MCP: Vaskršnja liturgija bez prisustva vjernika

Iz Mitropolije najavljuju da će se, "sve ako je neko to i zaboravio", Crkva angažovati, u prvim danima redovnog stanja, da se obnove protestne litije "protiv onih koji bi da ozakone bezakonje i da produbljuju podjele i mržnju među ljudima"
30221 pregleda 248 komentar(a)
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2020. 13:05h

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će se Vaskršnja liturgija ove godine obaviti bez prisustva vjernog naroda.

Oni su pozvali sve pravoslavne vjernike, da kao i tokom posta, ispoštuju uputstva medicinske struke.

Iz MCP najavili su da će se vjerni narod pričestiti poslije Vaskrsa.

"Sve vas pozivamo da ne ne dajemo povoda da oni koji Crkvi ne žele dobro ostvaruju svoje namjere i tako nam zagorčaju veliki praznik... Jasno je da ćemo nakon ovog poziva na poštovanje propisanih mjera skinuti teško breme onim časnim i čestitim državnim službenicima koji su, zbog kore hljeba i opstanka svoje porodice, nevoljno prinuđeni da izvršavaju naređenja protiv Crkve. Na taj način ćemo, pored ostalog, ispuniti i riječ apostolsku: ”Nosite bremena jedan drugoga, i tako ispunite zakon Hristov” (Gal. 6, 2). Isto tako molimo da prestane širenje još jednog teškog grijeha prema bližnjemu kojem služimo ovih dana – osuđivanje i lažno svjedočenje na bližnje svoje. Čuvajmo ga se i neka nam zapovijest Hristova bude vodilja u tome: 'Кoji je među vama bez grijeha neka prvi baci kamen' (Jn. 8, 7). Кlevetanje, špijuniranje i brutalni progon neistomišljenika, osim što su grijesi pred Bogom kojim se ugrožava vječno ljudsko dostojanstvo, takođe su i nečojski postupci koji sramote i među ljudima onoga koji ih čini", poručili su iz MCP.

Najavili su da će se, "sve ako je neko to i zaboravio", Crkva angažovati, u prvim danima redovnog stanja, da se obnove protestne litije "protiv onih koji bi da ozakone bezakonje i da produbljuju podjele i mržnju među ljudima."

"Neprijatnosti koje su se desile na Zlatici na Cvijeti neka budu razlog za našu povećanu duhovnu budnost i da ničim ne narušimo radost i svetost vaskršnjeg jutra, da nikome ne damo povoda za svađu i sukobe, a posebno ne onima koji ih, očigledno, željno iščekuju i podstiču. Dovoljno je da znamo da je mitropolit sa podgoričkim sveštenstvom podnio posljednju neprijatnost učestvujući u Hristovom raspeću i Njagovoj vaskršnjoj pobjedi nad nepravdom i smrću", saopšteno je iz MCP.

Oni su poručili da se u velikim danima spomena na Hristovo stradanje i iščekivanje najsvjetlijeg dana Hristovog Vaskrsenja, obraćaju pravoslavnim hrišćanima i svim građanima Crne Gore sa pastirskom brigom i odgovornošću.

"Ni tokom cijele kalendarske godine, a ni u životu čovjeka i svijeta, nema značajnijih dana od ovih koji su pred nama. Pobjeda života nad smrću jeste suštinska, prva i posljednja, evanđelska poruka. I mi u nju vjerujemo. To je vjera naših predaka. U tom duhu i sa takvom vjerom i nadom stojimo i usred ovog iskušenja sa smrtonosnim zaraznim virusom. Sve što donosi smrt i razdvajanje je privremeno, život je vječan, a čovjek besmrtno biće", poručili su iz MCP.

Oni su pozvali vjernike da, znajući da nam je svima kao ljudima podjednako potrebna briga i o duši i o tijelu, praznik Vaskrsenja Hristovog proslave uz poštovanje i crkvenih i zdravstvenih pravila. "Uz poštovanje poretka Crkve, ali i stručnih preporuka zdravstvenih službi. Na poštovanje ljekarskih preporuka u jeku epidemije smo pozivali u svim našim saopštenjima (počev od 13. marta do danas) i vladali smo se po njima. Od 13. marta ne organizujemo crkvene skupove (litije, predavanja, časove horova ili vjeronauke…), a od 22. marta bogosluženja u hramovima obavljamo bez neposrednog prisustva vjernog naroda. U toku Vaskršnjeg posta smo pozivali vjernike da molitve obavljaju u svojim domovima, a da svaku dilemu razrješavaju sa svojim sveštenikom. Naša je pastirska preporuka bila da se svi zajedno strpimo do Vaskrsa", piše u saopštenju.

Istakli su da su ovih dana predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske imali sastanak sa najmjerodavnijim ljekarskim adresama u Crnoj Gori.

"Na tom sastanku smo neposredno uvjereni da opasnost smrtonosne zaraze nije prošla i da su pred nama ne samo dani proslavljanja Vaskrsa nego i dani obavezne i pojačane pažnje u vezi opšte zdravstvene zaštite. S tim u vezi, molimo i pozivamo sve pravoslavne vjernike da – kao i tokom posta – i na sam dan Vaskrsa ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke. Vaskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sami sveštenici, će se, radi duhovne utjehe i učešća, uživo prenositi putem crkvenih medija (budući da nismo dobili prostor na Javnom servisu, jedine državne televizije u regionu koja neće direktno prenositi vaskršnja bogosluženja), a Svetu tajnu pričešća, hranjenje Hljebom Života, obavićemo, uz Božiju pomoć, po Vaskrsu – čim se za to ukaže prilika. Vjerujemo i nadamo se da neće proći puno vremena i do toga dana. Isto tako, sve vas molimo da sva pitanja vezana za duhovni život rješavate isključivo sa svojim sveštenikom i duhovnikom. Mi i ovom prilikom prinosimo molitve za sve bolesnike i zdravstvene radnike koji svojim služenjem bližnjima i bolnima svjedoče Hrista Boga Ljubavi, raspetog za život i vječno zdravlje svijeta. Liturgija se inače služi ”za sve i sva”, za prisutne i iz opravdanih razloga odsutne", kazali su iz MCP.

Istakli su da, nažalost, ne mogu da prećute "bolnu činjenicu da, tokom trajanja epidemije, određene strukture vlasti u Crnoj Gori zloupotrebljavaju opštu nevolju, pa i restriktivne zdravstvene mjere kako bi se, po svakom mogućem pitanju, obračunavale sa Crkvom."

"Gomila neprimjerenih tekstova, objavljenih ovih dana u režimskim medijima, bili su samo priprema za skandalozni postupak podgoričke policije na Cvijeti kada je, bez jasnog obrazloženja i konkretnog povoda, na saslušanje priveden crnogorski mitropolit g. Amfilohije sa deset sveštenika. Savjet za građansku kontrolu rada policije Crne Gore je utvrdio da je u tom slučaju policija napravila čitav niz propusta, među kojima je i neadekvatna zaštita, sebe i drugih, od moguće zaraze virusom! Brojni su pozivi stranih ambasada i vjernog naroda na adresu Mitropolije u kojima je iskazano interesovanje za ovaj slučaj i protesti zbog zloupotrebe policijskih ovlašćenja. Ne mogu se opravdati, a ni razumjeti političari koji i ovakve okolnosti zloupotrebljavaju u borbi sa neistomišljenicima. Umjesto da se radi na svenarodnom jedinstvu i da se kroz dijalog dođe do najboljeg dogovora – policija i tužilaštvo se obraćaju vjernom narodu i sveštenstvu jezikom prijetnji, a sveštenici se privode! Shvatamo da nema nikakve sumnje da bi saborno liturgijsko okupljanje na Vaskrs sa vjernim narodom bilo zloupotrebljeno kako bi se Crkva po ko zna koji put lažno optužila za ”antidržavnu djelatnost” i slične laži", navode iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bonus video: