu koja se u Crnoj Gori vodi na njegovo ime - dva poslovna prostora u zgradi Vektra od 412 i 47 kvadrata, dupleks od 199 kvadrata na Žabljaku i tri parcele od 3.640 kvadrata u Kolašinu uknjižene na “BB Hidro”. Založen je i stan od 52 kvadrata u podgoričkom naselju Gorica, vlasništvo “BB solar”.

Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica” firma je dobila 2016. godine, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac, a koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi.

Izgradnjom malih hidroelektrana u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, jer je riječ o profitabilnom poslu.

54 miliona eura vrijedna je planirana rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, a Đukanovićeva kompanija je dio konzorcijuma koji je na tenderu dobio posao

Bonus video: