PODRŽALI AKCIJU UNICEFA I UDRUŽENJA RODITELJA

Ministarstvo prosvjete: #IgrajSeDoma i pošalji video snimak

“Iskoristite ovo dragocjeno vrijeme da budete sa djecom – bavite se njima. Ovo ulaganje u njihov razvoj će se stostruko vratiti. Ona uče od vas. Igrajte se – kroz igru se najviše uči! Kod njih ćete svojim primjerom razviti lijepe vrijednosti i ljudske vrline!”
1798 pregleda 0 komentar(a)
Detalj jedne od igara, Foto: Screenshot/UNICEF
Detalj jedne od igara, Foto: Screenshot/UNICEF

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje (IJZ) #OstaniDoma, Ministarstvo prosvjete se pridružilo akciji #IgrajSeDoma, koju su pokrenuli UNICEF i Udruženje Roditelji, i pozvalo vaspitače iz predškolskih ustanova širom države da im preko društvenih mreža šalju kratke video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta ili ih objavljuju na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me).

“Brojni vaspitači pridružili su se ovom izazovu i njihovi snimci raznih igara kod kuće s djecom uzrasta do 6 godina poslužiće kao inspiracija roditeljima da što kvalitetnije provedu vrijeme s djecom dok traju mjere društvene distance zbog koronavirusa”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. 

Neki od video snimaka #IgrajSeDoma koje su vaspitači poslali dostupni su onlajn:

-Pravljenje duvaljke za balone - Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi  

-Kako napraviti igračku s djecom od stvari koje imate u kući? 

  -Razvoj motorike - Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi 

-Učenje boja sa djecom do 3 godine- Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi  

-Igre bez granica kod kuće - Marijana Živković,  vrtić Vukosava Ivanović Mašanović, Bar

 “Predškolski uzrast ima ključnu karakteristiku – a to je da dijete najbolje uči i razvija se kroz igru. Roditelji su svakako prvi učitelji svoje đece. Ovu situaciju #OstaniDoma treba okrenuti u konstruktivnom smjeru – uticati na povezanost đece i roditelja i sveobuhvatno podsticati njihov razvoj kroz najprirodniji oblik učenja – igru”, kazala je Tamara Milić, načelnica u Ministarstvu prosvjete.

Akcija #IgrajSeDoma trajaće dok traju mjere društvene distance i snimci raznih vrsta igara s djecom biće objavljivani na društvenim mrežama UNICEF-a Crne Gore, Udruženja Roditelji i Ministarstva prosvjete. 

“Stoga pozivamo sve vaspitače i roditelje da nam preko društvenih mreža šalju snimke i pokažu kako da boravak kod kuće s djecom pretvorimo u učenje kroz igru i zabavu”, poručuje Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete. 

U teškim vremenima, djeci je potrebna ljubav i pažnja odraslih. Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste. 

“Iskoristite ovo dragocjeno vrijeme da budete sa djecom – bavite se njima. Ovo ulaganje u njihov razvoj će se stostruko vratiti. Ona uče od vas. Igrajte se – kroz igru se najviše uči! Kod njih ćete svojim primjerom razviti lijepe vrijednosti i ljudske vrline!”, zaključuje Milić.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da se igra poboljšava psiho-fizičko stanje kod djeteta. 

“Djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd. Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa. Zato je naša poruka svim roditeljima i djeci: Igrajmo se doma!”, zaključuje se u saopštennju Ministarstva prosvj