Od virusa oporavljeno 46 pacijenata

Na respiratoru dvoje pacijenata, jednom urađena operacija otvaranja dušnika. IJZ poručio da se Vaskrs slavi kući, MCP će se blagovremeno oglasiti o proslavi praznika
4219 pregleda 1 komentar(a)
Prvi dan nakon ublažavanja mjera NKT u Tuzima, Foto: Savo Prelević
Prvi dan nakon ublažavanja mjera NKT u Tuzima, Foto: Savo Prelević

Kod pet osoba iz Podgorice, dvije iz Bara i po jedne iz Ulcinja i Nikšića juče je potvrđen novi koronavirus, od kojeg je u posljednjih gotovo mjesec oporavljeno 46 građana.

Opštine u kojima nije registrovan novi koronavirus su Berane, Kolašin, Mojkovac, Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica, Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Plužine, Cetinje i Kotor. Nadležni, međutim, poručuju da su sve opštine ranjive.

Na pitanje “Vijesti” da li će ublažiti mjere za opštine u kojima nije registrovan novi koronavirus, direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša rekao je da sada imamo zabranu međugradskog prevoza, ali ne treba zaboraviti da komunikacija između opština postoji, jer ta mjera ne važi za radnike, koji u druge gradove idu radi obavljanja poslova ili da obiđu stare koji su na selu.

“Svaki grad je po tom osnovu ranjiv... Građani opština u kojima nema širenja virusa treba da budu zadovoljni jer se još nalaze u području gdje nema širenja infekcije i makar sa te strane su manje u stresu, za razliku od onih u gradovima gdje je registrovan virus i gdje možete očekivati svakog dana da na ulici sretnete nekoga ko je inficiran...”, poručio je Mugoša.

Direktor Kliničkog centra (KC) Jevto Eraković kazao je da je impresivan podatak da se do sada od virusa oporavilo 46 građana i da očekuje da će tokom ove i naredne sedmice veći dio pacijenata otpustiti iz te ustanove. On je rekao da je u KC hospitalizovano 16 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru i životno ugroženo. Eraković je saopštio da se u barskoj bolnici liječi osam, nikšićkoj šest, a u beranskoj troje pacijenata i svi su stabilno.

On je istakao da je tim ljekara KC izveo prvu operaciju traheotomiju kod pacijenta koji je pozitivan na novi koronavirus, i da je takva metoda ove vrste druga po redu u svijetu - prva je urađena u Singapuru. Iz KC je pojašnjeno da je pacijentu, starom 79 godina koji se liječi u Jedinici intenzivnog liječenja, zbog opšteg stanja i pratećih oboljenja urađena operacija otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća.

Mugoša je juče rekao da je u Crnoj Gori ukupno 283 osoba zaraženo novim koronavirusom i da griješe oni kojima se učini da se suzbija epidemija: “Ovo je trenutni odraz situacije i mjera koje se preduzimaju. Daleko od toga da se zanosimo da smo stavili epidemiju pod kontrolu”.

Mugoša: Vaskrs slavite kod kuće, rizik je previše veliki

“Insistiramo da pojedinci ne idu u crkvu za Vaskrs, nego da ostanu kod kuće sa porodicom i slave. I zahtijevamo da sveštenstvo pozove sve vjernike da ostanu kod kuće, da slave Vakrks, a Vaskrs je slava života i zdravlja, da bismo ostali i zdravi i živi i da bismo slavili još i sve druge praznike mnogo godina”, poručio je juče Mugoša.

On je odgovorio da svako okupljanje, bez obzira da li je vjersko ili drugog tipa, utiče na to da se epidemiološki rizik značajno poveća.

“Još veći je rizik kada su vjerska okupljanja, jer ih je sa više lokacija i teško ih je kontrolisati. Ne možete pronaći sve kontakte”, kazao je.

On je podsjetio da je i moskovski patrijarh pozvao vjernike da slave Vaskrs u kućama, a isto je to prethodno uradio i rimokatolički poglavar.

“Svaki poziv na okupljanje u vjerskim objektima je jako veliki rizik. Sveštenstvo može da obavi obred u objektima i to pod određenim uslovima da se održi socijalna distanca. To je jedini način da se spriječi infekcija”, kazao je Mugoša.

On je rekao da on i još trojica ljekara juče nimali sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske (MCP), te da su iznijeli argumente, dali uputstva i razumio je da će se to ispoštovati, ali da iz jučerašnjih izjava vidi da i dalje ostaje nedorečeno.

12 oporavljenih je iz Tuzi, 14 iz Podgorice, iz Andrijevice, Budve, Herceg Novog i Ulcinja po troje, sedmoro je iz Bara i jedno iz Tivta

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović juče je “Vijestima” rekao da pozdravljaju napore ljekarskih timova na suzbijanju epidemije i da su sve zdravstvene mjere do sada poštovali.

“Jučerašnji sastanak predstavnika Mitropolije i NKT je bio konstruktivan. Izjava o kojoj govori dr Mugoša data je prekjuče - dan uoči sastanka. Problem je u sporosti pojedinih medija koji i inače ne informišu o crkvi adekvatno i istinito”, kazao je Perović.

On je saopštio da će se Srpska pravoslavna crkva ovih dana blagovremeno oglasiti povodom proslave Vaskrsa.

“Biće jasno da smo preporuke ljekara shvatili veoma ozbiljno. Jako je teško nama u crkvi boriti se istovremeno i protiv opasnog virusa, i protiv neistina koje se o crkvi šire, a istovremeno slušati sa visokih državnih adresa neosnovane prijetnje umjesto poziva na dijalog i zajednički rad. I pored svega toga - glas crkve će i dalje biti glas blagoslova i poziva na odgovornost i mir”.

Inspekcija da kažnjava nepoštovanje mjera u marketima

Mugoša je juče kazao da se 199 osoba liječi u samoizolaciji. Odgovorio je i da trenutno ima 11 djece do 10 godina koja su inficirana, ali je dobro što lako nose ovu infekciju i prebole, te da dosta njih nema simptome ali prenose infekciju. Zato je još jednom podsjetio na mjeru da samo jedan roditelj sa jednim djetetom može boraviti na otvorenom prostoru i da najmlađe ne treba puštati da se druže sa drugom djecom.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše žalbe građana da se unutar trgovinskih objekata ne poštuje mjera socijalne distance, Mugoša je rekao da inspekcije moraju da rade i posao i da svako kršenje mora da podliježe sankciji.

“Tu je jasna i politika i stav. Propisane su jasne mjere, koje obavezuju poslodavce, zaposlene i one koji koriste njihove usluge da ih poštuju. Sve je napravljeno tako da može da funkcioniše, a ne da dođe do infekcije”. Mugoša je istakao da još jednom moli i zahtijeva da se poštuju mjere i da se kazne oni koji ih se ne pridržavaju.

Mugoša je juče rekao da se ne testiraju samo kontakti inficiranih, već i svi oni koji prijave bilo koji simptom infekcije respiratornih organa i šire, onkološki pacijenti koji treba da prime terapiju, oni koji se pripremaju za operaciju, idu iz Crne Gore na liječenje. Kazao je da se testiraju zdravstveni radnici i profesionalci, te da je Crna Gora u samom vrhu u regionu po broju testova, ali da namjeravaju da urade još više analiza.

Bez odgovora koliko je funkcionera u samoizolaciji

Iako samo dan ranije na konferenciji za medije NKT nijesu htjeli da saopšte koliko je članova Vlade i kabineta predsjednika Crne Gore u samoizolaciji, juče su sa istog mjesta odgovarali na pitanje o broju zaraženih novinara. Prethodno su zvaničnici saopštavali i koliko je zaraženih među zdravstvenim radnicima, policajcima, pripadnicima MUP-a, Vojske... Iz Vlade, odnosno NKT, “Vijestima” danima ne odgovaraju koliko je članova Vlade i kabineta predsjednika Crne Gore, kao i njihovih domaćinstava, u samoizolaciji

Spremaju pet privremenih bolnica

Vlada je juče, bez održavanja sjednice i na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, donijela odluku da se u objektima u Podgorici, Golubovcima, Baru i Beranama liječe oboljeli od Covida-19.

Iz Vlade je saopšteno da je odlučeno da se objekti „Bemax arena“ i Velika dvorana SC „Morača“ u Podgorici, Sportska sala „Srednja mješovita škola Golubovci“, Sportska dvorana „Topolica“ u Baru i Hala sportova u Beranama odrede za privremene bolnice.

“Uprava za imovinu je zadužena da po hitnom postupku, u skladu sa propisima, opremi privremene bolnice opremom koja je neophodna za njihov rad, a Vojska Crne Gore da obezbijedi neprekidnu zaštitu 24 sata u objektima i oko njih”, piše u saopštenju.

Stoltenberg: Razmotrićemo šta još možemo da uradimo

Ministri odbrane 30 zemalja članica NATO, među kojima je i Predrag Bošković, razgovaraće danas o sljedećim koracima u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je juče da su članice pomagale Crnu Goru i druge članice, a da će se razmatrati šta još može da se uradi.

“Holandija je već pružila određenu pomoć sa prenošenjem medicinske opreme u Crnu Goru. I Turska je, kao saveznica NATO, takođe obezbijedila medicinsku opremu”, istakao je on na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Holandija je ponudila prenos lične zaštitne opreme iz Kine, dok je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice poslao 50.000 medicinskih maski, 1.000 zaštitnih odijela i 1.000 testova.

“NATO je počeo da odgovara na ove krize veoma radno. Prve preventivne mjere primijenili smo u januaru i februaru. A zatim su različite agencije pri NATO pomogle saveznicama da se izbore sa krizom COVID-19, uključujući u transportu i postavljanju različitih zdravstvenih ustanova. I to, naravno, uključuje Crnu Goru,” kazao je Stoltenberg.

Bonus video: