UCG: Hristos Vaskrese, odzvanjaće u vaskršnje dane širom pravoslavne vaseljene

"Ovo je jedan od najtežih dana Hristovog Vaskrsenja u poslednjih pedesetak godina koji dočekuju pravoslavni Hrišćani. Bolest je pokorila cijeli svijet, čovjeka i sve ljude satjerala u izolaciju i karantin ali naša radost koju osjećamo u danu pobjede života nad smrću nemoguće je pokoriti"
631 pregleda 0 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora

Ujedinjena Crna Gora (UCG) čestitala je Vaskrs svim vjernicima u Crnoj Gori koji najradosniji hrišćanski praznik proslavljaju po Julijanskom kalenadaru.

"Čestitamo najveći hrišćanski praznik Arhiepiskopu Cetinjskom, mitropolitu crnogorsko-primorskom, vladici Amfilohiju i svim episkopima naše Srpske pravoslavne crkve. Ovo je jedan od najtežih dana Hristovog Vaskrsenja u poslednjih pedesetak godina koji dočekuju pravoslavni Hrišćani. Bolest je pokorila cijeli svijet, čovjeka i sve ljude satjerala u izolaciju i karantin ali naša radost koju osjećamo u danu pobjede života nad smrću nemoguće je pokoriti. Hristos Vaskrese, odzvanjaće u vaskršnje dane širom pravoslavne vaseljene podsjećajući nas na žrtvu koju je iz ljubavi, za sve nas, podnio Bogočovjek Hristos.", navodi se u se u saopštenju UCG.

Dodaju da je Crna Gora utkala u svoje državne temelje vaskršnju nadu i na njoj opstala kroz vjekove.

"Od prvih kraljeva i kneževa do posljednjeg doba hrišćanski zavjet održao je nas narod među drugim narodima učeći nas da poštujemo i one koji drugačije slave i drugome se raduju. Crnoj Gori ovog vremena treba sveopšre vaskrsnuće i preporod. Treba nam drugačiji sistem vrijednosti i zajednička zapitanost kako dalje. Udarili smo glavom u zid vlastite i opšte bolesti koja nas čini slabim i uplašenim, ranjivim kao nekad, kada smo ostajali bez najdragocjenijeg: bez života i slobode", navodi se u čestitki UCG.

Iz ove stranke ističu da je "Hristovo Vaskrsenje je ozdravljenje duha i smisla".

"Podsjećanje da nismo sami i da je Bog među nama. Vjera nam nije zajednička ali bolesti jesu. Udružimo svoja vjerovanja i znanja i učinimo Crnu Goru otadžbinom svih njenih kćeri i sinova. Radujmo se ovom danu Hristove velike pobjede, radujmo se i opominjimo jer vaskrsenja ne biva bez smrti. Skinimo sebe se velikog raspeća i krenimo novim putem svjesni da smo i različiti jedni drugima najbliži. Hristos Vaskrese - Vaistinu Vaskrese!", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: