Klijentelizam i korupcija bez kazne u Crnoj Gori

“Nedostatak sistemskog pristupa, loše sprovođenje procedura, pasivnost institucija i nedostatak političke volje za obračun sa korupcijom na lokalnom nivou, posebno onom koja se odnosi na sektor urbanizma, doveli su do toga da svakodnevno svjedočimo velikom broju, prvenstveno urbanističkih afera”, navodi se u analizi Marića
2228 pregleda 1 komentar(a)
Lokalni slučajevi korupcije bez odgovarajućeg epiloga (ilustracija), Foto: Shutterstock
Lokalni slučajevi korupcije bez odgovarajućeg epiloga (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2020. 12:29h

Analiza borbe protiv korupcije na lokalnom nivou u Crnoj Gori pokazala je da većina koruptivnih slučajeva na opštinskom nivou nije dobila odgovarajući epilog pred državnim institucijama.

Analizu je, za potrebe „Vijesti“ i Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, uradio pravni ekspert Boris Marić.

“Nedostatak sistemskog pristupa, loše sprovođenje procedura, pasivnost institucija i nedostatak političke volje za obračun sa korupcijom na lokalnom nivou, posebno onom koja se odnosi na sektor urbanizma, doveli su do toga da svakodnevno svjedočimo velikom broju, prvenstveno urbanističkih afera”, navodi se u analizi Marića.

U analizi se ističe da je posebno problematično strateško opredjeljenje Vlade da, kroz predlaganje zakonskih rješenja, centralizuje brojne poslove lokalne samouprave, što ne dovodi do jačanja sprečavanja korupcije na lokalnom nivou.

“Centralizacija u dijelu raspolaganja gradskim građevinskim zemljištem, zapošljavanja, javnih nabavki ili u polju uređenja prostora, nije značajnije spriječila klijentelističke mreže i građevinske lobije da osiguraju profitabilne lokacije, izgrade skrivene monopole, uz prilagođavanje planske dokumentacije interesima investitora, a na štetu prostora”, objašnjava Marić u analizi.

Analiza sadrži i pregled postupanja nadležnih organa u nekim od najznačajnijih koruptivnih afera koje se vezuju za lokalni nivo, posebno u oblasti urbanizma i to na jugu, centralnom dijelu i sjeveru Crne Gore.

Nove crnogorske opštine poseban su predmet analize, jer se smatraju visokorizičnim na korupciju zbog toga što još nisu dovoljno institucionalno razvijene. Zato su, ocijenjeno je u analizi, ranjivije na korupciju, posebno onu političku.

Analiza daje i niz preporuka, koje će, ako ih vlasti budu sprovele, doprinijeti poboljšanju stanja u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou i konkretnijim rezultatima u toj oblasti.

Kompletna analiza je dostupna OVDJE

Ova analiza je kreirana kroz projekat "Mediji protv korupcije"
Ova analiza je kreirana kroz projekat "Mediji protv korupcije"

Bonus video: