DNEVNI PREGLED

Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
1101 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Timovi predstavnika Crvenog krsta Tivat, Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje i Udruženja Egipćana podijelili su pakete namirnica i sanitarno-higijenskih sredstava za 114 porodica RE populacije u Tivtu, saopšteno je iz Opštine Tivat. 
"Radi se donaciji koja je namijenjena RE stanovništvu i njome je obuhvaćeno 561 lice. U pakete su uključeni i mliječni proizvodi kompanije Imlek, koje je donirao Imlek Boka", navodi se u saopštenju Opštine Tivat.
Uz te lokalne uprave su dodali da su distribucijom obuhvaćena naselja Lovanja, "7. jul", Gradiošnica i Marići, ali i pojedinačna domaćinstva kojima su timovi dostavili pomoć.
"Distribuciju ne bi bilo moguće realizovati na ovaj način bez svesrdne pomoći naših privrednika koji su donirali prevozna sredstva, i vozače. Radi se o donatorima "Queen" doo, marketi i Kovinić company, kojima se zahvaljujemo i u naše i u ime korisnika", saopštio je Duško Božović, sekretar OO Crveni krst Tivat
Detalj sa današnje akcije
Detalj sa današnje akcije   autor: Opština Tivat

Poslanici Demokratske partije socijalista uplatili su Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 27.000 eura, nakon što su 19.marta zajedno sa ministrima i odbornicima DPS-a uplatili početnih 20.000 eura.

Tada smo rekli, a sada i ponavljamo, da je ovo samo jedna u nizu pomoći koje će poslanički klub, zajedno sa ostalim funkcionerima Demokratske partije socijalista učiniti tokom trajanja opasnosti izazvane virusom COVID-19.

Ovo je zajednička borba svih građana Crne Gore i svi imamo dužnost da pomognemo kako bi izašli kao pobjednik iz ove teške borbe.

Poslanički klub DPS-a će nastaviti da pomaže kako materijalno tako i nematerijalno kroz aktivnu ulogu u Skupštini Crne Gore doprinoseći donošenju mjera koje će imati za cilj da olakšaju ekonomsku situacija građana u izazovnom vremenu koje je pred nama.

Adiko /Addiko/ banka uplatila je 15 hiljada EUR na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), u cilju pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore da djeluje u suzbijanju širenja koronavirusa.„Donirana sredstva biće raspoređena za nabavku zaštitne i medicinske opreme i sprovođenje svih potrebnih aktivnosti za realizaciju donesenih mjera prevencije“, kazali su iz Adiko banke.Kako su naveli, Banka je učestvovala i u akciji Udruženja banaka i donirala dio novca za kupovinu dva respiratora za potrebe Kliničkog centra Crne gore.Glavni izvršni direktor Adiko banke Kristof Šoen /Christoph Schoen/ kazao je da u ovim izazovnim vremenima žele da pomognuzdravstvenom sistemu Crne Gore da prevaziđe poteškoće koje se nameću u borbi protiv koronavirusa, i da se donirana sredstva iskoriste za nabavku neophodne medicinske opreme.O je rekao da istovremeno čine sve što mogu da zaštite zaposlene i klijente i obezbijede funkcionisanje banke na najbolji mogući način u vanrednim okolnostima, i time pomognu cijelom društvu da se što prije vrati redovnim aktivnostima i da nastavi normalno da funkcioniše.„To možemo postići snažnom zajedničkom akcijom i solidarnošću i ukoliko se disciplinovano pridržavamo svih mjera i preporuka nadležnih tijela”, poručio je Šoen.Iz Adiko banke su kazali da su, poštujući aktuelni trenutak i delikatnu situaciju, sproveli adekvatne mjere kako bi klijentima obezbijedili nesmetanu dostupnost svih bankarskih usluga koje su im neophodne i u ovakvim okolnostima, s posebnim akcentom na digitalne servise i online kanale komunikacije.„U istom maniru Banka nastavlja da dalje realizuje sve aktivnosti, održavajući kontinuitet u poslovanju i poštujući sve preporuke nadležnih institucija“, dodaje se u saopštenju. 

Volonteri kolašinskog Crvenog krsta (CK) stigli su  minula dva dana i do najudaljenijih sela te opštine. Pored snabdijevanja osnovnim potreštinama sugrađana, koji su u samoizolaciji, dostavljali su ljekove i pakate sa namirnicima porodicama u selima Mrtvo Duboko, dijelu i Mioske  Međuriječja, Gornjim Rovcima, Vlahovićima… Obišli su juče  Velje Duboko, Vrujca i dio Petrove Ravni. Podijeljeno je preko 300 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim proizvodima.

“Te akcije realizovale su tri ekipe nasih volontera u  troje vozila. Dvije ekipe su obilazile sela, dok je treća zadužena za gradsko područje.  Posjetili smo svakoga ko nam se obratio lično ili za koga smo dobili poziv od rođaka ili komšija. Nevjerovtno je koliko je svaki poziv opravdan. Nama je izuzetno bolno, što smo konstatovali da nije mali broj onih koji nemaju mobilne telephone, ne mogu ili ne umiju pozvati. Taško je dočarati u koliko lošim uslovima žive neki mještani kolašinskih sela.  Međutim, oni su i “najtiši” i najskromniji.” -kaže predsjednik kolašinskog CK Milan Marković.

On se nada da će utisci volontera sa terena biti dovoljan podstrek za one koji mogu da pomognu da to i učine.  Kolašinski CK, objašnjava Marković nastoji da dopre do svakog kome je pomoć potrebna, a takvih je mnogo, naročito, u ruralnom dijelu kolašinske opštine. 

Zapad banka i njeni akcionari donirali su Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) 100 hiljada eura pomoći za borbu protiv COVID-a 19.

Kako je saopšteno, 50 hiljada eura uplatila je Banka iz sopstvenih sredstava, dok je 50 hiljada eura lična donacija vlasnika Zapad banke.

„Zapad banka i njeni akcionari Lija Morokhovska, Vadim Morokhovski i Vladimir Kostelman, u znak solidarnosti i podrške borbi protiv COVID-a 19, uplatili su na račun NKT-a ukupno 100 hiljada eura“, kaže se u saopštenju.

Iz Zapad banke kazali su da Crna Gora bije veoma tešku bitku protiv pošasti kojom je pogođena cijela planeta, a u kojoj svi moraju da pokažu maksimalnu odgovornost i solidarnost, poštujući preporuke i mjere onih koji u „prvim borbenim redovima“ danonoćno čuvaju zdravlje i živote građana.

„Zapad banka i njeni vlasnici, s namjerom da pokažu solidarnost sa svim građanima i podrže mjere koje sprovodi Vlada, uplatom donacije doprinose borbi protiv COVID-a 19, uz želju da novac bude iskorišćen u skladu sa prioritetima i razvojem situacije i da svi zajedno što prije izađemo kao pobjednici iz ove teške borbe“, navodi se u saopštenju.

Zaposleni u Komunalnom preduzeću  „Gradac“ danas su  na Jadranskoj magistrali , na dijelu koji prolazi uz gradsku zonu Mojkovca, dijelili lanč pakete vozačima kamiona, prevoznicima različitih vrsta robe.   Akcija je zavšena u 13 sati, a kako kažu zaposleni u Komunalnom vozači su bili i iznenađeni i zahvalni.  

„Komentar jednoga od njih bio je“ Hvala što ste se sjetili, niko prije nije. Kafane ne rade i nema se gdje odmoriti uz put uz hranu i piće“.  Podršku akciji pružila je i  mojkovačka policija koja je zaustavljala teretna vozila.  Prevoznici su važna karika u ovoj borbi i željeli smo da pokažemo da nijesu zaboravljeni“- kaže direktor preduzeća „Gradac“ Predrag Smolović.

On objašnjava da su zaposleni u Komunalnom preduzeću svjesni uloge vozača kamiona i koliko im posao komplikuje nemogućnost da predhanu, jedu i okrijepe su u nekom od restorana, koji su sada zatvoreni.  

Oko   60 zaposlenih u kolašinskoj  lokalnoj upravi donirali su 1.000 eura  Crkvenom krstu (CK) u tom gradu. U akciju su učestvovali svi sekretari sekretarijata, glavna administratorka, komandir Službe zaštite i spasavanja, načelnik Komunalne policije,direktor lokalne Turističke organizacije sa zaposlenima.

“Na taj način  način smo podržali brojne aktivnosti koje ovih dana organizuje CK i njihov napor da sa paketima pomoći dođu  do najugroženijih sugrađana na seoskom i gradskom području. Odajemo  priznanje volonterima Crvenog krsta koji hrabro i posvećeno vrše svoju humanu misiju.”- saopštili sui z kolašinske Opštine.  

Kolašinska firma “Bometal” i njen osniovač, vlasnik i izvršni direktor Vladan Bulatović,  uplatili su na račun NKT 1.000 eura.

“U ovoj veoma teškoj situaciji, naročito za zdravstvene radnike i društvo u cjelini, pozivam poslovne subjekte i pojedince koji su u prethodnom periodu pozitivno poslovali da dio dobiti usmjere u ovaj fond. “ – kazao je  Bulatović.

Obronički klub Demokratskog fronta, uplatio je odborničke naknade na žiro račun kolašinskog Crvenog krsta (CK).  Oni su , na taj način , donirali 500 eura,  kako bi se “ najugroženijima i najranjivijima sugrađanima kupile neophodne životne namjernice”.

Menadzment Investiciono-razvojnog fonda donirao je  50% zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, kao doprinos suzbijanju epidemije korona virusa.

” Tradeunique” uplatio 10.000 eura NKT za zarazne bolesti i oslobodila zakupce rente u TQ Plazi Budvanska kompanija “Tradeunique” koja gazduje poslovno stambenim i šoping centrom “TQ Plaza” uplatila je donaciju od 10.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionomg tijela  za zarazne bolesti.

Prema riječima portparolke “TQPlaza” Tine Bjelobrković prepoznajući ozbiljnost situacije i želju kompanije da pomogne u suzbijanju epidemije novog koronavirusa, menadžment “ Tradeunique” odlučio je da donira novac NKT za zarazne bolesti.

“Menadžment je takodje donio odluku da se svim zakupcima koji su zbog situacije onemogućeni da vrše svoje djelatnosti budu oslobodjeni rente i da u prvom mjesecu kada Centar počne da funkcioniše će im se dati 50 odsto sniženja na zakup kako bi pomogli oporavljanje biznisa usljed novonastale krize”, naglasila je Bjelobrković.

Istakla je da je izvršena i kompletna dezinfekcija kompleksa “TQ plaza”.

Javni funkcioneri u Ministarstvu rada i socijalnog staranja donirali su 50 odsto martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv Covid 19. “Dio zarade, prema mogućnostima, donirali su i zaposleni u ovom resoru. Ukupan iznos od 5.723 eura doprinos je zajedničkoj borbi protiv koronavirusa”, saopšteno je iz ovog resora.

Nelt Grupa donirala 20 hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti

Neregelia i Montenomaks, kompanije Nelt Grupe koje posluju na crnogorskom tržištu, donirale su 20 hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za borbu protiv epidemije koronavirusa.

„Svjesni smo izazova koji su sada pred zdravstvenim sistemima. S obzirom na to da poslujemo na cijelom Zapadnom Balkanu, opredijelili smo sredstva za pomoć svim zdravstvenim sistemima, u svakoj od zemalja, uključujući i Crnu Goru“, saopštila je Ljilja Pižurica, izvršni direktor Nelt Grupe za tržište Crne Gore.

Klub odbornika Demokrata na Cetinju donirao je mjesečne zarade bolnici "Danilo I".
"Svi smo dužni ozbiljno i odgovorno pristupiti problemu i dati svoj puni doprinos ublažavanju posljedica epidemije koronavirusa u ovim teškim trenucima za naš grad i našu državu", navode cetinjske Demokrate Klub odbornika Demokrata na Cetinju predložio je socio-ekonomske mjere za prevazilaženje krize izazvane epidemijom novog koronavisua.
Vijesti.me | Sourcefabric

Kompanija Urion iz Podgorice je donirala 35.000 eura za potrebe Kliničkog centra Crne Gore.

"Donacija se sastoji od respiratora renomiranog proizvođača Dräger Medical iz Njemačke i od gasnog analizatora RAPIDPoint 500 Systems njemačkog proizvođača Siemens Healthcare Diagnostics", navode iz kompanije.

Ardijan Mavrić iz Ulcinja, savjetnik potpredsjednika Skupštine Crne Gore, Gencija Nimanbegua, izradio je 3D vizire, kako bi ih donirao Domu zdravlja u Ulcinju i KBC-u. 

Volontere ni snijeg nije spriječio da dostave pomoć onima kojima je najpotrebnija. I juče veliki broj donacija za respiratore, medicinsku opremu, hranu i higijenu

ažurirano Volonteri Crvenog krsta tokom proteklih dana neophodnu pomoć, u vidu životnih potrepština, dostavili su i mještanima sela u zaleđu Herceg Novog. Prešavši snijegom prekrivene puteve i staze, volonteri opštinske organizacije CK, Opštine Herceg Novi i Agencije za zaštitu i razvoj Orjena stigli su juče do deset porodica u seoskim područjima - na Sitnici, Kruševicama, Ublima, kako bi im uručili humanitarnu pomoć.
Vijesti.me | Sourcefabric