Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
1708 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2020. 23:32h

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Fudbalskog kluba Stari aerodrom uplatio je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti donaciju od 500 eura za podršku u borbi protiv koronavirusa
Odbornici Demokratske partije socijalista uputili su Nacionalnom koordinacionom tijelu 2 hiljade eura, u borbi protiv korona virusa. Oni su sa kolegama poslanicima, odbornicima i ministrima učestvovali i u donaciji 20 hiljada eura Kliničkom centru Crne Gore."Bjelopoljski odbornici vladajuće partije su se odrekli dijela aprilskih naknada kako bi još jednom donacijom dali doprinos u jačanju borbe protiv virusa korona jer smatraju da je ovo zajednička borba svih grđana Crne Gore i da svi imaju dužnost da pomognu u borbi protiv pošasti koja je zadesila čitav svijet", stoji u saopštenju te partije.

Opština Berane uplatila je na račun Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) 30.000 eura, sa naznakom – za jačanje kapaciteta Doma zdravlja dr Nika labović Berane i Opšta bolnica Berane.

U beranskoj Opštoj bolnici trenutno je na bolničkom liječenju četiri pacijenta oboljela od COVID19, dok je još deset na kućnom liječenju. Svi oboljeli su iz susjednih opština, Andrijevica, Bijelo Polje i Petnjica..

Donacija Prijestonice "Opštoj bolnici Danilo I"
"Aparat je kupljen novcem iz Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2020. godinu, a koštao je 38 hiljada eura" Mobilni RTG aparat, koji je Prijestonica Cetinje donirala Opštoj bolnici „Danilo I", instaliran je i spreman za upotrebu. "Aparat je kupljen novcem iz Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2020.
Vijesti.me | Sourcefabric

Zaposleni, volonteri Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje u saradnji sa lokalnom samoupravom, opštinskim Timom za zaštitu i spašavanje, predsjednicima Mjesnih zajednica kao i volonterima iz mjesta koja su u izolaciji, svakodnevno se trude da obezbijede sve potrebno za sugrađane iz bjelopoljskih sela koja su u izolaciji.

Živković se zahvalio svim građanima iz sela koja su u izolaciji, a posebno mjesnim zajednicama i volonterima koji ulažu velike napore da pomognu svojim sugrađanima i dopreme sve ono što im je u ovom trenutku potrebno Zaposleni, volonteri Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje u saradnji sa lokalnom samoupravom, opštinskim Timom za zaštitu i spašavanje, predsjednicima Mjesnih zajednica kao i volonterima iz mjesta koja su u izolaciji, svakodnevno se trude da obezbijede sve potrebno za sugrađane iz bjelopoljskih sela koja su u izolaciji.
Vijesti.me | Sourcefabric

Zaposleni Prve Banke Crne Gore, članovi Odbora direktora i Odbora za reviziju, uplatili su donaciju od 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za podršku u borbi protiv korona virusa.

"Pored donacije koju je Banka uplatila, kao zaposleni željeli smo da damo i lični doprinos naporima zdravstvenog sistema u prevazilaženju teške situacije u kojoj se nalazimo. Od samog početka u potpunosti i strogo poštujemo sve preporuke nadležnih organa, svjesni važnosti odgovornog ponašanja u očuvanju zdravlja svih nas. Čvrsto vjerujemo da je u ovoj zajedničkoj borbi, uloga svakog pojedinca od izuzetnog značaja, a humanost i solidarnost vrijednosti koje su nam danas najviše potrebne", saopšteno je iz banke.

Predsjednici Opštine i Skupštine opštine Rožaje, Rahman Husović i Almir Avdić, glavna administratorka Irma Selmanović i sekretar lokalnog parlamenta Amer Dacić uplatili su dio mjesečnih zarada na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti,saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine.
“Želimo da i na ovaj način damo doprinos nacionalnoj borbi protiv širenja korona virusa, a sa druge strane, aktivnostima koje svakodnevno sprovodimo dokazujemo da je rožajska lokalna samouprava spremna da u potpunosti implementira preporuke Vlade i da odgovori čak i na ovako ozbiljan zdravstveni izazov”, poručuju rožajski funkcioneri.
Opština Rožaje je prethodno donirala NKT-u pet hiljada eura.
NKT-u su ranije i odbornici lokalne skupštine (BS, DPS) uplatili dio mjesečnih odborničkih plata dok su odobornici SD-a i odbornik SDP-a izdvojili za tu svrhu kompletan mjesečni iznos.
Radi umanjenja negativnih efekata od epidemije korona virusa, Opština Rožaje je obavezala organe lokalne samouprave kao i ustanove, preduzeća i agencije čiji je osnivač da vrše odgovornu fiskalnu politiku u cilju usklađivanja rashoda sa raspoloživim prihodima. Istom odlukom, zabranjena je i isplata varijabilnog dijela zarade, naknada za rad u komisijama, upravnim odborima i drugim radnim tijelima na period od 90 dana", saopšteno je.
Menadžerski tim kompanije Voli, koji broji dvanaest članova, donira Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti 10.000 eura
"Briga o građanima Crne Gore i našim radnicima za nas predstavlja veliku odgovornost. U duhu poslovanja kompanije Voli, kao i naše lične opredeljenosti je briga o društvenoj zajednici u kojoj živimo i radimo. Kao menadžmet koji je dao doprinos stvaranju najveće crnogorske kompanije, sa posebnim emocijama želimo da budemo dio humane misije, sada kada je to najpotrebnije. Imajući u vidu navedeno, uplatili smo donaciju NKT u iznosu od 10.000 eura. Ovom prilikom upućujemo duboku zahvalnost zdravstvenim radnicima, pripadnicima svih službi koji u ovom dramatičnom momentu brinu o građanima Crne Gore, kao i našim radnicima, koji su nas kao i nebrojeno puta do sada učinili ponosnim", saopšteno je iz menadžmenta kompanije Voli.
Predstavnice grđevinske kompanije “Alart centar CG” i salona “Kamalaya” uručile su budvanskom Domu zdravlja i kotorskoj Opštoj bolnici donaciju od 40 zaštitnih odijela i više od stotinu maski namijenjenih za zdravstvene radnike i osoblje ovih zadravstvenih ustanova.
Prema riječima direktorke prodaje kompanije Ane Golubović Ramaj 26 zaštitnih odijela i maske su napravile radnice.
“Ovo je sama prva u nizu donacija, već je u toku izrada još 20 zaštitnih odijela, koje zdravstveni radnici mogu koristiti. Mi smo obezbijedili materijal i naša saradnica nam šije odijela i maske. Želja nam je i da druge firme i investitori u Budvi se priključe i obezbijedimo što više opreme za osoblje Doma zdravlja i kotorske Opšte bolnice, jer ova teška situacija pokazala je solidarnost ljudi u Budvi i Crnoj Gori”, kazala je Golubović Ramaj.
Ukrajinska državljanka Oksana Oliyarshook, vlasnica salona “Tai masaže Kamalaya” donirala je 14 zaštitnih odijela i maske za bolnicu u Kotoru i pedijatriju i laboratoriju Doma zdravlja Budva.
Menadžment škole "Sergije Stanić" donio je, kako je saopšteno, odluku da svim učenicima škole, a koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, uputi pakete pomoći, u vidu osnovnih životnih namirnica.
Shodno ranijoj Odluci Predsjedništva Liberalne partije uplaćeno je pola martovske plate funkcionera i odbornika na državnom i lokalnom nivou, 4000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za kupovinu osnovnih zaštitnih medicinskih sredstava, rečeno je iz ove partije.
"Dio funkcionera LP je ranije kroz svoje institucije donirao pola martovske zarade NKT, a predsjednik i poslanik Andrija Popović 10. 000 eura ličnih sredstava. Takođe, LP je od sredstava prikupljenih od članova i simpatizera donirala i 1000 eura Crvenom krstu u Podgorici,Bijelom Polju i Kotoru za pomoć najugroženijima u doba velike krize, uz posebno izražavanje zahvalnosti Crvenom krstu i njihovim volonterima na vanserijskom djelovanju u humanitarnoj oblasti od javnog interesa, u borbi protiv globalne pandemije", saopšteno je iz ove partije.
Tržni centar (TC) Nikšić iz Nikšića odlučio je da dok traje situacija vezana za koronavirus zakupcima neće naplaćivati kiriju bez obzira na gubitke koje pomenuti tržni centar ima. Oni su Nacionalnom koordinacionom tijelu uplatili deset hiljada eura za borbu protiv Kovida-19.
Mreža od 40 volontera opštinskog Volonterskog dostavnog servisa nesmetano funkcioniše i na usluzi je građanima iz rizične grupe – samohrane osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i nemoćne osobe kojima je zbog novonastale situacije – pojave i širenja koronavisura u Crnoj Gori, pomoć najpotrebnija. Za najugroženije stanovnike Opština je obezbijedila jednokratnu pomoć, kazao je Zoran Jojić, savjetnik u Službi predsjednika opštine.
Iz Opštine Berane podsjećaju da su 23. marta formirali Volonterski dostavni servis za podršku sugrađanima iz rizične grupe stanovništva kroz nabavku i dostavu namirnica i ljekova Mreža od 40 volontera opštinskog Volonterskog dostavnog servisa nesmetano funkcioniše i na usluzi je građanima iz rizične grupe - samohrane osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i nemoćne osobe kojima je zbog novonastale situacije - pojave i širenja koronavisura u Crnoj Gori, pomoć najpotrebnija.
Vijesti.me | Sourcefabric
Osnivač kompanije "Velmi - Yuvel" iz Bijelog Polja, diplomirani inženjer građevine, Velizar - Vele Luković, još jednom je pokazao da je čovjek velikog srca.On je obezbijedio humanitarne pakete za deset najugroženijih porodica u Bijelom Polju, koji će biti distribuirani preko Opštinske organizacije Crvenog krsta.Osamdesetogodišnji Luković, dobitnik je "Trećejanuarske nagrade" daleke 1981. godine, a dugi niz godina je bio delegat i odbornik u SO Bijelo Polje i predsjednik MZ Rasovo.
„Opština Berane je 25. marta ove godine uplatila iznos u visini od 30 hiljada eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore zbog pandemije koronavirusa, sa naznakom – za jačanje kapaciteta Doma zdravlja „dr Nika Labović“ i Opšte bolnice u Beranama, ali pod uslovom da u ovom momentu ne postoji neki drugi prioritet za koji je potrebno da se iskoriste donirana sredstva“, kazao je za RTCG Darko Stojanović, savjetnik u Službi predsjednika opštine.
Iz Opštine podsjećaju da je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić na četvrtoj sjednici Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Opštine Berane ponudio finansijsku pomoć Opštoj Bolnici i Domu zdravlja u Beranama, u iznosu od 30.000 eura, za nabavku medicinske opreme, za šta najodgovorniji u tim institucijama utvrde da im je najpotrebnije i najhitnije u ovom trenutku zbog aktuelne situcije u zemlji.
"U skladu sa tom odlukom, novac je uplaćen na račun NKT-a. S obzirom da nije objavljeno da je i naša Opština jedan od donatora, a kako je u pitanju novac svih Beranaca, onda smo ovim putem imali obavezu da obavijestimo javnost o tome kako bi bila upoznata", navode iz Opštine.

Fondacija, čiji je osnivač humanista Hajriz Hačko Brčvak, u Njemačkoj je uspjela da kupi još dva respiratora, koji bi trebalo u toku dana da budu dovezeni u Crnu Goru.

Fondacija, čiji je osnivač humanista Hajriz Hačko Brčvak, u Njemačkoj je uspjela da kupi još dva respiratora, koji bi trebalo u toku dana da budu dovezeni u Crnu Goru U trenutku kad velike svjetske sile vode međusobne bitke kako bi na kineskom i drugim tržištima uspjele da kupe neophodna medicinska sredstva u borbi protiv koronavirusa, fondacija "Hemiias", čiji je osnivač humanista Hajriz Hačko Brčvak, ostvarila je još jedan podvig.
Vijesti.me | Sourcefabric

Brojne novčane donacije, pomoć u paketima hrane i higijenskim potrepštinama i juče stizale organizacijama za distribuciju.

Zaposleni u okviru EPCG grupe: Elektroprivredi Crne Gore, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu i Rudniku uglja Pljevlja, doniraće jednu dnevnicu, a menadžment i odbori direktora dio svoje mjesečne zarade. Zaposleni od svojih zarada, sa menadžmentom i odborima direktora, na taj način će donirati iznos od 140.000 eura.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: