Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Žabljak

"Svi kapaciteti Opštine Žabljak i Centra za socijalni rad na raspolaganju"

Opština u saradnji sa privatnim sektorom odredila i potencijalne lokacije za karantin
2731 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Shutterstock
Žabljak, Foto: Shutterstock

Svi kapaciteti Opštine Žabljak i Centra za socijalni rad na raspolaganju su svakom građaninu, te se ne može desiti situacija da niti jedan građanin oskudijeva osnovnim životnim namirnicama u trenutnoj situaciji, saopštio je Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Žabljak. 

Navode da su, preduzimajući mjere u vezi epidemiološke situacije, u dva navrata izvršili dostavljanje paketa sa osnovnim životnim namirnicama žabljačkim domaćinstvima. 

Paketi su obezbijeđeni i isporučeni do Žabljaka od strane Crvenog krsta Crne Gore, a dostavljanje do krajnjih korisnika izvršili su pripadnici Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije i Centra za socijalni rad. U prvom kontingentu, isporučeno je 40, a u drugom 65 paketa. Redosljed isporuke utvrđen je od strane Centra za socijalni rad. Ovih dana se očekuje još jedna isporuka od oko 30 paketa.

Napominju da će ova akcija trajati sve dok se ne obezbijede osnovne namirnice za sve građane Žabljaka, koji se nalaze u stanju ovakve potrebe, iz sredstava Crvenog krsta ili Opštine Žabljak.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje nudi svim licima starijim od 65 godina, koji nemaju mlađih članova u domaćinstvima, dostavljanje na kućnu adresu hrane, ljekova i drugih životnih potrepština. 

U tu svrhu, ali i za dobijanje svih neophodnih informacija u vezi novonastale situacije, otvoren je besplatan call centar 067/935-935, koji je dostupan 24 časa dnevno. Osim ovog, grđanima je, non stop na usluzi i linija Službe zaštite i spašavanja 123. Gerontodomaćice, redovno obilaze oko 30 starijih sugrađana i vrše im nabavku ljekova i potrebnih namirnica, poštujući pravila sprječavanja širenja korona virusa.

Ističu da se sve navedene mjere preduzimaju u potpunoj koordinaciji sa Crvenim krstom Crne Gore. 

"U vezi sa tim, apelujemo na sva pravna i fizička lica, koja imaju želju da doniraju hranu, odjeću i druge životne potrepštine, da o tome prethodno obavijeste Crveni krst Crne Gore, neposredno ili preko Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje", navodi se u saopštenju.

"Opština Žabljak do sada je obezbijedila 2,300.00 eura jednokratnih novčanih pomoći u 2020. godni, od čega se najveći dio odnosi na period obuhvaćen mjerama, te nastavljamo sa isplatom ove vrste pomoći, po podnesenim zahtjevima, uz odgovarajuću dokumentaciju, ali istovremeno vodeći računa o novonastaloj situaciji i položaju građanstva. Centar za socijalni rad, obezbijedio je, za oko 40 korisnika materijalnog obezbjeđenja, jednokratne pomoći od po 50 eura. Za roditelje djece koja su rođena u ovom periodu od nepuno mjesec dana, obezbijeđene su naknade od po 300 eura, a možemo se pohvaliti da ih je bilo petoro, što je za Žabljak značajan broj. Iako je riječ o redovnoj podršci roditeljima od Opštine Žabljak, jako je bitna ažurnost rješavanja po ovim zahtjevima i isplata sredstava", navodi se u saopštenju.

Opština Žabljak je obustvaila sve prinudne naplate po bilo kojem osnovu, za sva pravna i fizička lica. "Lokalna uprava je u komunikaciji sa Zajednicom Opštine Crne Gore, te preko iste i Privrednom komorom, u vezi definisanja određenih predloga podrške privredi i građanima u novonastaloj situaciji. Nastoji se da se, koordinisano sa državnim aparatom, učini ovaj period epidemije i krize, što blažim, za stanovništvo, posebno ranjive kategorije, kao i privredne subjekte", stoji u saopštenju.

Služba zaštite vrši dezinfekciju najfrekventnijih površina, zgrada, a marketima je posebno sugerisana dezinfekcija rukohvata korpi. 

"U cilju što adekvatnijeg sprovođenja mjera, Komunalna policija je konstantno na terenu, dok je uredna i informisanost, Opštinskog tima, od strane Odjeljenja bezbjednosti, u vezi kontrole lica u samoizolaciji i zabrane međugradskog saobraćaja.  Redovna je i komunikacija sa Zdravstvenom stanicom i epidemiologom iz Pljevalja. Na visini zadatka su zaposleni u apoteci, pošti, bankama…"

Opština je, u saradnji sa privatnim sektorom, odredila i potencijalne lokacije karantin. 

"Svoje kapacitete, u slačaju potrebe, ponudili su: Sportski centar Žabljak, te privatni hoteli: MB, Enigma, Ski hotel, Pavlović, Bjelobor, Zlatni bor, Javorovača i Žabljak. Koristimo i ovu priliku da se, vlasnicima privatnih hotela još jednom zahvalimo, jer su u ovako teškoj situaciji pokazali visok nivo solidarnosti i društvene odgovornosti", stoji u saopštenju.

Iz Opštinskog tima su apelovali na sve građane Žabljaka da se strogo pridržavaju mjera Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela. "Budimo humani – ostanimo u svojim domovima. Čuvajmo sebe i druge, jer samo život nudi nove mogućnosti", zaključuje se u saopštenju.