VIDEO Vaspitači poručuju "IgrajSeDoma": I u kućnim uslovima dijete može biti fizički aktivno

Iz UNICEF navode da je u teškim vremenima, djeci potrebna ljubav i pažnja odraslih
2454 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje (IJZ) #OstaniDoma, vaspitači iz vrtića širom Crne Gore pridružili su se akciji #IgrajSeDoma, koju su pokrenuli UNICEF, Udruženje Roditelji i Ministarstvo prosvjete, i počeli da objavljuju video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me), saopšteno je danas iz UNICEF.

"Ovim kratkim videima htjeli smo da pomognemo prije svega djeci, a zatim i roditeljima, i da im pokažemo da se i u kućnim uslovima mogu osmisliti razne igre i aktivnosti koje će omogućiti da dijete bude fizički aktivno, što je od ogromnog značaja za njegov pravilan psihofizički razvoj. Takođe, htjeli smo da pokažemo roditeljima kako da na jednostavan način podstaknu radoznalost, stvaralaštvo, razvijaju samostalnost i pravilno iskoriste vrijeme za razvijanje samoodgovorne i samosvjesne ličnosti svog djeteta" objašnjava Milodarka Patković, vaspitačica u vrtiću "Ljubica Popović" u Podgorici.

Ona je autorka dva videa su namijenjena djeci uzrasta 3-6 godina, a u njima su igre koje podstiču fizičku aktivnost djece, doprinose razvoju takmičarskog duha, uče ih da poštuju pravila igre i sačekaju svoj red.

"Kažu da odrasli koji ne umiju da se igraju, ne spoznaju radost življenja. Provjerite", poručuje Patković.

Iz UNICEF navode da je u teškim vremenima, djeci potrebna ljubav i pažnja odraslih.

"Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste. Ona će trajati dok traju mjere društvene distance i snimci raznih vrsta igara s djecom biće objavljivani na društvenim mrežama UNICEF-a Crne Gore, Udruženja Roditelji i Ministarstva prosvjete", poručili su iz UNICEF.

“Stoga pozivamo sve vaspitače i roditelje da nam preko društvenih mreža šalju snimke raznih igara s djecom, da inspirišu jedni druge i učine djeci predškolskog uzrasta boravak kod kuće pozitivnim iskustvom učenja kroz igru i zabavu", kazala je Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete.

U saopštenju UNICEF se navodi da djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd.

"Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa. Zato je naša poruka svim roditeljima i djeci: Igrajmo se doma!", zaključuje se u saopštenju UNICEF.

Bonus video: