Opština Pljevlja ustupa dodatni prostor u centru Državnom arhivu

Arhivski odsjek koristi prostor u prizemlju zgrade bivših društveno-političkih organizacija
671 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada u kojoj je smješten Arhivski odsjek Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj je smješten Arhivski odsjek Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 31.03.2020. 14:36h

Opština Pljevlja ustupiće na korišćenje Državnom arhivu Crne Gore poslovni prostor u zgradi bivših društveno-političkih organizacija u centru grada, čime će se steći bolji uslovi za obavljanje arhivske djelatnosti u Pljevljima.

Državni arhiv Crne Gore - i za normalno funkcionisanje Arhivskog odsjeka u Pljevljima.

“Imajući u vidu da je djelatnost koju obavlja Arhivski odsjek u Pljevljima u javnom interesu, a da su za obavljanje te djelatnosti potrebni bolji prostorni uslovi, predsjednik Opštine Igor Golubović je u saradnji sa nadležnim organima lokalne uprave predložio Državnom arhivu Crne Gore da im se ustupi na korišćenje poslovni prostor u zgradi bivših društveno- političkih organizacija koji je funkcionalno poveza sa prostorom koji sada koristi Arhivski odsjek u Pljevljima“, navedeno je u predlogu odluke o davanju na korišćenje poslovnog prostora Državnom arhivu Crne Gore.

Poslovni prostor veličine 201 metar kvadratni nalazi se u prizemlju zgrade.

Iz Državnog arhiva zahvalili su Opštini Pljevlja na razumijevanju, smatrajući da će se na ovaj način stvoriti uslovi za kvalitetnije obavljanje arhivske djelatnosti u Pljevljima.

Državni arhiv je do sada koristio 112 metara kvadratnih poslovnog prostora u ovoj zgradi a međusobna prava i obaveze po osnovu korišćenja ovog poslovnog prostora regulisaće se Ugovorom o razgraničenju troškova koji Opština Pljevlja svake godine zaključuje svake godine sa Upravom za imovinu Crne Gore, a po osnovu korišćenja poslovnih prostora od strane organa državne uprave i službi čiji je osnivač država, a na koje pravo raspolaganja ima opština Pljevlja“, navodi se u obrazloženju odluke.

Državni arhiv u Pljelvjima nalazi se u prizemlju zgrade u kojoj su se u potrkovlju nalazile i prostorije RTV Pljevlja, koje su izgorjele u požaru u maju 2018.

Za gašenje vatre utrošena je velika količina vode, koja je se slila u prostorije Arhiva u Pljevljima. Zahvaljujući snalažljivosti i brzoj reakciji zaposlenih vrijedna arhivska građa je sačuvana.

„Kubici vode sišli su u naše prostorije. U mojoj kancelariji je je i bilo pola metra vode. Uspjeli smo i da spasimo da ni jedan materijal ne nastrada. Prije petnaestak dana tek smo dobili struju. I u takvim uslovima mi smo radili, a ni jedna stranka nije bila uskraćena i mogla je da koristi arhivsku građu, koja se čuva u našem depou“, rekao je načelnik Arhivskog odsjeka u Pljevljima Vukomir Brajović.G.M.

Brajović: Opremićemo i čitaonicu i otvoriti novi depo

Načelnik Arhivskog odsjeka u Pljevljima Vukomir Brajović kazao je “Vijestima” da će nakon što dobiju dodatni prostor uslovi za obavljanje arhivske djelatnosti biti znatno bolji.

On je kazao da je trenutno oko 40 fondova arhivske građe smješteno u depo veličine 75 metara kvadratnih.

“Mi smo velika opština, a ovih dana pristiže nova građa. Ukoliko ne bi dobili prostor praktično je ne bi imali gdje skladištiti. Kada dobijemo prostor planiramo da opremimo depo kako bi imali prostor za skladištenje arhovske građe narednih godina. Opremićemo i čitaonicu kako bi naši korisnici mogli da na licu mjesta pregledaju arhivski materijal“, rekao je Brajović.

Bonus video: