OO SNP Nikšić: Opštinskim deponovanim sredstvima pomoći privredne subjekte i građane

Oni su podsjetili da je lokalna uprava Nikšića od 2015. zaključno sa 2018.godinom „od poreskih obveznika, preko Egalizacionog fonda ostvarila budžetske prihode u ukupnom iznosu od 24 miliona eura“
936 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Nikšić, Foto: Luka Zeković

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije (OO SNP) Nikšić predložio je da se deponovana opštinska sredstva stave u funkciju privrednim subjektima radi očuvanja njihovog daljeg postojanja, kao i svim građanima Nikšića.

„Predlažemo da se iz deponovanih višemilionskih opštinskih novčanih sredstava kod banaka, a koja su samo početkom 2019.godine iznosila 6,4 miliona (koliko je iznosio suficit u budžetu za 2018.godinu), kao i sredstva koja bi opredijelila Vlada Crne Gore, izvrši isplata zarada svim zaposlenima koji su ostali bez posla za cjelokupno vrijeme trajanja pandemije virusa korona, da se izvrši isplata jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim slojevima stanovništva u Nikšiću za isti taj period, kao i da se svim privrednim subjektima u Nikšiću koji ne obavljaju djelatnost, prouzrokovano ovom pandemijom, storniraju sve obaveze prema Opštini, javnim preduzećima i ustanovama, kao i poreske obaveze nastale iz poslovanja za ovaj period, i da im se isto tako omoguće beskamatna kreditna sredstva radi ponovnog otpočinjanja sa radom, kada se za to steknu uslovi“, navodi se u saopštenju OO SNP Nikšić.

Oni apeluju da se iz Fonda PIO isplati jednokratna novčana pomoć penzionerima koji imaju primanja manja od prosječne penzije.

Oni su podsjetili da je lokalna uprava Nikšića od 2015. zaključno sa 2018.godinom „od poreskih obveznika, preko Egalizacionog fonda ostvarila budžetske prihode u ukupnom iznosu od 24 miliona eura“.

„Od donatora je prihodovano 1,7 miliona, dok je za ovaj period u svoj grad lokalna uprava, preko kapitalnih investicija, uložila svega deset miliona eura budžetskih sredstava“, ističu iz OO SNP Nikšić.

Zbog toga, kako su naveli u saopštenju, predlažu da se ta sredstva, „umjesto da sa njim obrću banke“, kako naglašavaju, stave u funkciju onima „koji su isključivo zaslužni za ostvarivanje suficita – privrednim subjektima i građanima Nikšića.

Bonus video: