Pješačka staza je predviđena Državnom studijom

Pregradili šetalište koje Opština Tivat ne može da završi

Moćni pojednici i bogati domaći i strani tajkuni su na obali, bukvalno sa temeljima u moru, sagradili vile za sopstvene potrebe ili za prodaju na tržištu i sebi su privatizovali i po parče mora i obale, ogradivši ga i “zaštitivši“ kapijama i katancima koji ne dozvoljavaju prilaz na nešto što je po zakonu, dobro u opštoj upotrebi i državnom vlasništvu. Zbog toga već godinama traju protesti dijela mještana Krašića i onih koji imaju nekretnine
4155 pregleda 7 komentar(a)
Betonskim zidovima pregradili šetališt, Foto: Siniša Luković
Betonskim zidovima pregradili šetališt, Foto: Siniša Luković

Minulog vikenda jedan od dva završena segmenta prve faze novog šetališta u Krašićima u dužini od tridesetak metara, bukvalno je odsječen i oduzet i Opštini kao investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima.

Radnici su na obali ispod dvije velike turističke vile koje se prave u blizini nekadašnjeg kafića “Zanzibar“ sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli novo šetalište.

To je do sada najdrastičniji vid podrivanja deklarativnih napora tivatske lokalne DPS-SD-HGI vlasti da uzurpiranu i privatizovanu morsku obalu u Krašićima pokuša vratiti građanima i široj javnosti, gradnjom lungo mare šetališta.

Pješačka staza je predviđena Državnom studijom lokacije koju je Vlada naručila i usvojila za taj dio tivatske obale, a koja je dozvolila gradnju na uskom pojasu nekada prirodne kamenite obale tog dijela Tivta ispod lokalnog puta za Petroviće, pa su se Krašići u proteklih nekoliko godina pretvorili u pravi urbanistički horor.

Moćni pojednici i bogati domaći i strani tajkuni su na obali, bukvalno sa temeljima u moru, sagradili vile za sopstvene potrebe ili za prodaju na tržištu i sebi su privatizovali i po parče mora i obale, ogradivši ga i “zaštitivši“ kapijama i katancima koji ne dozvoljavaju prilaz na nešto što je po zakonu, dobro u opštoj upotrebi i državnom vlasništvu. Zbog toga već godinama traju protesti dijela mještana Krašića i onih koji imaju nekretnine.

Opština je do sada deklarativno davala podršku takvim zahtjevima javnosti i u novembru 2018. zajedno sa JP “Morsko Dobro” krenula u prvu fazu izgradnje lungo mare šetališta, dugu oko 400 metara. Investicija vrijedna 800.000 eura koja je trebalo da bude završena u februaru 2019, ni do danas nije okončana jer su se tivatski opštinari suočili sa žestokim otporom i raznim pravnim smicalicama nezadovoljnih vlasnika vila koji su uspjeli da zaustave i osujete radove na najmanje polovini dužine trase prve faze. Iako je na dan početka gradnje voditelj ovog prijekta, menadžer Oppštine Marko Petričević (DPS) javno tvrdio da je trasa nesporno u državnom i vlasništvu Opštine koja je sprovela ekspropijaciju i da se na njoj nalazi 10-15 nelegalnih objekata koji će svi biti beskompromisno uklonjeni, to se nije desilo. U međuvremenu se i oni ispod čijih je vila izvođač, nikšička firma “Artek“ ipak uspjela sagraditi dva dijela prve faze novog šetališta, sada okreću “ponovnoj privatizaciji“ obale, sa sve javnim šetalištem na njoj. Budući da na gradilištu dvije skoro potpuno završene vile u blizini “Zanzibara“ nemaju zakonom propisane info table, za sada je nepoznato ko je tokom vikenda podigao dva betonska zida na obali i time prekinuo šetalište ispod vila. Nešto slično je inače, već ljetos uradio vlasnik vile “Plitka“ sa zapadne strane, gdje je i juče šetalište ispod njegovog objekta bilo prekinuto i blokirano raznim preprepekam od drveta i željeza.

Petričević ni sam juče nije znao ko je sagradio betonske zidove na dijelu obalnog šetališta u Krašićima istakavši da je o svemu obaviještena lokalna Komunalna policija i Komunalna inspekcija.

“Oni nisu nadležni za postupanje u ovom slučaju jer se radi o pojasu morskog dobra u kome je nadležna Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma. Obavijestio sam o svemu inspektora nadležnog za Tivat, ali i generalnog direktora Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje u MORT-u Ivana Medojevića te očekujem da oni u najskorije vrijeme preduzmu potrebne mjere”, kazao je “Vijestima” Petričević.

Preporučujemo za Vas