Počinje hidrografski premjer Hercegnovskog zaliva

Inače, u SHO planiraju da i pored vanrednih mjera koje su na snazi zbog prevencije širenja koronavirusa u Crnoj Gori, u narednom periodu izvrše hidrografski premjer i izrade ukupno 14 nautičkih planova za potrebe JP Morsko Dobro
1911 pregleda 0 komentar(a)
Hidrografski čamac, Foto: Siniša Luković
Hidrografski čamac, Foto: Siniša Luković

Sektor za hidrografiju (SHO) Hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda Crne Gore (ZHMS) počeće sjutra radove na hidrografskom premjeru dijela Hercegnovskog zaliva u Boki Kotorskoj.

Obaviće se premjeri akvatorijumi tri pristaništa na ovom dijelu obale Boke i to na Milašinovića plaži, ispred hotela „Centar“ na Toploj kao i ispred hotela „Plaža“, te ovog dijela Hercegnovskog zaliva. Mjerenja se obavljaju za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iz Budve, kao i skupljanja podataka za novo izdanje publikacije „Peljar“ za plovidbu po crnogorskom dijelu Jadranskog mora,

„Shodno naredbama i merama Nacionalnog koordinacionog tijela za prevenciju zaraznih bolesti, direktor ZHMS Luka Mitrovic je odlučio da hidrografska mjerenja vrši minimalni broj ljudstva, tako da će tokom trajanja privremenih mera, hidrografski tim činiti tri člana koje će predvoditi magistargr hidrografije, kapetan korvete Branislav Gloginja iz Mornarice VCG. Mjerenja će se obavljati hidrografskim čamcem CH-1 uz korišćenje raspoložive hidrografske opreme. Obradu podataka i izradu nautičkih planova vršiće drugi tim SHO ZHMS koji ima mogućnost rada od kuće/kancelarije uz poštovanje naredbi NKT-a.”- rečeno je “Vijestima” u Sektoru za hidrografiju ZHMS.

Predstojeći premjer dijela akvatorijuma uz tri hercegnovska pristaništa obavljaće se do 11.aprila, svakodnevno u vremenu od 9 do 17 časova, a iz Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore tim povodom emitovali su oglas za pomorce u kojem su upozorili sve plovne objekte da su dužni da u tom dijelu zaliva plove usporeno i drže se na udaljenosti od najmanje 100 metara od hidrografskog čamca ČH-1.

Inače, u SHO planiraju da i pored vanrednih mjera koje su na snazi zbog prevencije širenja koronavirusa u Crnoj Gori, u narednom periodu izvrše hidrografski premjer i izrade ukupno 14 nautičkih planova za potrebe JP Morsko Dobro. Takođe, ti podaci će biti korišćeni za unapređenje sigurnosti plovidbe na Crnogorskom primorju, kao i za potrebe Ministarstva odbrane i Mornarice VCG.

Bonus video: