Stižu pare za samozapošljavanje

Iz firme G-Consulting, koja je sa aplikantima radila na pripremi dokumentacije, negodovali su zbog najavljenog pomjeranja rokova i kazali da to može da dovede do propadanja poslova prije nego su i započeti
6463 pregleda 1 komentar(a)
Novac kasnio, Foto: Shutterstock
Novac kasnio, Foto: Shutterstock

Sredstva za samozapošljavanje za 94 korisnika koji su ugovore potpisali krajem februara, trebalo bi da budu uplaćena tokom predstojeće sedmice, kazali su “Vijestima” iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

Tako će aplikanti dijelom izbjeći da njihova preduzeća koja nisu ni počela sa radom, propadnu prije vremena.

ZZZ raspisao je 14. oktobra prošle godine javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, kroz “Program grantova za samozapošljavanje”. Krajem februara potpisani su i ugovori sa 94 aplikanta, a obaveza ZZZ bila je da u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora uplati do 80 odsto sredstava na račun krajnjih korisnika.

Iz ZZZ su, međutim, korisnike koji su dobili bespovratna evropska sredstva za samozapošljavanje u iznosu od tri do 7,5 hiljada eura, obavijestili da je, zbog trenutne situacije nastale usljed pojave novog virusa korona, moguće da će doći do pomjeranja rokova za isplatu.

Iz firme G-Consulting, koja je sa aplikantima radila na pripremi dokumentacije, negodovali su zbog najavljenog pomjeranja rokova i kazali da to može da dovede do propadanja poslova prije nego su i započeti.

Podsjetili su da su aplikanti prije potpisivanja ugovora bili u obavezi da, pored ostalog, ispune tri uslova - otvore preduzeće, Zavodu dostave bjanko mjenicu i da se registruju kao zaposlene osobe u sopstvenim preduzećima.

“Takođe, prema nezvaničnim podacima, a na inicijativu aplikanata, istima je data saglasnost da krenu u realizacije sopstvenih biznisa, da naruče opremu, repromaterijale, sklapaju ugovore o zakupu poslovnih prostora. Naravno, sve ove aktivnosti su se vodile, na osnovu činjenice da će se 80 odsto sredstava, definisanih ugovorima, uplatiti na račun preduzeća aplikanata do 31. marta”, piše u objavi na sajtu firme čiji su osnivači Igor i Dragan Goranović.

Dodaju da su svjesni da niko nije mogao da predvidi situaciju koja je uzrokovana koronavirusom.

“Ali, napominjemo da ovakvom odlukom Zavod direktno preduzeća koja su aplikanti osnovali izlaže riziku bankrota. Fiksni troškovi ih opterećuju, a neki od aplikanata su obezbijedili opremu i repromaterijale na odloženo plaćanje pa su već pritisnuti od strane dobavljača”, navode iz G-Consultinga.

Neki od korisnika grantova, kako su kazali, već su realizovali i ugovore o zakupu prostora.

“Kad smo kod fiksnih troškova, napominjemo da nisu svi aplikanti iz granta tražili sredstva za poreze i doprinose na osnovu zarada, za čitav period trajanja projekta, već ima aplikanata koji su sredstva tražili za samo jedan mjesec”, kazali su. Dodaju da su svjesni i da je čitav državni sistem sada oprezan sa davanjima sredstava i da su plaćanja usporena.

“Država funkcioniše u vanrednom stanju. Ali, sredstva za koja su aplikanti konkurisali moraju što prije biti uplaćena i na svaku aplikaciju se mora izvršiti revidovanje projekta, a gdje je moguće odložiti i rok realizacije projekta”, navode Goranovići, dodajući da će, u suprotnom, većina onih koji su aplicirali za sredstva, “po prirodi tržišta odmah zapasti u probleme iz kojih neće moći da oporave svoja preduzeća”.

Iz G-Consultinga su podsjetili da mjere Nacionalnog tijela za zarazne bolesti, dok traju mjere protiv širenja koronavirusa zabranjuju rad u određenim djelatnostima, ali dodaju da su među aplikantima i oni koji bi mogli da rade. Podsjećaju da su u pitanju lica koja su trenutno nezaposlena i da je rješavanje pitanja njihove zaposlenosti i pitanje njihove egzistencije.

Bonus video: