Ekipe podgoričke "Čistoće"očistile 32 lokacije

“Kasper” je aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada. Omogućava korisnicima da na lak i jednostavan način prijave otpad na teritoriji Podgorice ili da se informišu o reciklažnim dvorištima i lokacijama podzemnih i nadzemnih kontejnera
819 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vesko Belojević
Ilustracija, Foto: Vesko Belojević

Podgorička “Čistoća” dobila je 39 prijava nelegalnih deponija za nepun mjesec od lansiranja aplikacije “Kasper”, koja građanima omogućava da putem mobilnog telefona prijave nepropisno odlaganje otpada.

To su “Vijestima” kazali odgovarajući na upit u vezi sa lansiranjem “Kaspera”.

“Od aktivacije ‘Kasper’ aplikacije, ukupno je pristiglo 39 prijava, a trenutno su samo tri nerealizovane.

Ekipe su očistile 32 lokacije, dvije prijave su se odnosile na privatne posjede, a dvije nisu bile na teritoriji glavnog grada, o čemu smo i obavijestili podnosioce prijava putem aplikacije”, kazali su “Vijestima” iz tog komunalnog preduzeća.

“Kasper” je aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada. Omogućava korisnicima da na lak i jednostavan način prijave otpad na teritoriji Podgorice ili da se informišu o reciklažnim dvorištima i lokacijama podzemnih i nadzemnih kontejnera.

Aplikacija nudi mogućnost kreiranja naloga građanima i kompanijama, pri čemu je za prijavu potrebna verifikovana e-mail adresa i lozinka. Građanin može da prijavi lokaciju u gradu na kojoj nije otklonjen otpad, kao i da pregleda aktuelne prijave otpada i prati njihov status.

Kompanija prijavljuje otpad koji je prikupila i selektovala tako što unosi podatke o vrsti i količini otpada.

Aplikacija je besplatna, radi na svim mobilnim telefonima sa android operativnim sistemom, bez obzira na veličinu ekrana, a jedino što je potrebno je pristup internetu.

Iz “Čistoće” su “Vijestima” kazali i da njihovi zaposleni tokom obavljanja redovnih poslova, ovih dana nisu evidentirali značajno veće odlaganje otpada na prostoru grada, kao ni lokacije na kojima dolazi do odlaganja većih količina maski i rukavica.

Podsjetili su da su, u skladu sa novim mjerama Nacionalnog tijela za zarazne bolesti, korigovali dinamiku rada.

“Čistoća” je početkom mjeseca omogućila i plaćanje računa putem veb sajta tog preduzeća. Dodaju i da je za samo četiri dana, 79 građana iskoristilo tu mogućnost.

Bonus video: