Budvanske Demokrate i Crnogorska kritikovali DF zbog oglasa, a sami zapošljavaju

Demokrate i Crnogorska insistirale da se u Vodovodu poništi oglas za zapošljavanje, a u Turističkoj organizaciji, gdje njihovi predstavnici vode glavnu riječ, bez znanja Carevića uslijedio oglas za posao savjetnika
8799 pregleda 12 komentar(a)
Oglasi u vrijeme pandemije i mjera štednje: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Oglasi u vrijeme pandemije i mjera štednje: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.04.2020. 19:45h

Samo par dana nakon što je poslije žestokih optužbi Demokrata i Crnogorske poništen oglas u gradskom Vodovodu za izbor pomoćnika izvršnog direktora, firmi kojom upravlja kadar Demokratskog fronta, uslijedilo je raspisivanje oglasa u Turističkoj organizaciji Budve (TOB), kojom upravljaju kadrovi koje su postavile Demokrate i Crnmogorska, za zapošljavanje savjetnika za informacione tehnologije.

TOB raspisala je oglas 10. aprila. Otvoren je samo sedam dana, a za zainteresovane potrebna je visoka stručna sprema i radno iskustvo od 48 mjeseci i zapošljava se na neodređeno vrijeme.

Raspisivanje oglasa dolazi u vrijeme pandemije, mjera i naredbi Vlade i NKT i u vrijeme kada Opština donosi niz mjera štednje.

Poništenju oglasa u gradskom Vodovodu prethodila reakcija Odbora direktora toga preduzeća na čijem je čelu kadar Demokrata, pa je tamošnjoj direktorici koja je iz redova DF, naloženo poništenje, a kao razlozi su iznesene upravo zamjerke da nova zapošljavanja nijesu u redu u vrijeme pandemije, jer je neizvjesna finansijska situacija, pandemija je, mjere Vlade i NKT-a onemogućavaju fer organizaciju oglasa...

Iako je mjesto pomoćnika izvršnog direktora u Vodovodu bilo predviđeno sistematizacijom, uslijedilo je poništenje oglasa. Par dana kasnije, na sajtu Zavoda za zapošljavanje TOB raspisuje oglas na neodređeno vrijeme za IT stručnjaka.

Oni su, kao što su se pravdali i u Vodovodu, naveli da je u pitanju upražnjeno mjesto, koje je predviđeno sistematizacijom.

“Na ojačavanje IT segmenta poslovanja TOB-a smo se odlučili još ranije, kao i na još neke korekcije, shodno novousvojenom Zakonu o turističkim organizacijama, ali takođe i zamislima menadžmenta i Izvršnog odbora TOB. Nedostatak stručnog kadra IT profila u TO Budva evidentran je još ranije, a budući da je radno mjesto planirano sistematizacijom, raspisivanje oglasa za pomenuto mjesto je upravo dodatno uslovila pandemija koronavirusa, jer u novim, nametnutim uslovima poslovanja neophodna je velika pouzdanost i efikasnost interne softverske mreže, a marketinške aktivnosti TOB, tj promocija naše destinacije će dominantno biti online“, navode u odgovoru „Vijestima“ dostavljenom iz TOB-a.

Oni ističu da je raspisani oglas potpuno u skladu sa propisima, potrebama efikasnog savremenog poslovanja, kao i potrebama aktuelnog trenutka uz racionalno postupanje kada su sredstva u pitanju i maksimalno primjenjujući mjere štednje. Takođe, smatraju da uslovi jesu isti za sve zainteresovane i u vrijeme ograničenog kretanja, budući da je predviđeno da se sva dokumentacija može dostaviti elektronskim putem.

Iz TOB nisu htjeli da komentarišu da je sličan oglas poništen u Vodovodu.

“Zaista nije zahvalno niti želimo praviti bilo kakvu paralelu između oglasa ove dvije institucije. O poništenju oglasa koji je bio raspisan za poziciju pomoćnika direktora Vodovod smo informisani putem medija i koliko je nama iz medija poznato poništenje tog oglasa je posljedica obavezujuće Odluke o moratorijumu koju je donio Bord direktora. S tim u vezi obavještavamo Vas da Izvršni odbor TOB nije raspravljao o ovom pitanju niti donosio slične odluke”.

Upitani da li su obavijestili predsjednika Opštine Marka Carevića, koji je ujedno i predsjednik Skupštine Turističke organizacije, o raspiivanju oglasa, iz TOB su naveli da nijesu: “O raspisivanju oglasa nijesmo obavijestili predsjednika opštine Budva i Skupštine TOB gospodina Carevića“.

Bulatović tražio moratorijum na zapošljavanje

Lider Crngorske i potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović je još početkom aprila uputio javni poziv da se uvede moratorijum na zapošljavanje u naredna tri mjeseca, kako u lokalnoj administraciji, tako i svim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština. Kadorvi Crnogrske sjede u Izvršnom odboru TO Budve.

“Uzimajući u obzir postojeću situaciju izazvanu pojavom epidemije novog korona virusa COVID-19, najmanje što smo očekivali je da treba dati prioritet unutrašnjoj reorganizaciji poslova prije nego dodatnom zapošljavanju, kako bi se sačuvala i unaprijedila efikasnost rada Opštine i svih njenih javnih preduzeća. U uslovima ograničenog kretanja i skraćenog ili znatno izmjenjenog rada upravnih i drugih organa u Crnoj Gori, smatramo da je potrebno donijeti naredbu, odnosno stav da se svi aktuelni oglasi za popunjavanje slobodnih radnih mjesta u opštini i svim javnim preduzećima kojima upravlja Opština ponište, kao i uvesti moratorijum na zapošljavanje u mjesecima koji nam predstoje tj. april, maj i jun”, poručio je Bulatović u javnom saopštenju početkom aprila.

Bonus video: