Medenica: Moguće restriktivnije mjere u Podgorici; Lazović: Pacijent iz Plava hospitalizovan 4. aprila

Lazović je rekao da je starosna struktura oboljelih u Crnoj Gori između 45 i 50 godina
44803 pregleda 31 komentar(a)
Medenica i Lazović, Foto: PR Centar
Medenica i Lazović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 16.04.2020. 18:07h

Ranko Lazović, rukovodilčac Kriznog medicinskog štaba je saopštio da u Kliničkom centru (KCCG) na Infektivnoj klinici leži 10 oboljelih od koronavirusa i da su svi stabilnog zdravstvenog stanja.

On je rekao da su na Internoj klinici smještena tri pacijenta, a tri pacijenta su na poluintenzivnoj i intenzivnoj njezi od kojih su dva na respiratoru.

Rekao je da je starosna struktura oboljelih u Crnoj Gori između 45 i 50 godina.

"To je stanovništvo koje je najviše pokretno i pravi najveći broj konatakata. To jeste naš problem", kazao je Lazović na pres konferenciji NKT.

Ranko Lazović
Lazović(Foto: PR Centar)

Lazović je rekao da je Dom zdravlja u Andrijevici danas počeo da radi u punom kapacitetu, vraćeno je 28 zdravstvenih radnika.

On je kazao da je u bolnici u Beranama 85 postelja predviđeno za oboljele od koronavirusa, a kada se njeni kapaciteti popune, rezervna bolnica je bolnica u Bijelom Polju.

"205 kreveta ima bolnica u Beranama, 84, 85 je za korona bolesnike i to je odgovor na pitanje kako je korona bolesnik iz Plava hospitalizovan na internom odjeljenju beranske bolnice sa vrijednostima glikemije 39, a referentna vrijedost je 6,1. On je hospitalizovan 4. aprila. Pacijent je sa dijabetesom. Bio je u dvoktrevetnoj sobi, sa još jednim bolesnikom koji je imao je pratioca, i on je negativani njegov pratilac je negativan", rekao je Lazović.

Lazović je kazao da su u beranskoj bolnici izolovana 42 zdravstvena radnika.

"Po istom principu smo to uradili kao u Baru. Interno odjeljenje je sada zatvoreno”, kazao je Lazović.

On se zahvalio Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) i svim pravoslavnim hrišćanima na odluci MCP da naredne vjerske praznike vjernici provedu kući.

"Vjerski obredi će biti obavljeni, ali će ih obaviti samo sveštenstvo", kazao je Lazović.

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ), Sanja Medenica je rekla da je i Podgorici, u kojoj je registrovano narušavanje zabrane kretanja u grupi, moguće uvođenje još restriktivnijih mjera, ukoliko se one koje su propisane ne budu poštovale.

Sanja Medenica
Medenica(Foto: PR Centar)

Ona je, na konferenciji za novinare, kazala da je u Glavnom gradu regisrtovano narušavanje naredbe o zabrani kretanja u grupi, a dozvoljeno je kretanje samo jedne osobe.

Medenica je istakla da se u cilju suzbijanja i prevencije obolijevanja od COVID 19 mora nastaviti sa poštovanjem svih propisanih mjera.

“Ukoliko se to ne desi, u Podgorici, gradu sa najvećim brojem stanovnika, može se desiti da sagledamo uvođenje još restriktivnijih mjera”, kazala je Medenica.

Ona je zamolila da zaposleni u trgovini, pekarama i drugim objektima poštuju sve mjere koje su propisane.

“Treba voditi računa i o redovima koji se prave ispred tih radnji i ukoliko se svi ne budu pridržavali tih mjera to može imati posljedice”, rekla je Medenica.

Na pitanje da li su testirane osobe koje nemaju simptome, a koji pripadaju populaciji koja je najizloženija infekciji zbog poslova koje obavljaju, u koju pored zdravstvenih radnika, policije i vojske spadaju i radnici u trgovini, dostavi, građevini, Medenica je odgovorila da se testiraju apsolutno svi gdje postoji epidemiološka indikacija.

“Znači testiraju se osobe koje imaju respiratorne simptome i njihovi kontakti, tako da vrlo često dolazimo do rezultata da i u tim kontaktima imamo asimptomatske slučajeva, koji imaju najveći epidemiološki značaj”, pojasnila je Medenica.

Ona je dodala da se svi koji imaju veze sa potvrđenim slučajevima, u zavisnosti od epideiološke procjene, testiraju.

Na pitanje da li je IJZ započeo nabavku opreme za uvećenje broja testiranja, kao što je najavljeno, Medenica je odgovorila potvrdno.

U Crnoj Gori je od jutros do 16 sati i 45 minuta novi koronavirus registovan kod još četiri osobe i sve su iz Podgorice.

Kako je navela, tri novooboljela su kontaktni slučajevi jedne druge pozitivne osobe, a kod jednog je epidemiološko istraživanje u toku.

Lazović je kazao da su u KCCG počele operacije malignih bolesnika.

"Svaki maligni bolesnik mora imati test na SARS Cov 2 virus negativan", kazao je on.

Lazović je rekao da je bolesnik iz Plava doveden u bolnicu u Berane 4. aprila jer je to najbliža bolnica.

Bonus video: