MJU: Nastavak dijaloga oko Zakona o SPI po isteku privremenih mjera

"Vjerujem da smo još jednom potvrdili iskrenu posvećenost Vlade Crne Gore i Ministarstva javne uprave saradnji i dijalogu sa NVO i medijima, posebno u kontekstu unapređenja transparentnosti javnih politika", zaključeno je iz MJU
2875 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave (MJU), nakon završetka dodatnih konsultacija o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama prihvatili su inicijativu više NVO i medija, pa će se, umjesto održavanja video konferencije održati okrugli sto ili sličan događaj otvorenog tipa, kada se za to steknu uslovi, kako je to inicijalno i bilo planirano

"Podsjećamo da je uključivanje javnosti i u ovoj fazi pripreme zakona proizašlo nakon razgovora predsjednika Vlade, NVO i medija u okviru dijaloga “Savez za Evropu”, kako bi se javnost upoznala sa inoviranim tekstom zakona i još jednom preispitala predložena rješenja prije upućivanja Predloga zakona na utvrđivanje Vladi", kazali su iz MJU.

Dodaju da je imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i nemogućnost održavanja Okruglog stola, kako je inicijalno planirano, objavljen javni poziv za dodatnim konsultacijama o inoviranom tekstu zakona.

"Dodatne konsultacije su produžene i trajale su do 13. aprila. Još jednom želimo da naglasimo da je javni poziv za dodatnim konsultacijama, u okviru koje bi održali i video konferenciju sa svim zainteresovanim učesnicima, planiran u formi online konsultacija koja je u ovim vanrednim okolnostima bila preporučeni, optimalni i bezbjedni kanal komunikacije koji se uspješno koristi i u redovnim okolnostima. Želimo da naglasimo da su tokom čitavog procesa pripreme Nacrta zakona Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave uvažavali potrebe javnosti, prije svega, NVO i medija, kroz produžetak javne rasprave i organizaciju dodatnih konsultacija, iako to nije propisana obaveza niti dosadašnja praksa u pripremi zakona. Cilj je bio upravo da NVO i mediji kojima je ovaj zakon ključni alat u istraživačkom radu budu uključeni i u ovoj fazi pripreme zakona, jer su se već formalno stekli uslovi da Vlada razmatra predložena rješenja."

Iz MJU podsjećaju su, takođe, da u sadašnjoj verziji Nacrta zakona koja po ocjenama Evropske komisije može da bude dostavljena Vladi, a u odnosu na prvi Nacrt zakona koji je bio na javnoj raspravi, usvojeni brojni predlozi NVO i EK.

"Tako su dvije ključne sugestije razmotrene i prihvaćene i odustalo se od uvođenja instituta zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, po kojima bi svaka strana snosila svoje troškove, bez obzira na uspjeh. Vjerujem da smo još jednom potvrdili iskrenu posvećenost Vlade Crne Gore i Ministarstva javne uprave saradnji i dijalogu sa NVO i medijima, posebno u kontekstu unapređenja transparentnosti javnih politika", zaključeno je iz MJU.

Bonus video: