Carevići zaradili milion i po eura

“Carinvest“, registrovan za drumski prevoz tereta, je jedna od najjačih građevinskih kompanija, koja je godinama unazad angažovana kako na gradilištima hotelsko-stambenih objekata, tako i na asfaltiranju saobraćajnica
30156 pregleda 42 komentar(a)
Objekti Carevića u Krimovici, Foto: MANS
Objekti Carevića u Krimovici, Foto: MANS

Prošla godina bila je berićetna za porodicu Carević - građevinska firma “Carinvest“, porodična kompanija gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića i njegovog sina Milana zaradila je čak 1,5 miliona eura, gotovo duplo više nego 2018.

To piše u finansijskom iskazu koji je mlađi Carević dostavio Poreskoj upravi.

“Carinvest“, registrovan za drumski prevoz tereta, je jedna od najjačih građevinskih kompanija, koja je godinama unazad angažovana kako na gradilištima hotelsko-stambenih objekata, tako i na asfaltiranju saobraćajnica.

Kompaniju je osnovao Marko Carević i njom upravljao do kraja decembra 2018, kada mjesto izvršnog direktora ustupa starijem sinu Milanu, jer od januara 2019. sjeda u fotelju prvog čovjeka Budve. Stariji Carević se, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, i dalje vodi kao osnivač i ovlašteni zastupnik.

Godinama unazad, kompanija uspješno posluje, 2019. pozitivan bilans je iznosio 1.528.770, 2018. je bio 883.825 eura, da bi 2017. završio u plusu sa 910 hiljada eura.

Imovina firme, kako piše u iskazu, procijenjena je na 12 miliona eura, gotovo tri miliona eura više nego 2018. Poslovni prihodi firme bili su 7,6 miliona eura, dok su poslovni rashodi iznosili 5,7 miliona eura.

Prilivi gotovine od 7,7 miliona eura najviše su ostvareni od prodaje i to 7,3 miliona eura. Na zarade zaposlenih u kompaniji isplaćeno je 397 hiljada eura. Carevićeva firma ima i dugoročna kreditna zaduženja od 1,7 miliona eura.

U više navrata Carević je govorio da se njegova kompanija nalazi na bijeloj listi i da ne duguje ni centa državi na ime poreza.

U jedinom do sada objavljenom imovinskom kartonu, onom za 2019. koji je Carević dostavio Agenciji za antikorupciju i taksativno navedeno da je lično ili preko svoje firme „Carinvest“ vlasnik stotinjak parcela od Budve, Kotora do Grahova u Nikšiću čija je ukupna površina oko 200 hiljada kvadrata.

Višemilionska imovina koju posjeduje Carević je i u najsavremenijoj građevinskoj operativi. Riječ je o 60 vozila kojima raspolaže kompanija, a koja su kupljena od Mercedesa, Volvoa, Mana do Skanije.

“Carinvest” je godinama unazad angažovana na brojnim gradilištima, jer je specijalizovana za iskope, rušenje objekata, a poseban dio operative je specijalizovan za asfaltiranje, jer imaju svoju asfaltnu bazu, zbog čega je nerijetko angažovana na mnogim infrastrukturnim projektima ne samo u Budvi i Kotoru, već u cijeloj Crnoj Gori.

Da je milioner i prvi gradonačelnik koji preuzima vođenje nekoga grada kao situiran, “Vijesti“ su još ranije objavile, a i sam Carević je prilikom stupanja na dužnost kazao da je on imovinski obezbijeđen i da mu je cilj da unaprijedi Budvu kao turističku metropolu u koju će svi rado dolaziti kako da odmaraju, tako i investiraju.

Bonus video: