POZIV NA BROJ 1555

Eraković: Otvorena linija za psihološku podršku

"Tim KCCG koji čine doktori, psiholozi, će vam biti na usluzi, i siguran sam, uz njihovu pravu asistenciju ćemo lakše prebroditi težak period koji slijedi," rekao je Eraković
2634 pregleda 0 komentar(a)
Eraković na današnjem presu, Foto: PR Centar
Eraković na današnjem presu, Foto: PR Centar
Ažurirano: 31.03.2020. 19:45h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković rekao je na današnjoj pres konferenciji da je ta ustanova na broj 1555 omogućila psihološku podršku građanima Crne Gore, zbog teškog perioda samoizolacije.

Eraković je apelovao na sve građane kojima je potrebna psihološka podrška pozovu navedeni broj od 10 do 19 sati svakog dana.

"Tim KCCG koji čine doktori, psiholozi, će vam biti na usluzi, i siguran sam, uz njihovu pravu asistenciju ćemo lakše prebroditi težak period koji slijedi," rekao je Eraković.

Iz Crnogorskog Telekoma, u saradnji sa kojim je KCCG otvorio liniju, naglašavaju da su svi pozivi na broj 1555 besplatni, te da će građanima na raspolaganju biti više od 20 stručnjaka KCCG.

Sa Klinike za psihijatriju KCCG napominju da se u toku bilo koje epidemije očekuje povećanje nivoa stresa i anksioznosti kod svih pojedinaca, što se najčešće manifestuje kroz strah od bolesti ili smrti, socijalne isključenosti i smještanja u karantin zbog povezanosti sa novim virusom, zatim strah od gubitka sredstava za život, nempogućnosti za rad u izolaciji i otpuštanja s posla, kao i osjećaja nemoći da zaštitimo voljene osobe.

Psihološka podrška u ovom periodu neophodna je i kako bi se, kako ističu, preduprijedile neke od mogućih dugoročnih posljedica stalnog straha, nesigurnosti i stresa u populaciji, među kojima su narušavanje mreže društvenih kontakata, stigma prema onima koji su se oporavili koja može dovesti do odbacivanje od strane zajednice, značajne promjene u emocionalnom stanju, ljutnja i agresija usmjerena protiv zdravstvenih ranika na terenu kao i mogući bijes i agresija prema djeci, supružnicima, partnerima i članovima porodice, odnosno porast porodičnog nasilja.

"Zahvaljujući digitalnom sistemu koji je Kliničkom centru na korišćenje besplatno ustupio Telekom, stručnjaci za psihološku podršku moći će da rade od kuće, čime se poštuju preventivne mjere nadležnih institucija i štiti zdravlje građana i zaposlenih, dok se istovremeno omogućuje kontinuitet u pružanju podrške svima kojima je potrebna", navodi se u saopštenju.

Poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Klinika za psihijatriju na ovome je, dodaje se, angažovala svoje stručnjake obučene za savjetovanje putem telefona u kriznim situacijama, kao i za specifičnosti pružanja psihološke podrške građanima u pandemijskim situacijama, sa posebnim osvrtom na opštu populaciju, porodice sa djecom, i posebne katergorije građana odnosno pacijenata na čije potrebe treba odgovoriti.

Imajući u vidu da mjere socijalnog distanciranja, izolacije i karantina predstavljaju dodatne faktore koji narušavaju lični, profesionalni i društveni milje svakog građanina, kao što preventivno djelujemo u domenu tjelesnog zdravlja, tako snažno moramo odgovoriti i na prijetnje mentalnom zdravlju u situacijama pandemije, ističu eksperti.