EKIP: Prenijeto 35 hiljada telefonskih brojeva

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu
0 komentar(a)
Telefon, Foto: Shutterstock
Telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2018. 16:53h

U Crnoj Gori je od početka primjene usluge prenosivosti brojeva ukupno prenijeto njih 35 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Usluga prenosivosti telefonskog broja je počela da se primjenjuje 1. decembra 2011. godine i omogućava svakom pretplatniku da pri promjeni operatora elektronskih komunikacionih usluga zadrži postojeći telefonski broj.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

U mobilnim mrežama prenešeno je ukupno 26,66 hiljada brojeva.

“Najviše je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma, 10,84 hiljade, zatim u M:tel 9,8 hiljada, a u Telenor 6,02 hiljade”, navodi se u saopštenju.

U fiksnim mrežama prenešeno je 8,34 hiljade brojeva.

Najviše je prenešeno u fiksnu mrežu M:tela, 4,55 hiljada, u Telemach 2,42 hiljade, Telenor 1,35 hiljada , dok je 20 brojeva prenešeno u Crnogorski Telekom.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa "starim" operatorom.

“Uz zahtjev za prenos broja se dostavlja i dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Operatori korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja”, rekli su iz EKIP-a.

Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od tri radna dana od momenta podnošenja zahtjeva.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva korisnicima elektronskih komunikacionih usluga treba da, kroz pospješivanje konkurencije, obezbjedi povoljnije uslove korišćenja usluga i njihov bolji kvalitet.

Bonus video: