Berane: Hala opasna po građane, Vlada se ućutala

Ni poslije osam godina, država nije opredijelila sredstva za staru sportsku dvoranu u Beranama, koja se srušila pod teretom snijega, pa će lokalna vlast morati nešto hitno da uradi. Lopovi odnijeli sve što se moglo
8707 pregleda 4 komentar(a)
Stara sportska dvorana u Beranama, Foto: Tufik Softić
Stara sportska dvorana u Beranama, Foto: Tufik Softić

Centralne vlasti ni poslije osam godina nijesu opredijelile sredstva za sanaciju stare hale sportova u Beranama, pa će lokalna uprava u tom gradu morati sama da preduzima mjere radi rješavanja tog problema.

Stara hala pod Jasikovcem, podignuta osamdesetih godina prošlog vijeka, urušila se 2012. pod teretom velikog snijega i još veće nebrige i nemara. Iz tadašnje lokalne uprave, kojom je upravljao DPS, odmah nakon rušenja najavljivano da će ubrzo doći do sanacije tog impozantnog objekta. Sanacija dvorane do danas nije urađena ni uprkos tome što je prije nekoliko godina iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno da će ubrzo biti raspisan konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale sportova u Beranama.

Menadžer Opštine Berane Vladimir Đaković rekao je da su ruševine stare hale sportova u fazi kada predstavljaju opasnost po okolinu, i da se nešto hitno morati uraditi.

On je kazao da Opština Berane, svjesna, kako kaže, tog velikog naslijeđenog problema, razmišlja o tome da se kreditno zaduži i da sama otpočne raščišćavanje prostora i eventualno privođenje nekoj novoj namjeni.

“Da sada ne licitiramo brojkama, ja vam samo mogu reći da je za raščićavanje ruševina potrebno mnogo para. Da bi se potom nešto tamo uradilo, potrebno je još mnogo više. U svakom slučaju, u pitanju su milionski iznosi. Ali, ako se država postavlja maćehinski, nama ne preostaje ništa drugo nego da uđemo sami u taj projekat”, rekao je Đaković.

Sportska dvorana Berane
Pala 2012. pod teretom snijega, ali i nebrige(Foto: Tufik Softić)

Đaković je kazao da opština Berane iz godine u godinu predaje projekte i zahtjeve Upravi za javne radove i resornom ministarstvu, ali da stalno dobijaju odgovor kako za te namjene nema novca.

“Mi više nemamo vremena za čekanje. Centralne vlasti su za ovu godinu opredijelile sedamnaest miliona za Kolašin, dok za našu opozicionu opštinu u državnom budžetu tek da ima nešto preko dvjesta hiljada eura”, podsjetio je Đaković.

Srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti brojnih lopova koje su sa nje odnijeli na stotine kvadrata bakarnog krova i metalnih elemenata, kao i različite djelove raspoloživog inventara.

Lopovi su, između ostalog, odnijeli dva koša, 160 reflektora, na stotine metara elektro i drugih instalacija, sistem za grijanje, mesingane ograde, sef težak oko 500 kilograma, na stotine kvadrata bakarnog krova...

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ranije je rečeno da projektni zadatak po kome će biti raspisan konkurs predviđa da se uz obnovu sportskog terena osmisli rješenje koje će uključivati i kongresnu salu, kao i dodatne prostore koji će služiti u sportske, kulturne i turističke svrhe.

“Novi pristup u slučaju Berana znači da će u narednih mjesec dana biti raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje prostora stare hale sportova, nakon čega će uslijediti priprema tendera za kompletnu projektnu dokumentaciju na bazi pobjedničkog rješenja. Sredstva za konkurs i izradu projektne dokumentaciju su obezbijeđena iz kapitalnog budžeta Crne Gore”, rečeno je iz Ministarstvu održivog razvoja i turizma još 2017. godine.

Kako se kasnije moglo saznati, stvari su zapele onog trenutka kada je raspuštena komisija ili jedinica za projekte pri Ministarstvu, a koja je već opredijelila određena sredstva za desetak projekata među kojima je bila i hala sportova u Beranama.

Nakon toga sve je vraćeno na početak i čitav postupak bi morao sada da se ponovi pred državnim arhitektom.

Dobro obaviješten sagovornik iz lokalne uprave u Beranama objasnio je da je ta komisija funkcionisala u Vladi koja bila aktuelna do 2016. godine.

“Zadatak komisije bio je da odobrava arhitektonska rješenja, koja su potom dolazila do Direkcije za javne radove. Ta komisija je imala rješenje za desetak projekata među kojima je bila i beranska hala. Da je ostalo tako kako je trebalo da bude, taj prostor gdje su i sada ruševine stare hale još u prošloj godini bio bi preuređen u nove sadržaje”, kaže sagovornik “Vijesti”.

On podsjeća da je te 2016. godine došlo do političkih turbulencija i formiranja najprije prelazne, a potom i nove, odnosno sadašnje Vlade.

“U tim turbulencijama prestala je sa radom komisija i ne zna se šta je bilo sa dokumentima vezanim za desetak projekata, pa i sa projektom vezanim za prostor nekadašnje hale sportova pod Jasikovcem u Beranama”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, nije nemoguće da je riješ o opstrukcijama prema rijetkoj, odnosno na sjeveru jedinoj opozicionoj opštini.

Zbog toga u Opštini Berane kažu da im ne presostaje ništa drugo nego da sami pristupe raščišćavanju prostora i rušenju ostataka zidova koji predstavljaju opasnost, i zatim osmišljavanju novih rješenja za valorizaciju prostora na mjestu na kojem se nalazila stara hala sportova.

Đaković: Ne možemo da čekamo da se država smiluje

Nekadašnja hala sportova pod Jasikovcem građena je za potrebe MOSI u Beranama još 1981. godine.

Izgradili su je Slovenci, a njeno arhitektonsko rješenje je svojevremeno nagrađeno na međunarodnom arhitektonskom salonu u Parizu.

“Možda je zub vremena učinio svoje, ali ta hala jednostavno nije održavana. Stubovi i konstrukcija nijesu renovirani godinama prije toga. Mi mislimo da je tu najpresudniji bio ljudski faktor. U međuvremenu je izgrađena nova hala, ali ove ruševine ruže grad, a taj atraktivni prostor i dalje nije valorizovan. Ne možemo čekati da se država smiluje i ne možemo dopustiti da taj naslijeđeni problem ne pokušamo makar djelimično sami da rješavamo”, kazao je Vladimir Đaković.

Bonus video: