Amfilohije: Ne može se kao hrišćanin biti ravnodušan prema nemogućnosti da se okupljamo na molitvu

“Bilo je očigledno da je većini njih ovaj „borbeni” zadatak bio izuzetan teret ili im je makar bilo neprijatno. Ono što je začuđujuće (ili možda i nije) je zluradost jednog broja medija i pojedinaca koji likuju nad činjenicom da se sveštenici i vjernici privode i unaprijed im presuđuju”, rekao je Amfilohije
14464 pregleda 81 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević

Privođenje mitropolita, sveštenika i crkvenih poslužitelja, osim što je uvijeno u navodnu zakonsku oblandu, bez sumnje predstavlja kontinuitet postupanja ove vlasti prema Crkvi u posljednjih 20 godina, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“Da je bilo dobre volje, ona se mogla pokazati na samom početku epidemije u direktnom kontaktu sa crkvama i vjerskim zajednicama, osobito sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao najbrojnijom”, ocijenio je Amfilohije.

On je, u intervjuu Danu, kazao da je policija,o sim manjih izuzetaka koji nijesu vrijedni pomena, postupala korektno.

“Bilo je očigledno da je većini njih ovaj „borbeni” zadatak bio izuzetan teret ili im je makar bilo neprijatno. Ono što je začuđujuće (ili možda i nije) je zluradost jednog broja medija i pojedinaca koji likuju nad činjenicom da se sveštenici i vjernici privode i unaprijed im presuđuju”, rekao je Amfilohije.

On smatra da se time nesumnjivo vrši i svojevrstan pritisak na tužilaštvo koje tek treba da rasudi o eventualnim krivicama.

“Nisam siguran da je to moguće nepristrasno uraditi u uslovima ovakve anticrkvene harangue”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska je odmah nakon donošenja mjera za suzbijanje epidemije virusa korona redukovala veoma intenzivan crkveni život, na minimum.

“Sve je zaustavljeno osim bogosluženja i aktivnost nekoliko važnih crkvenih administrativnih i dobrotvornih ustanova, kao što su narodne kuhinje, na primjer”, kazao je Amfilohije.

Kako je ocijenio, očigledno to nekome nije bilo dovoljno već je potrebno da se Crkva dodatno pokuša poniziti.

“To nije uspjelo ni mnogo moćnijima, pa neće ni onima koji to danas žele da učine”, poručio je Amfilohije.

On je kazao da nije bilo lako da pozovu vjernike da se uzdrže od proslave Vaskrsa u hramovima, što su učinili.

"Prije tog javnog obraćanja, od ljekarskog tima koji rukovodi borbom protiv ove epidemije dobili smo uvjeravanja da je stanje izuzetno ozbiljno i da su motivi za donošenje mjera bili isključivo medicinsko-zdravstvene prirode u cilju očuvanja zdravlja ljudi", kazao je Amfilohije.

Kako je naveo, njima vjerujemo da je to tako, ali "nismo toliko naivni da ne vidimo da ovu pošast mnogi koriste i za svoje ideološko-političke ciljeve".

On je naglasio da su u tom smislu imali i imaju dilemu da li su opravdane zabrane vjerskih okupljanja.

"Ne može se kao hrišćanin biti ravnodušan prema nemogućnosti da se okup ljamo na molitvu, kako nam je i sam Hristos zapovijedio, niti možemo tek tako, bez ozbiljnog promišljanja, pristati na takve propise", kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, to su uradili jer su mjere privremenog karaktera i usmjerene su na čuvanje naših bližnjih, naročito onih najranjivijih među nama.

"Nadamo se da će uskoro da prestanu svi razlozi zbog kojih su ove mjere propisane i da ćemo se vratiti normalnom, pa i bogoslužbenom životu", poručio je Amfilohije.

Bonus video: