Potvrđena presuda Osnovnog suda: Vujičić nema pravo na 10.000 eura odštete

Komunalna policija i inspekcija je u ljeto 2019, pozivajući se na Plan privremenih objekata koji je usvojio lokalni parlament uklonila privremeni objekat na dijelu šetališta koje je u vlasništvu privatnih lica, među kojima i Božidara Vujičića u kome je bila turistička agencija
5191 pregleda 2 komentar(a)
Šetalište u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Šetalište u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.04.2020. 16:04h

Viši sud u Podgorici odbio je žalbu Božidara Vujičića iz Budve i potvrdio presudu Osnovnog suda u Kotoru da Opština Budva nije dužna da mu isplati deset hiljada eura štete, jer je uklonila privremeni objekat sa glavnog gradskog šetališta. Komunalna policija i inspekcija je u ljeto 2019, pozivajući se na Plan privremenih objekata koji je usvojio lokalni parlament uklonila privremeni objekat na dijelu šetališta koje je u vlasništvu privatnih lica, među kojima i Božidara Vujičića u kome je bila turistička agencija.

Vujičić, nekadašnji odbornik i predstavnik Građanske akcije, utužio je Opštinu da je uništila privatnu imovinu.

“Odbija se žalba tužioca Božidara Vujičića kao neosnovana i potvrđuje presuda Osnovnog suda u Kotoru“, navodi se u presudi koju je donijelo vijeće Višeg suda kojim je predsjedavala sutkinja Verica Sekulić.

Kako se navodi, Osnovni sud u Kotoru je odbio tužbeni zahtjev Vujičića kojim je tražio da se Opština Budva obaveže da mu isplati deset hiljada eura na ime uništenja privremenog objekta koji se nalazio na šetalištu Slovenska obala.

Opština Budva, odnosno Sekretarijat za zaštitu imovine tokom sudskog postupka tvrdio je da je postupak uklanjanja sproveden zakonski, jer Planom privremenih objekata na toj lokaciji do 2023. nije predviđeno postavljanje privremenih objekata. Vujičić je kazao “Vijestima“ da će ići do Strazbura.

Donošenje Plana privremenih objekata, koji je sačinio Sekretarijat za urbanizam kada je gradom upravljao gradonačelnik Dragan Krapović “izbrisano“ je gotovo 250 privremenih lokacija - tezgi, štandova, kioska, ugostiteljskih terasa sa gradskih šetališta Budve, Petrovca, Svetog Stefana i Bečića.

Iako u to vrijeme nije bilo saglasja unutar vladajuće koalicije, jer su brojni odbornici imali i ličnih interesa da privremeni objekti i dalje ostanu na šetalištu, koji je bilo jedno od najvećih rugla u gradu, ipak je postignut dogovor i lokalni parlament usvojio je da tokom pet godina od 2019. do 2023. u Budvi bude ukolonjeno 187 privremenih objekata, od kojih 95 lokacija na šetalištu, 50 lokacija na Sajmu, te 42 lokacije u drugoj zoni, u Bečićima je manje 39 lokacija osam u Petrovcu, četiri na Jazu pet na Svetom Stefanu, pet autoperionica i tri parkinga.

Kompanija Jadranski sajam, njeni zaposlni, kao i zakupci tezgi štrajkovali su danima, ali je Opština ostala pri stavu da privremeni objekti moraju biti uklonjeni.

Uslijedila je i akcija Komunalne policije i inspekcije, čija izvršna služba je uklanjala sve objekte koje su vlasnici ostavili na štelištu, a račun im ispostavljala.

Osveta sistemske korupcije prema nekome ko ih je razotkrio

Vujičić je kazao da ovu presudu smatra kao “osvetu sistemske korupcije u Crnoj Gori prema nekome ko ih je razotkrio”.

Ponovio je da je riječ o privatnoj imovini, privremenom objektu, na privatnoj imovini parceli za čije postavljanje nije potrebna planska dokumentacija (član 115 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata), ako se ne koristi u privredne svrhe.

„Inspekcija je konstatovala da se objekat ne koristi u privredne svrhe ali je donijela rješenje da bez odluke suda uđu u privatni posjed, poruše moj privremeni objekat i odnesu ga na deponiju“, kazao je Vujičić.

On je dodao da o sudijama odlučuje Sudski savjet.

"Tamo većinu imaju članovi koje bira skupštinska većina sa Ministarstvom pravde. Ja sam neko ko godinama argumentovano ukazuje da je Skupština Crne Gore neustavna, izabrana prevarom i diskriminacijom biračkog prava. Građani ne mogu neposredno da biraju poslanike, a kandidati za poslanike nemaju jednako biračko pravo jer se mandati dodjeljuju po redosljedu na listi“, istakao je Vujičić.

Bonus video: