Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle četiri osobe, a 288 ih je oboljelo
4258 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2020. 22:36h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle četiri osobe, a 288 ih je oboljelo.

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) uručio je namirnice budvanskom Crvenom krstu u vrijednosti od 3,15 hiljada eura, saopšteno je iz te partije.Iz DPS-a su kazali da je 105 doniranih paketa formirano po preporukama i standardima Crvenog krsta.Kako su rekli, uvjereni su da će preko Crvenog krsta i njihovih požrtvovanih volontera pomoć stići socijalno najugroženijim sugrađanima kojima je pomoć potrebna.“Donacija je samo jedna u nizu aktivnosti koje je preduzela Opštinska organizacija DPS-a Budva, a na ovaj način želimo se solidarišemo i da pokažemo društvenu odgovornosti u kompleksnim uslovima borbe protiv pandemije koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Doktor Senad Begić, zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) je kazao da među obrađena 103 uzorka nije bilo novih pozitivnih slučajeva.

Što se tiče slučaja obolijevanja u Plavu, Begić je rekao da se radi o slučaju kod koga se sprovode epidemiološka istraživanja.

"Primijetili smo da je mali broj slučajeva zadnjih dana uzrokovao uljuljkanost i opuštanje. Ovaj slučaj. nosi oszbiljan epidemiološki potencijal i treba da budemo spremni da u narednim danima očekujemo povećanje broja slučajeva", kazao je Begić.

On je kazao da se moramo strogo pridržavati onoga što je donešeno i preporučeno

Danas sastanak ministara odbrane zemalja članica.
"Ono što smo tražili od NATO-a za sada nije potrebno. Na dnevnoj osnovi razmatramo situaciju i prema tome ćemo se opredijeliti", kazao je ministar odbrane Crna Gora i te kako dobro funkcioniše i suočava se sa pandemijom koronavirusa, a sve institucije na vrijeme su se pripremile i na najbolji način odgovorile izazovu, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.
Vijesti.me | Sourcefabric

Epidemiolog i pomoćnik direktora za Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da je u zaštiti od koronavirusa “glavno i osnovno manično i opsesivno pranje ruku”.

Epidemiolog i pomoćnik direktora za Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da je "glavno i osnovno manično i opsesivno pranje ruku" Odlazak u prodavnicu za vrijeme epidemije koronavirusa za dobar dio građana predstavlja stres - moraju paziti da se pridžavaju fizičke distance od najmanje dva metra, a mnogi su u grču da je u blizini proizvoda, prije njih, bio neko ko je već inficiran.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pojašnjenje ministarstva:
Resor kojim rukovodi Kemal Purišić kaže da imaju značajno veći prijem zahtjeva i da će za tu namjenu faliti novca Ministarstvo rada i socijalnog staranja u prvih 10 dana aprila potrošilo je najveći dio novca od 700.000 eura koliko ima u ovogodišnjem budžetu za isplatu jednokratne novčane pomoći.
Vijesti.me | Sourcefabric

Slobodanka Jelenić, matičarka glavnog grada, govorila je za Boje jutra o održavanju vjenčanja u periodu epidemije koronavirusa.

„Oni koji se odluče da odlože vjenčanje to mogu i učiniti svakim radnim danom od 8 do 12h, a uplata i prijava po već zakazanom vječanju važi i za naredni termin", napominje matičarka Jelenić. Slobodanka Jelenić, matičarka glavnog grada, govorila je za Boje jutra o održavanju vjenčanja u periodu epidemije koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će se Vaskršnja liturgija ove godine obaviti bez prisustva vjernog naroda.

Iz Mitropolije najavljuju da će se, "sve ako je neko to i zaboravio", Crkva angažovati, u prvim danima redovnog stanja, da se obnove protestne litije "protiv onih koji bi da ozakone bezakonje i da produbljuju podjele i mržnju među ljudima"
Vijesti.me | Sourcefabric

Koliko odstupanje od dnevne rutine i ograničavanje kretanja otežava svakodnevno funkcionisanje porodicama djece sa autizmom, za Boje jutra je govorila Dejana Stanić, majka osmogodišnjeg dječaka sa autizmom.

„Izlazak u dvorište je važna dnevna aktivnost, ali dalje od kapije ne izlazimo", kaže majka dječaka sa autizmom i ističe da je djetetu bilo najteže objasniti nagli prestanak škole i odsustvo drugara. Koliko odstupanje od dnevne rutine i ograničavanje kretanja otežava svakodnevno funkcionisanje porodicama djece sa autizmom, za Boje jutra je govorila Dejana Stanić, majka osmogodišnjeg dječaka sa autizmom.
Vijesti.me | Sourcefabric

Mjeru zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 sati do pet ujutru prekšile su dvije na području Podgorice i po jedna osoba u Beranama i Bijelom Polju, saopštili su iz Uprave policije.

Olivera Laković iz trgovinskog lanca Voli, za Boje jutra je govorila o opremljenosti prodavnica i kakvo je stanje na tržištu namirnica.

Naši potrošači nemaju bojazni, svega ima dovoljno i prodavnice su snadbjevene, a od danas imamo i određene artikle koji se mogu naći po jeftinijoj cijeni nego obično, kažu iz trgovinskog lanca Voli. Olivera Laković iz trgovinskog lanca Voli, za Boje jutra je govorila o opremljenosti prodavnica i kakvo je stanje na tržištu namirnica.
Vijesti.me | Sourcefabric

Ministarstvo rada i socijalnog staranja potrošilo je do sada polovinu novca na isplatu jednokratnih socijalnih naknada od ukupno 700.000 koje za tu namjenu ima u ovogodišnjem budžetu. Od izbijanja epidemije koronavirusa, broj zahtjeva za pomoć je značajno uvećan pa je procjena da bi za pristigle zahtjeve, ako bude došlo do isplata, trebalo oko dva miliona eura.

Ministarstvo rada potrošilo polovinu novca iz svog budžeta na isplatu jednokratnih socijalnih naknada, taj resor zatrpan novim zahtjevima zbog aktuelne krize Ministarstvo rada i socijalnog staranja potrošilo je do sada polovinu novca na isplatu jednokratnih socijalnih naknada od ukupno 700.000 koje za tu namjenu ima u ovogodišnjem budžetu.
Vijesti.me | Sourcefabric

U Crnoj Gori je zabilježeno pet novih slučajeva koronavirusa, od kojih je jedan i prvi slučaj zaraze u Plavu.

U Crnoj Gori je do sada od Kovida-19 oboljelo 288 osoba Od jučerašnjeg presjeka u 17:00 pa do osam sati jutros, laboratorije Instituta za javno zdravlje su završile analizu 158 uzoraka među kojima je otkriveno pet novih slučajeva infekcije novim koronavirusom, saopšteno je iz Instituta.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: